Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Senior
    • 05-2002
    • 1939

    Cydr robiony 23.11.2013

    27.12.2013 zabutelkowany z dodatkiem 110g cukru rozpuszczonego w 0,4l wody + 1 tabletka słodzika na butelkę.

    Comment

    • mareks
      Senior
      • 05-2002
      • 1939

      Warka 121 - Wakatu dunkelweizen warzony 28.12.2013

      Zasyp:
      Pszeniczny - 2kg
      monachijski - 1,5kg
      Heidelberg - 0,2kg
      Karmelowy 30 - 0,2kg
      Melanoidynowy - 0,1g
      Zakwaszający - 0,1kg
      Pszenica palona - 0,1kg

      Chmiel
      Wakatu granulat - 28g

      Zacieranie:
      Zasyp bez palonej pszenicy do 15l wody

      44 - 30'
      51 - 10'
      63>61 - 30'
      73>71 - 30'
      Negatywna próba jodowa dodana palona pszenica, podgrzane do 78 i filtracja.

      Gotowanie 70'

      60' - Wakatu granulat - 15g
      10' - Wakatu granulat - 13g

      Wyszło 22l - 12,6 Blg

      Po ostygnięciu zadane starterem z gęstwy Wyeast 3638 Bavarian Wheat

      Comment

      • mareks
        Senior
        • 05-2002
        • 1939

        Warka 119 - Latte Stout warzony 07.12.2013

        Wczoraj zabutelkowany z dodatkiem 120g cukru trzcinowego rozpuszczonego w 0,5l wody.
        Blg - 5,5

        Comment

        • mareks
          Senior
          • 05-2002
          • 1939

          Warka 121 - Wakatu dunkelweizen warzony 28.12.2013

          W sobotę zabutelkowany z dodatkiem 150g cukru trzcinowego +0,4l wody.
          Blg - 3

          Comment

          • mareks
            Senior
            • 05-2002
            • 1939

            Warka 120 - Monachijskie ciemne warzone 21.12.2013

            Wczoraj poszło na cichą.
            Blg - 3,3

            Comment

            • mareks
              Senior
              • 05-2002
              • 1939

              Warka 122 - Wakatu Weizenbock warzony 01.02.2014

              Zasyp:
              Pszeniczny - 3kg
              Monachijski - 1kg
              Pilzneński - 1kg
              Wiedeński - 1kg
              Heidelberg - 0,5kg
              Karmelowy ciemny - 0,1kg
              Zakwaszający - 0,05kg
              Czekoladowy pszeniczny - 0,05kg

              Chmiel
              Wakatu granulat - 40g

              Zacieranie:
              Zasyp bez czekoladowego do 20l wody

              44 - 30'
              51 - 10'
              63>61 - 30'
              73>71 - 30'
              Negatywna próba jodowa dodany czekoladowy, podgrzane do 78 i filtracja.

              Gotowanie 70'

              60' - Wakatu granulat - 25g
              10' - Wakatu granulat - 15g + 2g pożywki dla drożdży

              Wyszło 23l - 17,5 Blg

              Po ostygnięciu zadane starterem z gęstwy Wyeast 3638 Bavarian Wheat

              Comment

              • mareks
                Senior
                • 05-2002
                • 1939

                Warka 120 - Monachijskie ciemne warzone 21.12.2013

                17.02.2014 zabutelkowane z dodatkiem 120g cukru + 0,4l wody.
                Blg - 3,3

                Comment

                • mareks
                  Senior
                  • 05-2002
                  • 1939

                  Warka 122 - Wakatu Weizenbock warzony 01.02.2014

                  13.02.2014 przelany na cichą.
                  Blg - 4,2

                  6.03.2014 zabutelkowany z dodatkiem 150g cukru rozpuszczonego w 0,4l wody

                  Comment

                  • mareks
                    Senior
                    • 05-2002
                    • 1939

