Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Senior
    • 05-2002
    • 1939

    Warka 131 - Hokkaido Pumpkin Ale II warzone 10.01.2015

    Dziś przelane na cichą.
    Blg - 4.

    Comment

    • mareks
      Senior
      • 05-2002
      • 1939

      Warka 133 - Cherry Kiss III warzone 07.02.2015

      Zasyp:
      Pilzneński - 2,5kg
      Pszeniczny - 0,5kg
      Caramel Light- 0,5kg
      Cara Blond - 0,2kg
      Aroma - 0,2kg
      Karmelowy 30 - 0,1kg

      Chmiel:
      Sybilla granulat - 35g

      Wiśnie - 4kg

      Zacieranie:
      Zasyp do 15l wody 52
      50 - 15'
      63>62 - 20'
      73>71 - 40'

      Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

      Gotowanie 70'

      60' - Sybilla granulat - 35g


      Wyszło 24l - 12,5 Blg

      Po ostygnięciu zadane starterem z gęstwy Wyeast 3725 Biere de Garde

      Po dwóch dniach fermentacji dodano 2kg rozmrożonych wiśni.

      Comment

      • mareks
        Senior
        • 05-2002
        • 1939

        Warka 133 - Cherry Kiss III warzone 07.02.2015

        23.02.1015 przelane na cichą i dodane 2 kg wiśni.
        Blg - 1,4

        12.03.2015 zabutelkowane z dodatkiem 130g cukru rozpuszczonego w 0,4l wody + 1 tabletka słodzika na butelkę.

        Comment

        • mareks
          Senior
          • 05-2002
          • 1939

          Warka 132 - Francuski lager warzone 24.01.2015

          19.02.2015 przelane na cichą i dodane po 4g każdego z chmieli.

          17.03.2015 zabutelkowane z dodatkiem 70g cukru rozpuszczonego w 0,4l wody.
          Blg - 3,7

          Comment

          • mareks
            Senior
            • 05-2002
            • 1939

            Warka 134 - Marcowe warzone 21.03.2015

            Zasyp:

            Wiedeński - 2,5kg
            Monachijski - 1kg
            Pilzneński - 0,5kg
            Melanoidynowy - 0,25kg
            Pszenica prażona - 0,25kg
            Karmelowy ciemny - 0,05kg

            Chmiel:
            Opal gr - 25g

            Zacieranie:
            Zasyp do 15l wody 53
            51 - 15'
            63>61 - 30'
            73>71 - 30"

            Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

            Gotowanie 70'

            60' - 15g chmielu
            20' - 10g chmielu

            Wyszło 21,5l - 13,3 Blg


            Po ostygnięciu zadane starterem Mangrove Jack's M84 Bohemian Lager

            Comment

            • mareks
              Senior
              • 05-2002
              • 1939

              Warka 135 - Black & Blue II warzony 09.05.2015

              Drugie podejście do BGSA z dodatkiem owoców.

              Zasyp:
              Pilzneński - 5,5kg
              Pszeniczny - 0,5kg

              Cukier biały - 0,5kg

              Chmiele:
              Hallertau Hersbrucker gr - 35g
              Saaz gr - 30g

              Jeżyny mrożone 1kg
              Borówki amerykańskie mrożone 1kg


              Zacieranie:
              Zasyp do 20l wody 54
              53 - 10'
              63>61 - 35'
              73>71 - 35'

              Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

              Gotowanie 70'

              60' - Hallertau Hersbrucker gr - 35g
              30' - Saaz gr - 30g
              15' - 0,5kg cukru + jeżyny

              Borówki zmiksowane, zagotowane i dodane do brzeczki.

              Wyszło 24,5l - 18 Blg

              Po ostygnięciu zadane starterem z gęstwy Wyeast 3725 Biere de Garde
              Last edited by mareks; 11-05-2015, 19:35.

              Comment

              • mareks
                Senior
                • 05-2002
                • 1939

                Warka 134 - Marcowe warzone 21.03.2015

                14.04.2014 przelane na cichą. Blg - 5

                13.05.2015 zabutelkowane z dodatkiem 120g cukru trzcinowego + 0,4l wody.
                Blg - 4,4

                Comment

                • mareks
                  Senior
                  • 05-2002
                  • 1939

                  Warka 135 - Black & Blue II warzony 09.05.2015

                  Dziś przelane na cichą. Blg - 1,9.

