Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    Warka 139 - Weizen warzony 17.10.2015

    Zasyp:

    Pszeniczny - 2,2kg
    Pilzneński - 1,5kg
    Heidelberg - 0,2kg
    Melanoidynowy - 0,2kg
    Zakwaszający - 0,1kg
    Łuska ryżowa - 0,2kg

    Chmiele:
    Hallertauer Hersbrucker gr - 32g


    Zacieranie:
    Słód pszeniczny do 15l wody 45
    45 - 15'

    Dodana reszta słodów

    55 - 15'
    63>61 - 30'
    73>71 - 30'

    Negatywna próba jodowa, dodana łuska ryżowa, podgrzane do 78 i filtracja.

    Gotowanie 70'

    60' - 16g chmielu
    20' - 16g chmielu

    Wyszło 22,7l - 12,6 Blg

    Po ostygnięciu zadane starterem z drożdży WB-06

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      Warka 138 - Lager mieszany warzony 19.09.2015

      31.10.2015 zabutelkowany z dodatkiem 110g cukru + 0,4l wody.
      Blg - 3,1

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        Warka 139 - Weizen warzony 17.10.2015

        5.11.2015 zabutelkowany z dodatkiem 150g cukru + 0,4l wody.

        Blg - 2,1

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          Warka 140 - Marcowe warzone 14.11.2015

          Zasyp:

          Pilzneński - 1,3 kg
          Monachijski I - 1 kg
          Monachijski II - 0,9 kg
          Monachijski - 0,8 kg
          Wiedeński - 0,5kg
          Karmelowy ciemny - 0,05kg

          Chmiele:
          Brewers Gold - 14g
          Opal - 6g
          Saaz - 20g

          Zacieranie:
          Zasyp bez ciemnego do 15l wody 53
          51 - 15'
          63>61 - 30'
          73>71 - 45'

          Negatywna próba jodowa, dodany karmel ciemny, podgrzane do 78 i filtracja.

          Gotowanie 70'

          60' - Brewers Gold i Opal
          20' - Saaz

          Wyszło 22l - 14 Blg


          Po ostygnięciu zadane starterem Wyeast 2206 Bavarian Lager

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            Cydr III robiony 13.11.2015

            50kg jabłek rozdrobnione i przepuszczone przez prasę do owoców.

            Otrzymałem 21l soku - 13Blg.
            Zasiarkowane 1g pirosiarczynu na 10l soku.

            Dodałem jeszcze 3l soku tłoczonego z Lidla.

            Zadałem 2l starterem z drożdży Mangrove Jack's M02 Cider.

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              Warka 141 - Oatmeal Sweet Stout warzony 28.11.2015

              Zasyp:

              Pilzneński - 2 kg
              Monachijski I - 1,2 kg
              Płatki owsiane - 0,6 kg
              Płatki jęczmienne - 0,2 kg
              Czekoladowy 1200 - 0,2 kg
              Jęczmień palony - 0,2 kg
              Pszenica prażona - 0,2 kg
              Karmelowy ciemny - 0,1 kg

              Chmiel:
              East Kent Goldings - 52g

              Laktoza - 0,5kg

              Zacieranie:
              Zasyp bez ciemnego do 15l wody 53
              51 - 15'
              68>67 - 90'
              73>71 - 15'

              Negatywna próba jodowa, dodane ciemne, podgrzane do 78 i filtracja.

              Gotowanie 70'

              60' - EKG -30g
              20' - laktoza
              10' - EKG -22g

              Wyszło 22l - 15,9 Blg

              Po ostygnięciu zadane starterem US-05
              Last edited by mareks; 2015-11-30, 19:35.

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                Warka 140 - Marcowe warzone 14.11.2015

                Dziś przelane na cichą.
                Blg - 4,6

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  Warka 140 - Marcowe warzone 14.11.2015

                  19.12.2015 zabutelkowane z dodatkiem 120g cukru trzcinowego + 0,4l wody.
                  Blg - 3,8

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    Warka 141 - Oatmeal Sweet Stout warzony 28.11.2015

                    16.12.2015 przelany na cichą.
                    Blg - 6,2

                    13.01.2016 zabutelkowany z dodatkiem 11g cukru + 0,4l wody.
                    Blg -5,6

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      Warka 142 - Dunkelweizen warzony 16.01.2016

                      Zasyp:

                      Pilzneński - 2kg
                      Pszeniczny - 1,5kg
                      Pszeniczny karmelowy - 0,5
                      Melanoidynowy - 0,2kg
                      Karmel ciemny - 0,2


                      Chmiele:
                      Wakatu gr - 13g
                      Polaris gr - 4g


                      Zacieranie:
                      Słód pszeniczny do 15l wody 45
                      45 - 15'

                      Dodana reszta słodów

                      55 - 15'
                      63>61 - 30'
                      73>71 - 30'

                      Negatywna próba jodowa, dodany karmel ciemny, podgrzane do 78 i filtracja.