                    Warka 123 - RIS warzony 21.02.2014

                    Zasyp:
                    Monachijski - 1,95kg
                    Pale Ale - 1,85kg
                    Pilzneński - 1kg
                    Wiedeński - 0,8kg
                    Karmelowy ciemny - 0,3kg
                    Special B - 0,3kg
                    Pszeniczny 0,1kg
                    Jęczmień palony - 0,2kg
                    Czekoladowy 400 - 0,05kg
                    Czekoladowy 900 - 0,07kg
                    Czekoladowy 1200 - 0,05kg

                    Ekstrakt płynny WES ciemny - 0,5kg
                    Cukier trzcinowy 0,5kg

                    Chmiele:
                    Nelson Sauvin gr- 45g
                    Sticklebract gr - 36g
                    Nugget gr - 16g
                    Waimea gr - 30g
                    Kohatu gr - 60g
                    Motueka gr - 50g

                    Zacieranie:
                    Zasyp bez czekoladowego do 20l wody 69
                    67>64 - 90' PH - 5,3
                    Negatywna próba jodowa dodane słody ciemne, podgrzane do 78 i filtracja.

                    Gotowanie 100'

                    60' - Nelson Sauvin gr- 25g + Sticklebract gr - 18g + Nugget gr - 16g + Waimea gr - 15g
                    15' - cukier +ekstrakt
                    10' - Kohatu gr - 30g + Motueka gr - 25g + Sticklebract gr - 18g + Waimea gr - 15g
                    0' - Kohatu gr - 30g + Motueka gr - 25g + Nelson Sauvin gr- 20g

                    Wyszło 18,5l - 24 Blg

                    Po ostygnięciu zadane starterem z gęstwy Mangrove Jack's Craft British Ale M07

                    18.03.2014 - przelane na cichą
                    Blg - 7,1

                    27.04.2014 rozlane z dodatkiem 100g cukru trzcinowego rozpuszczonego w 400 ml wody.
                    Blg - 6,1

                    Comment

                    • mareks
                      Senior
                      • 05-2002
                      • 1939

                      Warka 124 - Ciemny Witbier warzony 15.03.2014

                      Zasyp:
                      Płatki pszeniczne - 1,6kg
                      Heidelberg - 0,7kg
                      Monachijski II - 0,7kg
                      Pszeniczny - 0,6kg
                      Płatki owsiane - 0,4kg
                      Abbey Malt - 0,2kg
                      Karmelowy ciemny - 0,15kg
                      Pszenica palona - 0,15kg
                      Łuska ryżowa - 0,2kg



                      Chmiele:
                      Pacific Gem gr- 5g
                      Mandarina Bavaria gr - 20g
                      Pacific Jade gr - 20g
                      Nelson Sauvin gr - 10g

                      3 pomarańcze
                      1 cytryna
                      1 limonka
                      gałka muszkatałowa 10g
                      kolendra - 15g
                      rumianek - 3g
                      szczypta kminku


                      Zacieranie:
                      Zasyp bez ciemnych do 15l wody 52
                      50 - 20'
                      67>66 - 90'
                      PH - 5,8
                      Negatywna próba jodowa dodane słody ciemne, podgrzane do 78 i filtracja.

                      Gotowanie 70'

                      60' - Pacific Gem gr- 5g
                      5' - Mandarina Bavaria gr - 10g + Pacific Jade gr - 10g
                      3' - dodatki
                      0'- Mandarina Bavaria gr - 10g + Pacific Jade gr - 10g + Nelson Sauvin gr - 10g + sok z cytrusów

                      Wyszło 21l - 13 Blg

                      Po ostygnięciu zadane starterem drożdży Wyeast 3864 Canadian/Belgian Ale


                      28.03.2014 - przelane na cichą
                      Blg - 3,7

                      27.04.2014 rozlane z dodatkiem 130g cukru trzcinowego rozpuszczonego w 400 ml wody.
                      Blg - 3,4

                      Comment

                      • mareks
                        Senior
                        • 05-2002
                        • 1939

                        Warka 125 - Black & Blue warzony 01.05.2014

                        Zasyp:
                        Pilzneński - 6kg
                        Pszeniczny - 0,5kg