                  Comment

                  • mareks
                    Senior
                    • 05-2002
                    • 1939

                    Warka 134 - American Amber Ale warzone 30.05.2015

                    Zasyp:
                    Pale ale - 3,5kg
                    Amber - 0,3kg
                    Aroma - 0,3kg
                    Special X - 0,4

                    Chmiele:
                    Stella gr - 8g
                    Topaz gr - 8g
                    Summer gr - 18,5
                    Galaxy gr - 20,5g


                    Zacieranie:
                    Zasyp do 215l wody 54
                    53 - 15'
                    68>67 - 90'

                    Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

                    Gotowanie 70'

                    60' - Stella gr 4g + Topaz gr - 4g
                    30' - Stella gr 4g + Topaz gr - 4g
                    10' - Summer gr - 18,5g
                    0' - Galaxy gr - 20,5g

                    Wyszło 22l - 13,5 Blg

                    Po ostygnięciu zadane starterem z gęstwy US-05
                    Last edited by mareks; 31-05-2015, 18:56.

                    Comment

                    • PaPe
                      Senior
                      • 03-2005
                      • 176

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
                      Warka 134 - American Amber Ale warzone 30.05.2015

                      Zacieranie:
                      Zasyp do 215l wody 54
                      53 - 15'
                      68>67 - 90'

                      Gotowanie 70'

                      Wyszło 22l - 13,5 Blg
                      Jak udało Ci się tak szybko odparować tyle brzeczki?

                      Comment

                      • mareks
                        Senior
                        • 05-2002
                        • 1939

                        Warka 137 - Hokkaido Pumpkin Ale III warzone 05.09.2015

                        Zasyp:
                        Pale ale - 3,5 kg
                        Heidelberg - 0,5 kg
                        Biscuit - 0,5 kg
                        Caramel Light - 0,25 kg
                        Caramel Dark - 0,25 kg


                        Chmiel:
                        Fuggles gr - 50g

                        Dodatki:
                        Dynia pieczona - 3 kg
                        Cukier trzcinowy - 0,1 kg

                        Łuska ryżowa - 0,3kg
                        Przyprawa do ciasta dyniowego Pumpkin Pie Spice firmy McCormick - 10g

                        Zacieranie:
                        Zasyp + dynia do 16l wody 52
                        50 - 15'
                        67 - 90'

                        Negatywna próba jodowa dodana łuska ryżowa + 1l wody, podgrzane do 78 i filtracja.

                        Gotowanie 70'

                        60' - Fuggles gr - 25g
                        5' - Fuggles gr - 25g + Pumpkin Pie Spice - 10g

                        Wyszło 22l - 15,5 Blg

                        Po ostygnięciu zadane uwodnionymi drożdżami US-05

                        Comment

                        • mareks
                          Senior
                          • 05-2002
                          • 1939

                          Warka 138 - Lager mieszany warzony 19.09.2015

                          Zasyp:

                          Pilzneński - 3kg
                          Monachijski - 0,5kg
                          Caramel pils - 0,3kg
                          Melanoidynowy - 0,1kg
                          Zakwaszający - 0,1kg


                          Chmiele:
                          Agnus gr - 20g
                          Kazbek gr - 20g
                          Sladek gr - 20g
                          Vital gr - 20g


                          Zacieranie:
                          Zasyp do 15l wody 55
                          55 - 15'
                          63>61 - 30'
                          73>71 - 30"

                          Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

                          Gotowanie 70'

                          60' - po 2g każdego chmielu
                          30' - po 3g każdego chmielu
                          15' - po 4g każdego chmielu + 5g mchu irlandzkiego
                          5' - po 5g każdego chmielu
                          0' - po 6g każdego chmielu

                          Wyszło 22,5l - 12 Blg

                          Po ostygnięciu zadane starterem z drożdży Wyeast 2206 Bavarian Lager

                          Comment

                          • mareks
                            Senior
                            • 05-2002
                            • 1939

                            Warka 137 - Hokkaido Pumpkin Ale III warzone 05.09.2015

                            Dziś przelane na cichą.
                            Blg - 4.

                            Comment

                            • mareks
                              Senior
                              • 05-2002
                              • 1939

                              Warka 138 - Lager mieszany warzony 19.09.2015

                              Wczoraj przelane na cichą.
                              Blg - 3,6

                              Resztka chmieli poszła do fermentora:

                              Agnus gr - 12,4g
                              Kazbek gr - 8,7g
                              Sladek gr - 12,3g
                              Vital gr - 20g

                              Comment

                              • mareks
                                Senior
                                • 05-2002
                                • 1939

                                Warka 137 - Hokkaido Pumpkin Ale III warzone 05.09.2015

                                Dziś zabutelkowane z dodatkiem 150g cukru trzcinowego rozpuszczonego w 0,4l wody.
                                Blg -3,6
                                Last edited by mareks; 11-10-2015, 17:50.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