Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dominik_walkowiak
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.10
    • 335

    #376
    W warce 126 ile litrów wody uzyłeś do wysładzania?
    Fajną wydajność uzyskujesz

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #377
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dominik_walkowiak
      W warce 126 ile litrów wody uzyłeś do wysładzania?
      Fajną wydajność uzyskujesz

      Do wysładzania użyłem 15l.

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #378
        Warka 128 - Hokkaido Pumpkin Ale warzone 13.09.2014

        Dynie Hokkaido obrodziły na działce więc pora na dyniowe ale aby było gotowe na Halloween. :-)

        Zasyp:
        Pale ale - 4,5kg
        Bisquit - 0,45kg
        Cara Gold - 0,45kg
        Czekoladowy 400 - 0,025kg
        Czekoladowy 1200 - 0,025kg

        Chmiele:
        Wiliamette gr - 36g

        Dodatki:
        Dynia pieczona - 3kg
        Cukier trzcinowy - 0,15kg
        Dynię o wadze 5,4kg pokroiłem w kostkę, wyłożyłem na blaszkę do ciasta, posypałem cukrem trzcinowym i upiekłem
        Łuska ryżowa - 0,3kg (za mało ale więcej nie miałem)
        Przyprawa do ciasta dyniowego Pumpkin Pie Spice firmy McCormick - 10g

        Zacieranie:
        Zasyp + dynia do 15l wody 52
        51 - 20'
        67 - 180'

        Negatywna próba jodowa dodana łuska ryżowa, podgrzane do 78 i filtracja.

        Gotowanie 70'

        60' - Willamette gr - 15,5g
        5' - Willamette gr - 15,5g + Pumpkin Pie Spice - 10g

        Wyszło 22l - 15 Blg

        Po ostygnięciu zadane uwodnionymi drożdżami US-05

        Nigdy więcej warzenia 13. :-)
        Same problemy.
        Na początek zacier nie chciał się scukrzyć albo tak mi się wydawało.
        Próba jodowa była czerniejąca i dlatego trzymałem tak długo.

        Potem filtracja utknęła. Ciurkało ledwo ledwo.
        Zalałem fermentor, opatuliłem kocami i poszedłem spać.
        Obudziłem się o 4 i wszystko przefiltrowane.
        Gar na gaz i zacząłem gotować. Okazało się, że chmielu jest ciut za mało.

        Wydaje mi się, że piwo będzie za ciemne.
        Następnym razem zrezygnuję z czekoladowego.
        Mam nadzieję, że będzie udane mimo problemów. :-)
        Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2014-09-15, 20:25.

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #379
          Warka 128 - Hokkaido Pumpkin Ale warzone 13.09.2014

          24.09.2014 przelane na cichą.
          Blg - 4,2

          12.10.2014 zabutelkowane z dodatkiem 140 g cukru trzcinowego rozpuszczonego w 0,4l wody.
          Blg - 3,9

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #380
            Warka 129 - Australian Pale Ale warzone 08.11.2014

            Zasyp:
            Pale Ale - 4kg
            Monachijski - 1kg
            Heidelberg- 0,5kg
            Karmelowy jasny - 0,1kg
            Karmelowy ciemny - 0,1kg

            Chmiele:
            Galaxy granulat - 20g
            Stella granulat - 20g
            Summer granulat - 20g
            Topaz granulat - 20g


            Zacieranie:
            Zasyp do 17l wody 52
            50 - 20'
            68>67 - 60'

            Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

            Gotowanie 70'

            60' -Galaxy granulat - 2g, Stella granulat - 2g, Summer granulat - 2g, Topaz granulat - 2g
            30' -Galaxy granulat - 3g, Stella granulat - 3g, Summer granulat - 3g, Topaz granulat - 3g
            10' -Galaxy granulat - 5g, Stella granulat - 5g, Summer granulat - 5g, Topaz granulat - 5g
            5' -Galaxy granulat - 5g, Stella granulat - 5g, Summer granulat - 5g, Topaz granulat - 5g
            0' -Galaxy granulat - 5g, Stella granulat - 5g, Summer granulat - 5g, Topaz granulat - 5g


            Wyszło 23l - 14,4 Blg

            Po ostygnięciu zadane gęstwą US-05

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #381
              Cydr II robiony 12.11.2014

              50kg jabłek rozdrobnione i przepuszczone przez prasę do owoców.