                        Cukier kandyzowany biały - 0,5kg

                        Chmiele:
                        Hallertau Hersbrucker gr - 35g
                        Saaz gr - 30g

                        Jeżyny mrożone 1kg
                        Borówki amerykańskie mrożone 1kg


                        Zacieranie:
                        Zasyp bez ciemnych do 20l wody 54
                        53 - 10'
                        63>61 - 40'
                        73>71 - 30"
                        PH - 5,6
                        Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

                        Gotowanie 70'

                        60' - Hallertau Hersbrucker gr - 35g
                        30' - Saaz gr - 30g
                        15' - 0,5kg cukru kandyzowanego
                        10' - Jeżyny

                        Wyszło 22l - 22 Blg

                        Borówki zmiksowane, zagotowane i dodane do brzeczki.

                        Po ostygnięciu zadane starterem z gęstwy Wyeast 3864 Canadian/Belgian Ale

                        Comment

                        • mareks
                          Senior
                          • 05-2002
                          • 1939

                          Warka 126 - Helles warzone 03.05.2014

                          Zasyp:
                          Pilzneński - 3,6kg
                          Caramel pils - 0,3kg
                          Zakwaszający - 0,1kg

                          Chmiel
                          Brewers Gold granulat - 15g
                          Trettnanger granulat - 50g


                          Zacieranie:
                          Zasyp do 15l wody

                          52 - 15'
                          63>61 - 30'
                          73>71 - 30'
                          Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

                          Gotowanie 70'

                          60' - Brewers Gold granulat - 20g
                          30' - Trettnanger granulat - 15g
                          15' - Trettnanger granulat - 15g + 1g pożywki dla drożdży
                          0' - Trettnanger granulat - 20g

                          Wyszło 23l - 12,5 Blg

                          Po ostygnięciu zadane starterem z gęstwy Wyeast 2352 Munich Lager II

                          Comment

                          • mareks
                            Senior
                            • 05-2002
                            • 1939

                            Warka 125 - Black & Blue warzone 01.05.2014

                            Dziś poszło na cichą.
                            Blg - 2,4

                            Comment

                            • mareks
                              Senior
                              • 05-2002
                              • 1939

                              Warka 126 - Helles warzony 03.05.2014

                              Dziś poszło na cichą.
                              Blg - 2,4

                              Comment

                              • mareks
                                Senior
                                • 05-2002
                                • 1939

                                Warka 127 - Witbier Urodzinowy warzony 06.09.2014

                                Piwo warzył pod moim kierownictwem mój starszy syn na swoją 18. :-)


                                Zasyp:
                                Płatki pszeniczne - 1,6kg
                                Heidelberg - 1kg
                                Pilzneński - 0,8kg
                                Płatki owsiane - 0,4kg
                                Aroma - 0,2kg
                                Łuska ryżowa - 0,2kg

                                Chmiele:
                                Polaris gr- 3g
                                Mandarina Bavaria gr - 10g
                                Pacifica gr - 10g
                                Sorachi Ace gr - 10g

                                Dodatki:
                                kolendra - 16g
                                3 pomarańcze
                                1 cytryna
                                1 limonka
                                rumianek - 3g


                                Zacieranie:
                                Zasyp do 15l wody 52
                                50 - 20'
                                67>66 - 90'

                                Negatywna próba jodowa dodana łuska ryzowa, podgrzane do 78 i filtracja.

                                Gotowanie 70'

                                45' - Polaris gr- 3g
                                10' - 1/2 skórek cytrusów i 1/2 kolendry
                                5' - Mandarina Bavaria gr - 10g + Pacifica gr - 10g + Sorachi Ace gr. - 10g
                                3' - 1/2 skórek cytrusów i 1/2 kolendry, rumianek
                                0'- sok z cytrusów

                                Wyszło 21l - 12,5 Blg

                                Po ostygnięciu zadane starterem drożdży Wyeast 3725 Biere de Garde

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