Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    Warka 113 - Grand Cru warzone 01.06.2013

    Zasyp:
    Heidelberg - 2kg
    Płatki pszeniczne - 2kg
    Słód pszeniczny - 0,5kg
    Płatki jęczmienne - 0,4kg
    Cara Blond - 0,3kg
    Łuska ryżowa - 0,2kg

    Chmiele
    Perle granulat - 7g
    Styrian Goldings granulat - 7g
    Pacific Jade granulat - 15g

    cukier biały - 0,3kg
    3 średnie pomarańcze,
    1 cytryna,
    1 limonka
    kolendra indyjska - 16g
    gałka muszkatałowa - 10g
    pożywka dla drożdży Wyeast - 1g


    Zacieranie:
    Zasyp do 17l wody o temp. 54*

    52 - 30'
    68>67 - 90'
    PH - 5,6
    Negatywna próba jodowa, dodana łuska ryżowa, podgrzane do 78 i filtracja.

    Gotowanie 100'

    60' - Perle - 7g + Styrian Golding - 7g
    30' - Pacific Jade - 5g
    10' - 1/2 skórek z cytrusów + 1/2 gałki muszkatałowej + 1/2 kolendry + 1g pożywki dla drożdży + cukier + Pacific Jade -5g
    5' - 1/2 skórek z cytrusów + 1/2 gałki muszkatałowej + 1/2 kolendry + Pacific Jade -5g
    0' - sok wyciśnięty z cytrusów

    Wyszło 22l - 16,5 Blg

    Po ostygnięciu zadane gęstwą drożdży Wyeast 3463 - Forbidden Fruit.
    Last edited by mareks; 2013-06-02, 16:26.

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      Warka 112 - Czeski Pils warzone 25.05.2013

      Dziś przelane na cichą.
      Blg - 3,2

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        Warka 113 - Grand Cru warzone 01.06.2013

        Dziś przelane na cichą.
        Blg - 3,1

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          Warka 112 - Czeski Pils warzone 25.05.2013

          Dziś zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru + 400ml wody.
          Blg - 3,2

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            Warka 113 - Grand Cru warzone 01.06.2013

            Dziś zabutelkowane z dodatkiem 110g cukru trzcinowego + 400ml wody.
            Blg - 3,6

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              Warka 114 - Cherry Kiss II warzone 29.06.2013

              Zasyp:
              Heidelberg - 2kg
              Pilzneński - 2kg
              Caramel Pils - 0,3kg
              Cara Ruby - 0,2kg
              Special B - 0,1kg

              Chmiele
              Marynka granulat - 30g

              Wiśnie mrożone - 5kg

              Zacieranie:
              Zasyp do 15l wody o temp. 53* i podgrzane do 63.

              63>61 - 15'
              73>71 - 45'
              Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

              Gotowanie 100'

              60' - Marynka granulat - 30g

              Wyszło 22l - 14,2 Blg

              Po ostygnięciu zadane gęstwą drożdży Wyeast 1332 - Northwest Ale

              Jak się drożdże rozkręcą to dodam 2,5kg wiśni.
              Drugie 2,5kg pójdzie na cichą.
              Last edited by mareks; 2013-06-30, 16:57.

              Comment

              • howser
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.03
                • 103

                Jak odkażasz wiśnie przed wrzuceniem do piwa?

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika howser
                  Jak odkażasz wiśnie przed wrzuceniem do piwa?
                  Nie odkażam.

                  Comment

                  • howser
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2013.03
                    • 103

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
                    Nie odkażam.
                    Nie zwieksza to ryzyka infekcji?

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika howser
                      Nie zwieksza to ryzyka infekcji?
                      Wiśnie przed mrożeniem dokładnie przebieram, myję, zostawiam na sicie aby obciekły z nadmiaru wody i mrożę.
                      Daję w 2-3 dniu fermentacji jak drożdże szaleją więc jest małe ryzyko infekcji.

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        Warka 114 - Cherry Kiss II warzone 29.06.2013

                        Dziś przelałem na cichą i dodałem 2,5 kg rozmrożonych wiśni.
                        Blg - 4,5

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          Warka 115 - Porter Bałtycki warzone 13.07.2013

                          Zasyp:
                          Monachijski 1,6kg
                          Wiedeński 1,5kg
                          Heidelberg - 1kg
                          Orkiszowy - 0,7kg
                          Whisky - 0,5kg
                          Monachijski - 0,4kg
                          Carabohemian - 0,2kg
                          Caramel Dark - 0,2kg
                          Kawowy - 0,2kg
                          Pszenica prażona - 0,2kg
                          Barwiący - 0,1kg
                          Czekoladowy - 0,1kg

                          Płynny ekstrakt WES ciemny - 1,2kg

                          Chmiel
                          Marynka granulat - 40g

                          Zacieranie:
                          Zasyp bez palonych do 20l wody o temp. 60* i podgrzane do 63.

                          63>61 - 30'
                          73>71 - 30'
                          Negatywna próba jodowa dodane słody palone, podgrzane do 78 i filtracja.

                          Gotowanie 70'

                          60' - Marynka granulat - 25g
                          15' - ekstrakt WES
                          10' - Marynka granulat - 15g

                          Wyszło 23,5l - 21 Blg

                          Po ostygnięciu zadane starterem z gęstwy Wyeast 2487 Hella Bock
                          Last edited by mareks; 2013-07-14, 21:04.

                          Comment

                          • Basik
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.06
                            • 1308

                            Właśnie wyciągnęliśmy z zakamarków lodówki koźlaka w bączku - warka nr 40. Kojarzysz czy to Twoje dzieło? Najbardziej nam pasuje do Ciebie W każdym razie, pięknie się zestarzało. Trochę na mój gust przegazowane, ale zapach intensywnie słodowy, idący w kierunku miodu. Kolor przypomina również ciemny, gryczany miód/ciemny bursztyn. W smaku bardzo słodkie miodowo-wiśniowe. Czuć moc, ale jest pod tymi fajerwerkami smaków i aromatów fajnie ukryta Mhmm, ale skoro się tak rozpisałam, to na pewno jest

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              Fakt, 40 to był koźlak.
                              Zabutelkowane 19.07.2009.

                              Comment

                              • Basik
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.06
                                • 1308

                                No to super, że się wyjaśniło. Pewnie już dziękowaliśmy, ale jeszcze raz - dzięki! Bardzo smaczne piwo. W sumie to szkoda, że nie doczeka kolejnych swoich urodzin

                                Comment

                                Przetwarzanie...