Warka 113 - Grand Cru warzone 01.06.2013
Zasyp:
Heidelberg - 2kg
Płatki pszeniczne - 2kg
Słód pszeniczny - 0,5kg
Płatki jęczmienne - 0,4kg
Cara Blond - 0,3kg
Łuska ryżowa - 0,2kg
Chmiele
Perle granulat - 7g
Styrian Goldings granulat - 7g
Pacific Jade granulat - 15g
cukier biały - 0,3kg
3 średnie pomarańcze,
1 cytryna,
1 limonka
kolendra indyjska - 16g
gałka muszkatałowa - 10g
pożywka dla drożdży Wyeast - 1g
Zacieranie:
Zasyp do 17l wody o temp. 54*
52 - 30'
68>67 - 90'
PH - 5,6
Negatywna próba jodowa, dodana łuska ryżowa, podgrzane do 78 i filtracja.
Gotowanie 100'
60' - Perle - 7g + Styrian Golding - 7g
30' - Pacific Jade - 5g
10' - 1/2 skórek z cytrusów + 1/2 gałki muszkatałowej + 1/2 kolendry + 1g pożywki dla drożdży + cukier + Pacific Jade -5g
5' - 1/2 skórek z cytrusów + 1/2 gałki muszkatałowej + 1/2 kolendry + Pacific Jade -5g
0' - sok wyciśnięty z cytrusów
Wyszło 22l - 16,5 Blg
Po ostygnięciu zadane gęstwą drożdży Wyeast 3463 - Forbidden Fruit.
Zasyp:
Heidelberg - 2kg
Płatki pszeniczne - 2kg
Słód pszeniczny - 0,5kg
Płatki jęczmienne - 0,4kg
Cara Blond - 0,3kg
Łuska ryżowa - 0,2kg
Chmiele
Perle granulat - 7g
Styrian Goldings granulat - 7g
Pacific Jade granulat - 15g
cukier biały - 0,3kg
3 średnie pomarańcze,
1 cytryna,
1 limonka
kolendra indyjska - 16g
gałka muszkatałowa - 10g
pożywka dla drożdży Wyeast - 1g
Zacieranie:
Zasyp do 17l wody o temp. 54*
52 - 30'
68>67 - 90'
PH - 5,6
Negatywna próba jodowa, dodana łuska ryżowa, podgrzane do 78 i filtracja.
Gotowanie 100'
60' - Perle - 7g + Styrian Golding - 7g
30' - Pacific Jade - 5g
10' - 1/2 skórek z cytrusów + 1/2 gałki muszkatałowej + 1/2 kolendry + 1g pożywki dla drożdży + cukier + Pacific Jade -5g
5' - 1/2 skórek z cytrusów + 1/2 gałki muszkatałowej + 1/2 kolendry + Pacific Jade -5g
0' - sok wyciśnięty z cytrusów
Wyszło 22l - 16,5 Blg
Po ostygnięciu zadane gęstwą drożdży Wyeast 3463 - Forbidden Fruit.
Comment