              Otrzymałem 22,7l soku - 11Blg.

              Zadałem uwodnionymi drożdżami Mangrove Jack's M02 Cider
              Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2014-11-13, 11:53.

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                #382
                Warka 129 - Australian Pale Ale warzone 08.11.2014

                19.11.2014 przelane na cichą z dodatkiem po 10g każdego z chmieli.
                Blg - 3,7

                10.12.2014 zabutelkowane z dodatkiem 150g cukru trzcinowego rozpuszczonego w 0,5l wody.
                Blg - 3,7

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #383
                  Cydr II robiony 12.11.2014

                  11.12.2014 przelany na cichą.
                  Blg - -0,3

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    #384
                    Warka 130 - Biere de Garde warzone 13.12.2014

                    Zasyp:
                    Pszeniczny - 2,08kg
                    Pilzneński - 2kg
                    Caramel Pils- 0,42kg
                    Płatki pszeniczne - 0,4kg
                    Karmelowy jasny - 0,25kg
                    Płatki jęczmienne - 0,2kg
                    Płatki owsiane - 0,2kg
                    Special B - 0,11kg
                    Aroma - 0,1kg
                    Carared - 0,1kg
                    Abbey Malt - 0,09kg
                    Karmelowy ciemny - 0,05kg

                    Chmiele:
                    Aramis granulat - 12g
                    Bouclier granulat - 12g
                    Strisslespalt granulat - 12g
                    Triskel granulat - 12g

                    Curacao - 20g
                    Kolendra indyjska - 10g

                    Zacieranie:
                    Zasyp do 20l wody 52
                    50 - 15'
                    63>62 - 30'
                    68>67 - 20'
                    73>72 - 20'

                    Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

                    Gotowanie 70'

                    60' - po 2g każdego chmielu
                    30' - po 5g każdego chmielu
                    10' - po 5g każdego chmielu
                    5' - kolendra i curacao

                    Wyszło 23,2l - 16,5 Blg

                    Po ostygnięciu zadane starterem z gęstwy Wyeast 3725 Biere de Garde

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      #385
                      Warka 130 - Biere de Garde warzone 13.12.2014

                      Dziś przelane na cichą.
                      Blg - 2,7
                      Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2014-12-28, 18:10.

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        #386
                        Cydr II robiony 12.11.2014

                        Dziś zabutelkowany z dodatkiem 4g cukru i 1 tabletki słodzika na butelkę.

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #387
                          Warka 131 - Hokkaido Pumpkin Ale II warzone 10.01.2015

                          Zasyp:
                          Pale ale - 2kg
                          Pilzneński - 1kg
                          Wiedeński - 1kg
                          Heidelberg - 0,5kg
                          Cara Gold - 0,33kg
                          Bisquit - 0,27kg
                          Cara Ruby - 0,25kg
                          Carared - 0,15
                          Karmelowy jasny - 0,08kg

                          Chmiele:
                          Wiliamette gr - 50g

                          Dodatki:
                          Dynia pieczona - 1,65kg
                          Cukier trzcinowy - 0,15kg

                          Łuska ryżowa - 0,5kg
                          Przyprawa do ciasta dyniowego Pumpkin Pie Spice firmy McCormick - 10g

                          Zacieranie:
                          Zasyp + dynia do 15l wody 52
                          50 - 15'
                          67 - 90'

                          Negatywna próba jodowa dodana łuska ryżowa, podgrzane do 78 i filtracja.

