Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Senior
    • 05-2002
    • 1939

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Basik Wyświetlenie odpowiedzi
    No to super, że się wyjaśniło. Pewnie już dziękowaliśmy, ale jeszcze raz - dzięki! Bardzo smaczne piwo. W sumie to szkoda, że nie doczeka kolejnych swoich urodzin
    Tak to jest.
    Mam jeszcze zachomikowane 3 bączki portera z warki 33.

    Comment

    • mareks
      Senior
      • 05-2002
      • 1939

      Warka 114 - Cherry Kiss II warzone 29.06.2013

      Dziś zabutelkowane.
      Last edited by mareks; 04-08-2013, 17:27.

      Comment

      • mareks
        Senior
        • 05-2002
        • 1939

        Warka 115 - Porter Bałtycki warzone 13.07.2013

        6.08.2013 przelane na cichą.

        22.09.2013 zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru trzcinowego + 0,4l wody.
        Blg - 8,8

        Comment

        • mareks
          Senior
          • 05-2002
          • 1939

          Warka 116 - Stout czekoladowo - miętowy warzony 06.09.2013

          Zasyp:
          Pale Ale - 3kg
          Karmelowy ciemny - 0,2kg
          Special B - 0,2kg
          Pszenica prażona - 0,2kg
          Jęczmień palony - 0,25g
          Czekoladowy - 0,25kg

          Kakao - 200g
          Laktoza - 0,5g
          Świeża mięta - 25g

          Chmiel
          Nugget granulat - 12g
          EKG granulat - 15g
          Willamette granulat - 10g

          Zacieranie:
          Zasyp bez palonych do 14l wody o temp. 54*

          53 - 10'
          68>65 - 60'
          73>71 - 30'
          Negatywna próba jodowa dodane słody palone, podgrzane do 78 i filtracja.

          Gotowanie 70'

          60' - Nugget granulat - 12g
          15' - Laktoza - 0,5g
          10' - EKG granulat - 15g
          5' - Kakao - 200g
          2' - Willamette granulat - 10g

          Wyszło 21l - 14,6 Blg

          Po ostygnięciu zadane starterem British Ale M07 Mangrove Jack's Craft


          22.09.2013 - cicha
          Blg - 7,1
          Dodano 25g świeżej mięty


          Zabutelkowane 09.10.2013 z dodatkiem 100g cukru trzcinowego + 0,4l wody.
          Zapomniałem zapisać Blg.
          Last edited by mareks; 13-10-2013, 18:10.

          Comment

          • mareks
            Senior
            • 05-2002
            • 1939

            Warka 117 - Wakatu Weizen warzony 12.10.2013

            Zasyp:
            Pszeniczny - 2kg
            Heidelberg - 1kg
            Pilzneński - 0,7kg
            Karmelowy 30 - 0,2kg
            Melanoidynowy - 0,1g
            Zakwaszający - 0,1kg

            Chmiel
            Wakatu granulat - 15g

            Zacieranie:
            Zasyp do 15l wody

            44 - 30'
            53 - 15'
            63>61 - 15'
            73>71 - 45'
            Negatywna próba jodowa podgrzane do 78 i filtracja.

            Gotowanie 70'

            60' - Wakatu granulat - 10g
            15' - Wakatu granulat - 5g

            Wyszło 22l - 12,8 Blg

            Po ostygnięciu zadane starterem Wyeast 3638 Bavarian Wheat
            Last edited by mareks; 13-10-2013, 18:18.

            Comment

            • mareks
              Senior
              • 05-2002
              • 1939

              Warka 118 - Marcowe warzone 02.11.2013

              Zasyp:
              Pilzneński - 1,7kg
              Monachijski I - 1,5kg
              Wiedeński - 1kg
              Caramel Dark - 0,3kg
              Czekoladowy - 0,05g


              Chmiel
              Marynka granulat - 15g
              Spalt Spalter granulat - 15g


              Zacieranie:
              Zasyp (bez czekoladowego) do 15l wody

              50 - 10'
              63>61 - 30'
              73>71 - 30'
              Negatywna próba jodowa, dodany czekoladowy podgrzane do 78 i filtracja.

              Gotowanie 70'

              60' - Marynka granulat - 15g
              20' - Spalt Spalter granulat - 15g + 1g pożywki dla drożdży

              Wyszło 22l - 14,4 Blg

              Dodałem 1,5l wody aby było 13,5 Blg.

