Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dominik_walkowiak
    Senior
    • 10-2013
    • 335

    W warce 126 ile litrów wody uzyłeś do wysładzania?
    Fajną wydajność uzyskujesz

    Comment

    • mareks
      Senior
      • 05-2002
      • 1939

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dominik_walkowiak Wyświetlenie odpowiedzi
      W warce 126 ile litrów wody uzyłeś do wysładzania?
      Fajną wydajność uzyskujesz

      Do wysładzania użyłem 15l.

      Comment

      • mareks
        Senior
        • 05-2002
        • 1939

        Warka 128 - Hokkaido Pumpkin Ale warzone 13.09.2014

        Dynie Hokkaido obrodziły na działce więc pora na dyniowe ale aby było gotowe na Halloween. :-)

        Zasyp:
        Pale ale - 4,5kg
        Bisquit - 0,45kg
        Cara Gold - 0,45kg
        Czekoladowy 400 - 0,025kg
        Czekoladowy 1200 - 0,025kg

        Chmiele:
        Wiliamette gr - 36g

        Dodatki:
        Dynia pieczona - 3kg
        Cukier trzcinowy - 0,15kg
        Dynię o wadze 5,4kg pokroiłem w kostkę, wyłożyłem na blaszkę do ciasta, posypałem cukrem trzcinowym i upiekłem
        Łuska ryżowa - 0,3kg (za mało ale więcej nie miałem)
        Przyprawa do ciasta dyniowego Pumpkin Pie Spice firmy McCormick - 10g

        Zacieranie:
        Zasyp + dynia do 15l wody 52
        51 - 20'
        67 - 180'

        Negatywna próba jodowa dodana łuska ryżowa, podgrzane do 78 i filtracja.

        Gotowanie 70'

        60' - Willamette gr - 15,5g
        5' - Willamette gr - 15,5g + Pumpkin Pie Spice - 10g

        Wyszło 22l - 15 Blg

        Po ostygnięciu zadane uwodnionymi drożdżami US-05

        Nigdy więcej warzenia 13. :-)
        Same problemy.
        Na początek zacier nie chciał się scukrzyć albo tak mi się wydawało.
        Próba jodowa była czerniejąca i dlatego trzymałem tak długo.

        Potem filtracja utknęła. Ciurkało ledwo ledwo.
        Zalałem fermentor, opatuliłem kocami i poszedłem spać.
        Obudziłem się o 4 i wszystko przefiltrowane.
        Gar na gaz i zacząłem gotować. Okazało się, że chmielu jest ciut za mało.

        Wydaje mi się, że piwo będzie za ciemne.
        Następnym razem zrezygnuję z czekoladowego.
        Mam nadzieję, że będzie udane mimo problemów. :-)
        Last edited by mareks; 15-09-2014, 19:25.

        Comment

        • mareks
          Senior
          • 05-2002
          • 1939

          Warka 128 - Hokkaido Pumpkin Ale warzone 13.09.2014

          24.09.2014 przelane na cichą.
          Blg - 4,2

          12.10.2014 zabutelkowane z dodatkiem 140 g cukru trzcinowego rozpuszczonego w 0,4l wody.
          Blg - 3,9

          Comment

          • mareks
            Senior
            • 05-2002
            • 1939

            Warka 129 - Australian Pale Ale warzone 08.11.2014

            Zasyp:
            Pale Ale - 4kg
            Monachijski - 1kg
            Heidelberg- 0,5kg
            Karmelowy jasny - 0,1kg
            Karmelowy ciemny - 0,1kg

            Chmiele:
            Galaxy granulat - 20g
            Stella granulat - 20g
            Summer granulat - 20g
            Topaz granulat - 20g


            Zacieranie:
            Zasyp do 17l wody 52
            50 - 20'
            68>67 - 60'

            Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

            Gotowanie 70'

            60' -Galaxy granulat - 2g, Stella granulat - 2g, Summer granulat - 2g, Topaz granulat - 2g
            30' -Galaxy granulat - 3g, Stella granulat - 3g, Summer granulat - 3g, Topaz granulat - 3g
            10' -Galaxy granulat - 5g, Stella granulat - 5g, Summer granulat - 5g, Topaz granulat - 5g
            5' -Galaxy granulat - 5g, Stella granulat - 5g, Summer granulat - 5g, Topaz granulat - 5g
            0' -Galaxy granulat - 5g, Stella granulat - 5g, Summer granulat - 5g, Topaz granulat - 5g


            Wyszło 23l - 14,4 Blg

            Po ostygnięciu zadane gęstwą US-05

            Comment

            • mareks
              Senior
              • 05-2002
              • 1939

              Cydr II robiony 12.11.2014

              50kg jabłek rozdrobnione i przepuszczone przez prasę do owoców.

              Otrzymałem 22,7l soku - 11Blg.

              Zadałem uwodnionymi drożdżami Mangrove Jack's M02 Cider
              Last edited by mareks; 13-11-2014, 10:53.