                          Gotowanie 70'

                          60' - Willamette gr - 25g
                          5' - Willamette gr - 25g + Pumpkin Pie Spice - 10g

                          Wyszło 22,5l - 16,5 Blg
                          Dodałem 2l wody aby było 15Blg

                          Po ostygnięciu zadane uwodnionymi drożdżami US-05
                          Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2015-01-11, 14:05.

                          Comment

                          • mareks
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1939

                            #388
                            Warka 130 - Biere de Garde warzone 13.12.2014

                            Dziś zabutelkowane z dodatkiem 150g cukru rozpuszczonego w 0,5l wody.
                            Blg - 1,8

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              #389
                              Warka 132 - Francuski lager warzone 24.01.2015

                              Zasyp:

                              Pilzneński - 2,85kg
                              Monachijski - 0,65kg
                              Heidelberg - 0,5kg
                              Caramel pils - 0,3kg
                              Melanoidynowy - 0,1kg
                              Zakwaszający - 0,1kg


                              Chmiele:
                              Aramis gr - 14g
                              Bouclier gr - 14g
                              Strisslespalt gr - 14g
                              Triskel gr - 14g


                              Zacieranie:
                              Zasyp do 15l wody 55
                              52 - 15'
                              63>61 - 30'
                              73>71 - 30"

                              Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

                              Gotowanie 70'

                              60' - po 2g każdego chmielu
                              30' - po 3g każdego chmielu
                              15' - po 4g każdego chmielu + 5g pożywki
                              0' - po 5g każdego chmielu

                              Wyszło 22,5l - 12 Blg


                              Po ostygnięciu zadane uwodnionymi drożdżami Mangrove Jack's M84 Bavarian Lager

                              Comment

                              • mareks
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 1939

                                #390
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
                                Po ostygnięciu zadane uwodnionymi drożdżami Mangrove Jack's M84 Bavarian Lager
                                Powinno być Bohemian Lager. :-)

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • bromar
                                  Sprzedam sprzęt domowy. Filtrator, taboret, butelki, skrzynki, szklanki.
                                  bromar
                                  Cześć,
                                  Sprzedam sprzęt domowy:
                                  18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
                                  Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
                                  2023-07-27, 19:05
                                • piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy
                                  piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.

                                  W skład browaru wchodzą:
                                  Śrutownik
                                  Kapslownica + ok 800 kapsli
                                  Garnek emaliowany 20L
                                  Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
                                  Suszarka do butelek
                                  7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...
                                  2022-02-20, 18:19
                                • heckler
                                  Přepychy, Přepychy 42, Přepyšský pivovárek
                                  heckler
                                  Właściciel i piwowar Libor Panchartek, który zaczynał jako piwowar domowy, postanowił oficjalnie otworzyć swoją działalność i stało się to w styczniu 2025 roku.
                                  Přepyšský pivovárek, to malutki, lokalny browarek we wsi Přepychy. Stamtąd najbliżej do Pardubic/Hradca,...
                                  2025-07-31, 11:02
                                • heckler
                                  Telč-Štěpnice, Slavatovská 307, Ruxusní minipivovar Telč
                                  heckler
                                  Nie bywałe, że w tak małej miejscowości powstał trzeci browar. Wiem, Telč to bajkowe miasteczko wpisane na listę UNESSCO, ale niestety czasy się zmieniły i turystów mało. W sumie to praktycznie nie ma ich wcale. W lokalach w większości siedzą tubylcy, przez rynek raz na jakiś czas przejdą...
                                  2025-07-01, 10:28
                                • dadek
                                  Nová Paka, Jaromíra Brože 230, Rodinný pivovárek Antonín
                                  dadek
                                  Browarek znajduje się idealnie w połowie drogi pomiędzy węzłową stacją Stará Paka, a przystankiem osobowym Nová Paka město. Tak więc z pociągów możemy wysiąść tam gdzie nam bardziej pasuje, z każdej strony do przejścia jest 1700 m.
                                  Nasza 4-osobowa ekipa była zaproszona do browaru...
                                  2025-04-19, 19:18
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...