Ezoteryczny Browar Domowy
Collapse
X
-
Warka 116 - Stout czekoladowo - miętowy warzony 06.09.2013
Zasyp:
Pale Ale - 3kg
Karmelowy ciemny - 0,2kg
Special B - 0,2kg
Pszenica prażona - 0,2kg
Jęczmień palony - 0,25g
Czekoladowy - 0,25kg
Kakao - 200g
Laktoza - 0,5g
Świeża mięta - 25g
Chmiel
Nugget granulat - 12g
EKG granulat - 15g
Willamette granulat - 10g
Zacieranie:
Zasyp bez palonych do 14l wody o temp. 54*
53 - 10'
68>65 - 60'
73>71 - 30'
Negatywna próba jodowa dodane słody palone, podgrzane do 78 i filtracja.
Gotowanie 70'
60' - Nugget granulat - 12g
15' - Laktoza - 0,5g
10' - EKG granulat - 15g
5' - Kakao - 200g
2' - Willamette granulat - 10g
Wyszło 21l - 14,6 Blg
Po ostygnięciu zadane starterem British Ale M07 Mangrove Jack's Craft
22.09.2013 - cicha
Blg - 7,1
Dodano 25g świeżej mięty
Zabutelkowane 09.10.2013 z dodatkiem 100g cukru trzcinowego + 0,4l wody.
Zapomniałem zapisać Blg.Last edited by mareks; 2013-10-13, 18:10.Comment
-
Warka 117 - Wakatu Weizen warzony 12.10.2013
Zasyp:
Pszeniczny - 2kg
Heidelberg - 1kg
Pilzneński - 0,7kg
Karmelowy 30 - 0,2kg
Melanoidynowy - 0,1g
Zakwaszający - 0,1kg
Chmiel
Wakatu granulat - 15g
Zacieranie:
Zasyp do 15l wody
44 - 30'
53 - 15'
63>61 - 15'
73>71 - 45'
Negatywna próba jodowa podgrzane do 78 i filtracja.
Gotowanie 70'
60' - Wakatu granulat - 10g
15' - Wakatu granulat - 5g
Wyszło 22l - 12,8 Blg
Po ostygnięciu zadane starterem Wyeast 3638 Bavarian WheatLast edited by mareks; 2013-10-13, 18:18.Comment
-
Warka 118 - Marcowe warzone 02.11.2013
Zasyp:
Pilzneński - 1,7kg
Monachijski I - 1,5kg
Wiedeński - 1kg
Caramel Dark - 0,3kg
Czekoladowy - 0,05g
Chmiel
Marynka granulat - 15g
Spalt Spalter granulat - 15g
Zacieranie:
Zasyp (bez czekoladowego) do 15l wody
50 - 10'
63>61 - 30'
73>71 - 30'
Negatywna próba jodowa, dodany czekoladowy podgrzane do 78 i filtracja.
Gotowanie 70'
60' - Marynka granulat - 15g
20' - Spalt Spalter granulat - 15g + 1g pożywki dla drożdży
Wyszło 22l - 14,4 Blg
Dodałem 1,5l wody aby było 13,5 Blg.
Po ostygnięciu zadane starterem Wyeast 2352 Munich Lager IIComment
-
Cydr robiony 23.11.2013
Postanowiłem spróbować zrobić cydr.
To była masakra.
40 kg jabłek przepuszczane przez ruską maszynkę do wyciskania soku zamieniało się w mus.
Potem mus rozrzedzałem woda i filtrowałem przez pieluchę.
Zasiarkowałem i poczekałem kilka godzin.
Wyszło 19 litrów - 10blg.
Zadałem uwodnionymi drożdżami Mangrove Jack's M02 Cider
Pozostały mus zapakowałem do słoików jako dżem i nadzienie do ciasta/naleśników.Last edited by mareks; 2013-11-26, 21:21.Comment
-
Warka 119 - Latte Stout warzony 07.12.2013
Zasyp:
Pale Ale - 3,25kg
Karmelowy jasny - 0,25kg
Karmelowy ciemny - 0,25kg
Pszenica prażona - 0,25kg
Jęczmień palony - 0,25g
Czekoladowy - 0,25kg
Barwiący - 0,1kg
Inne:
Laktoza - 0,5g
Kawa (Lavazza czerwona) - 110g
Chmiel:
Willamette granulat - 60g
Zacieranie:
Zasyp bez palonych do 15l wody o temp. 54*
53 - 10'
67>66 - 90'
Negatywna próba jodowa, dodane słody palone, podgrzane do 78 i filtracja.
Gotowanie 70'
60' - Willamette granulat - 30g
15' - Laktoza - 0,5g
10' - Willamette granulat - 30g + 2g pożywki dla drożdży
1' - Kawa świeżo zmielona
Wyszło 22,2l - 15,3 Blg
Dodałem 2 litry wody aby było 14 Blg.
Po ostygnięciu zadane gęstwą Mangrove Jack's Craft British Ale M07.Comment
-
Warka 120 - Monachijskie ciemne warzone 21.12.2013
Zasyp:
Pilzneński - 1,4kg
Monachijski I - 1,3kg
Monachijski II - 1,3kg
Karmelowy ciemny - 0,15kg
Karmelowy jasny - 0,15kg
Melanoidynowy - 0,1kg
Barwiący - 0,1kg
Chmiel
Brewers Gold granulat - 20g
Trettnanger granulat - 50g
Zacieranie:
Zasyp (bez barwiącego) do 15l wody
52 - 10'
63>61 - 30'
73>71 - 30'
Negatywna próba jodowa, dodany barwiący podgrzane do 78 i filtracja.
Gotowanie 70'
60' - Brewers Gold granulat - 20g
20' - Trettnanger granulat - 25g + 2g pożywki dla drożdży
5' - Trettnanger granulat - 25g
Wyszło 22l - 14 Blg
Dodałem 0,8l wody aby było 13,5 Blg.
Po ostygnięciu zadane starterem z gęstwy Wyeast 2352 Munich Lager IIComment
Comment