              Comment

              • mareks
                Senior
                • 05-2002
                • 1939

                Warka 129 - Australian Pale Ale warzone 08.11.2014

                19.11.2014 przelane na cichą z dodatkiem po 10g każdego z chmieli.
                Blg - 3,7

                10.12.2014 zabutelkowane z dodatkiem 150g cukru trzcinowego rozpuszczonego w 0,5l wody.
                Blg - 3,7

                Comment

                • mareks
                  Senior
                  • 05-2002
                  • 1939

                  Cydr II robiony 12.11.2014

                  11.12.2014 przelany na cichą.
                  Blg - -0,3

                  Comment

                  • mareks
                    Senior
                    • 05-2002
                    • 1939

                    Warka 130 - Biere de Garde warzone 13.12.2014

                    Zasyp:
                    Pszeniczny - 2,08kg
                    Pilzneński - 2kg
                    Caramel Pils- 0,42kg
                    Płatki pszeniczne - 0,4kg
                    Karmelowy jasny - 0,25kg
                    Płatki jęczmienne - 0,2kg
                    Płatki owsiane - 0,2kg
                    Special B - 0,11kg
                    Aroma - 0,1kg
                    Carared - 0,1kg
                    Abbey Malt - 0,09kg
                    Karmelowy ciemny - 0,05kg

                    Chmiele:
                    Aramis granulat - 12g
                    Bouclier granulat - 12g
                    Strisslespalt granulat - 12g
                    Triskel granulat - 12g

                    Curacao - 20g
                    Kolendra indyjska - 10g

                    Zacieranie:
                    Zasyp do 20l wody 52
                    50 - 15'
                    63>62 - 30'
                    68>67 - 20'
                    73>72 - 20'

                    Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

                    Gotowanie 70'

                    60' - po 2g każdego chmielu
                    30' - po 5g każdego chmielu
                    10' - po 5g każdego chmielu
                    5' - kolendra i curacao

                    Wyszło 23,2l - 16,5 Blg

                    Po ostygnięciu zadane starterem z gęstwy Wyeast 3725 Biere de Garde

                    Comment

                    • mareks
                      Senior
                      • 05-2002
                      • 1939

                      Warka 130 - Biere de Garde warzone 13.12.2014

                      Dziś przelane na cichą.
                      Blg - 2,7
                      Last edited by mareks; 28-12-2014, 17:10.

                      Comment

                      • mareks
                        Senior
                        • 05-2002
                        • 1939

                        Cydr II robiony 12.11.2014

                        Dziś zabutelkowany z dodatkiem 4g cukru i 1 tabletki słodzika na butelkę.

                        Comment

                        • mareks
                          Senior
                          • 05-2002
                          • 1939

                          Warka 131 - Hokkaido Pumpkin Ale II warzone 10.01.2015

                          Zasyp:
                          Pale ale - 2kg
                          Pilzneński - 1kg
                          Wiedeński - 1kg
                          Heidelberg - 0,5kg
                          Cara Gold - 0,33kg
                          Bisquit - 0,27kg
                          Cara Ruby - 0,25kg
                          Carared - 0,15
                          Karmelowy jasny - 0,08kg

                          Chmiele:
                          Wiliamette gr - 50g

                          Dodatki:
                          Dynia pieczona - 1,65kg
                          Cukier trzcinowy - 0,15kg

                          Łuska ryżowa - 0,5kg
                          Przyprawa do ciasta dyniowego Pumpkin Pie Spice firmy McCormick - 10g

                          Zacieranie:
                          Zasyp + dynia do 15l wody 52
                          50 - 15'
                          67 - 90'

                          Negatywna próba jodowa dodana łuska ryżowa, podgrzane do 78 i filtracja.

                          Gotowanie 70'

                          60' - Willamette gr - 25g
                          5' - Willamette gr - 25g + Pumpkin Pie Spice - 10g

                          Wyszło 22,5l - 16,5 Blg
                          Dodałem 2l wody aby było 15Blg

                          Po ostygnięciu zadane uwodnionymi drożdżami US-05
                          Last edited by mareks; 11-01-2015, 13:05.

                          Comment

                          • mareks
                            Senior
                            • 05-2002
                            • 1939

                            Warka 130 - Biere de Garde warzone 13.12.2014

                            Dziś zabutelkowane z dodatkiem 150g cukru rozpuszczonego w 0,5l wody.
                            Blg - 1,8

                            Comment

                            • mareks
                              Senior
                              • 05-2002
                              • 1939

                              Warka 132 - Francuski lager warzone 24.01.2015

                              Zasyp:

                              Pilzneński - 2,85kg
                              Monachijski - 0,65kg
                              Heidelberg - 0,5kg
                              Caramel pils - 0,3kg
                              Melanoidynowy - 0,1kg
                              Zakwaszający - 0,1kg


                              Chmiele:
                              Aramis gr - 14g
                              Bouclier gr - 14g
                              Strisslespalt gr - 14g
                              Triskel gr - 14g


                              Zacieranie:
                              Zasyp do 15l wody 55
                              52 - 15'
                              63>61 - 30'
                              73>71 - 30"

                              Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

                              Gotowanie 70'

                              60' - po 2g każdego chmielu
                              30' - po 3g każdego chmielu
                              15' - po 4g każdego chmielu + 5g pożywki
                              0' - po 5g każdego chmielu

                              Wyszło 22,5l - 12 Blg


                              Po ostygnięciu zadane uwodnionymi drożdżami Mangrove Jack's M84 Bavarian Lager

                              Comment

                              • mareks
                                Senior
                                • 05-2002
                                • 1939

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
                                Po ostygnięciu zadane uwodnionymi drożdżami Mangrove Jack's M84 Bavarian Lager
                                Powinno być Bohemian Lager. :-)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