                      Gotowanie 70'

                      60' - Wakatu
                      20' - Polaris

                      Wyszło 23l - 13 Blg

                      Po ostygnięciu zadane starterem z gęstwy drożdży WB-06


                      6.02.2016 rozlew z dodatkiem 130g cukru + 0,4l wody
                      Blg - 2,4

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        Warka 143 - Espresso lager warzone 27.02.2016

                        Zasyp:

                        Pilzneński - 2,5 kg
                        Monachijski - 1,7 kg
                        Caramel pils - 0,3 kg
                        Karmelowy ciemny - 0,3 kg
                        Barwiący - 0,15 kg
                        Jęczmień palony - 0,1 kg
                        Pszenica palona - 0,05 kg


                        Chmiele:
                        Polaris - 7g
                        Hallertau Tradition - 15g
                        Hallertau Hersbuecker - 15g

                        Kawa mielona - 200g

                        Zacieranie:
                        Zasyp bez ciemnego do 15l wody 53
                        51 - 20'
                        63>61 - 30'
                        73>71 - 30'

                        Negatywna próba jodowa, dodany karmel ciemny, podgrzane do 78 i filtracja.

                        Gotowanie 70'

                        60' -Polaris - 7g
                        20' -Hallertau Tradition - 15g
                        5' - Hallertau Hersbuecker - 15g

                        Wyszło 22l - 15,3 Blg


                        Po ostygnięciu zadane starterem z gęstwy Wyeast 2206 Bavarian Lager

                        20.03.2016 przelane na cichą + 100g kawy z ekspresu + 1l wody.

                        12.04.2016 rozlew + 100g cukru +0,4l wody. Blg - 2,2
                        Dzień przed rozlewem dodałem 100g kawy jako cold brew.

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          Warka 144 - Cherry kiss 4 warzone 28.05.2016

                          Zasyp:

                          Pilzneński - 2,5 kg
                          Pszeniczny - 0,5 kg
                          Caramel Light - 0,3 kg
                          Cara Ruby - 0,25 kg
                          Crystal - 0,23 kg
                          Caramel Pils - 0,1 kg
                          Karmel ciemny - 0,1 kg

                          Chmiele:
                          Sybilla - 35g
                          Wiśnie mrożone - 5 kg

                          Zacieranie:
                          Zasyp do 15l wody 53
                          51 - 15'
                          63>61 - 20'
                          73>71 - 40'

                          Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

                          Gotowanie 70'

                          60' - Sybilla 35g

                          Wyszło 23l - 11 Blg

                          Po ostygnięciu zadane starterem M27 Belgian Ale.

                          Po 2 dniach fermentacji dodano 2,5 kg rozmrożonych wiśni.

                          Dziś przelane na cichą + 2,5 kg rozmrożonych wiśni. Blg - 2,1

                          Comment

                          • mareks
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1939

                            Warka 145 - Rauch bock warzony 04.06.2016

                            Zasyp:

                            Wędzony - 2 kg
                            Monachijski 1,5 kg
                            Pilzneński - 1 kg
                            Melanoidynowy - 0,3 kg
                            Caramel Dark - 0,15 kg
                            Special B - 0,15 kg
                            Special X - 0,15 kg


                            Chmiele:
                            Marynka - 15g
                            Hallertau Tradition - 15 g

                            Zacieranie:
                            Zasyp do 18l wody 53
                            52 - 15'
                            63>61 - 25'
                            73>71 - 45'

                            Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

                            Gotowanie 100'

                            60' - Marynka 15g
                            15' - Hallertau Tradition - 15 g

                            Wyszło 21l - 16,7 Blg

                            Po ostygnięciu zadane starterem z gęstwy Wyeast 2206 Bavarian Lager
                            Last edited by mareks; 2016-06-12, 19:55.

                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23894

                              Widzę że po pytaniu na FDPie czy jeszcze warzysz uzupełniłeś zapiski
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              • mareks
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 1939

                                Warka 145 - Rauch bock warzony 04.06.2016

                                Zapomniałem zapisać, kiedy przelałem go na cichą. Chyba około 4 tygodni temu.

                                Dziś zabutelkowany z dodatkiem 100g cukru trzcinowego + 0,4l wody.

                                Blg - 2,2

                                Comment

                                Przetwarzanie...