              Po ostygnięciu zadane starterem Wyeast 2352 Munich Lager II

              Comment

              • mareks
                Senior
                • 05-2002
                • 1939

                Warka 117 - Wakatu Weizen warzony 12.10.2013

                22.10.2013 przelany na cichą. Blg - 2,9

                Dziś zabutelkowany z dodatkiem 150g cukru trzcinowego rozpuszczonego w 0,5l wody.
                Blg - 2,9

                Comment

                • mareks
                  Senior
                  • 05-2002
                  • 1939

                  Warka 118 - Marcowe warzone 02.11.2013

                  24.11.2013 przelane na cichą.
                  Blg - 3,3

                  Comment

                  • mareks
                    Senior
                    • 05-2002
                    • 1939

                    Cydr robiony 23.11.2013

                    Postanowiłem spróbować zrobić cydr.
                    To była masakra.
                    40 kg jabłek przepuszczane przez ruską maszynkę do wyciskania soku zamieniało się w mus.
                    Potem mus rozrzedzałem woda i filtrowałem przez pieluchę.
                    Zasiarkowałem i poczekałem kilka godzin.

                    Wyszło 19 litrów - 10blg.

                    Zadałem uwodnionymi drożdżami Mangrove Jack's M02 Cider

                    Pozostały mus zapakowałem do słoików jako dżem i nadzienie do ciasta/naleśników.
                    Last edited by mareks; 26-11-2013, 21:21.

                    Comment

                    • chesti84
                      Member
                      • 10-2013
                      • 70

                      Cydr... Cos mi przypomniales... Wchodze jakis czas temu do kuchni a tam cos ladnie pachnie... Patrze w rogu stoi duzy sloik a w nim jablka sie taplaja... Pytam oooo cydr robisz? Nie uslyszalem..... ocet jablkowy......

                      Comment

                      • mareks
                        Senior
                        • 05-2002
                        • 1939

                        Warka 119 - Latte Stout warzony 07.12.2013

                        Zasyp:
                        Pale Ale - 3,25kg
                        Karmelowy jasny - 0,25kg
                        Karmelowy ciemny - 0,25kg
                        Pszenica prażona - 0,25kg
                        Jęczmień palony - 0,25g
                        Czekoladowy - 0,25kg
                        Barwiący - 0,1kg

                        Inne:
                        Laktoza - 0,5g
                        Kawa (Lavazza czerwona) - 110g

                        Chmiel:
                        Willamette granulat - 60g

                        Zacieranie:
                        Zasyp bez palonych do 15l wody o temp. 54*

                        53 - 10'
                        67>66 - 90'

                        Negatywna próba jodowa, dodane słody palone, podgrzane do 78 i filtracja.

                        Gotowanie 70'

                        60' - Willamette granulat - 30g
                        15' - Laktoza - 0,5g
                        10' - Willamette granulat - 30g + 2g pożywki dla drożdży
                        1' - Kawa świeżo zmielona

                        Wyszło 22,2l - 15,3 Blg
                        Dodałem 2 litry wody aby było 14 Blg.

                        Po ostygnięciu zadane gęstwą Mangrove Jack's Craft British Ale M07.

                        Comment

                        • mareks
                          Senior
                          • 05-2002
                          • 1939

                          Cydr robiony 23.11.2013

                          Dziś przelany na cichą.
                          Odfermentowało do 3,4Brix (-0,6Blg)?

                          Comment

                          • mareks
                            Senior
                            • 05-2002
                            • 1939

                            Warka 119 - Latte Stout warzony 07.12.2013

                            19.12.2013 przelany na cichą.
                            Blg - 6,2

                            Comment

                            • mareks
                              Senior
                              • 05-2002
                              • 1939

                              Warka 120 - Monachijskie ciemne warzone 21.12.2013

                              Zasyp:
                              Pilzneński - 1,4kg
                              Monachijski I - 1,3kg
                              Monachijski II - 1,3kg
                              Karmelowy ciemny - 0,15kg
                              Karmelowy jasny - 0,15kg
                              Melanoidynowy - 0,1kg
                              Barwiący - 0,1kg


                              Chmiel
                              Brewers Gold granulat - 20g
                              Trettnanger granulat - 50g


                              Zacieranie:
                              Zasyp (bez barwiącego) do 15l wody

                              52 - 10'
                              63>61 - 30'
                              73>71 - 30'
                              Negatywna próba jodowa, dodany barwiący podgrzane do 78 i filtracja.

                              Gotowanie 70'

                              60' - Brewers Gold granulat - 20g
                              20' - Trettnanger granulat - 25g + 2g pożywki dla drożdży
                              5' - Trettnanger granulat - 25g

                              Wyszło 22l - 14 Blg

                              Dodałem 0,8l wody aby było 13,5 Blg.

                              Po ostygnięciu zadane starterem z gęstwy Wyeast 2352 Munich Lager II

                              Comment

                              • mareks
                                Senior
                                • 05-2002
                                • 1939

                                Warka 118 - Marcowe warzone 02.11.2013

                                27.12.2013 zabutelkowane z dodatkiem 140g cukru trzcinowego rozpuszczonego w 0,5 wody
                                Blg - 3,3

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