Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #31
    Warka 49 - Whisky beer warzone 16.01.2010

    2,5 kg pilzneńskiego
    1 kg whisky
    0,5 kg monachijskiego
    0,2 kg karmelowego jasnego
    0,3 kg jęczmienia niesłodowanego

    40 g chmielu goryczkowego marynka szyszka
    50 g chmielu aromatycznego lubelskiego szyszka


    Zacieranie:

    55 stopni 15'
    63 stopnie 45'
    73 stopnie 30' i gdy próba jodowa negatywna podgrzałem zacier do 76 stopni do filtracji.

    Przed gotowaniem 28l - 10,5 Blg

    gotowanie 100'

    40 g marynki na 90' przed końcem gotowania
    30 g lubelskiego na 15' przed końcem gotowania
    20 g lubelskiego po zgaszeniu płomienia

    Po gotowaniu 22l - 13,5 Blg

    Dziś rano zadane drożdżami i napowietrzone.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2010-01-17, 13:21.

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #32
      Warka 48 - Witbier warzony 30.12.2009

      Przelane na cichą 09.01.2010.
      Blg - 3,5

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #33
        Warka 48 - Witbier warzony 30.12.2009

        Zabutelkowane 24.01.2010 z dodatkiem 120g glukozy rozpuszczonej w 400ml wody.
        Blg - 3

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #34
          Warka 49 - Whisky beer warzone 16.01.2010

          Przelane na cichą 07.02.2010. Blg - 4,5
          Zabutelkowane 22.02.2010 z dodatkiem 130g glukozy rozpuszczonej w 400 ml wody.
          Blg - 4

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #35
            Warka 50 - Marcowe Jubileuszowe warzone 06.03.2010

            3 kg wiedeńskiego
            1 kg monachijskiego
            0,5 kg karmelowego jasnego


            30 g chmielu goryczkowego marynka szyszka
            30 g chmielu aromatycznego terttnanger szyszka


            Zacieranie:

            45 stopni wsypane słody
            55 stopni
            odebrano 1/3 do dekokcji
            63 -10', 73 - 10', 100 - 20'
            zwrot 63 stopnie
            odebrano 1/3 do dekokcji
            73 - 10', 100 - 20'
            zwrot 73 stopnie 50' (dziwna była ta próba i wolałem przetrzymać)i gdy próba jodowa negatywna podgrzałem zacier do 78 stopni do filtracji.

            Przed gotowaniem 28l - 12 Blg

            gotowanie 90'

            30 g marynki na 60' przed końcem gotowania
            20 g trettnangera na 5' przed końcem gotowania
            10 g terettnangera po zgaszeniu płomienia

            Po gotowaniu 22l - 13 Blg

            Dziś rano zadane starterem z drożdży Oktoberfest Lager i napowietrzone.

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
              Warka 49 - Whisky beer warzone 16.01.2010
              Zabutelkowane 22.02.2010 z dodatkiem 130g glukozy rozpuszczonej w 400 ml wody.
              Blg - 4
              Próbowałeś już? Jak smakuje?

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                #37
                Tylko podczas rozlewu.
                W weekend spróbuję.

                Jak chcesz to wezmę na warsztaty o ile będzie można zostawić gdzieś w depozycie. Niestety mam wówczas seminarium kyudo i będę mógł być dopiero w niedzielę popołudniu.

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #38
                  Eee... Tak przez depozyt się nie liczy. Musi być osobiście z gawędą piwowara. Next time.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-03-26, 10:07.

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    #39
                    Warka 50 - Marcowe Jubileuszowe warzone 06.03.2010

                    Dziś przelane na cichą. Blg - 4,5.

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      #40
                      Warka 51 - Dunkelweizen warzone 10.04.2010

                      2,4 kg pszeniczny ciemny
                      1,5 kg monachijski
                      0,25 kg karmelowy jasnego
                      0,1 kg karmelowy ciemny

                      30 g chmielu aromatycznego Hallertau Herbrucker granulat


                      Zacieranie:

                      47 stopni wsypany słód pszeniczny
                      45 stopni - 15'
                      53 stopni -15'
                      63 stopnie i odebrano 1/3 do dekokcji
                      73 - 15', 100 - 20'
                      zwrot i podgrzanie do 73 stopni - 45' do negatywnej próby jodowej (wolałem przetrzymać, bo coś ta próba była niewyraźna),
                      gdy próba jodowa negatywna podgrzałem zacier do 78 stopni do filtracji.

                      Wysładzanie 17l wody o temp. 78 stopni

                      Przed gotowaniem 28l - 10,5 Blg

                      gotowanie 70'
                      Chmiel w 10' gotowania

                      Po gotowaniu 23l - 12 Blg

                      Dziś rano zadane starterem z Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen po cichej i napowietrzone.

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        #41
                        Warka 50 - Marcowe Jubileuszowe warzone 06.03.2010

                        Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 130g glukozy rozpuszczonej w 400ml wody.
                        Blg - 4

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #42
                          Warka 51 - Dunkelweizen warzone 10.04.2010

                          Dziś przelane na cichą.
                          Blg - 4.

                          Comment

                          • mareks
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1939

                            #43
                            Warka 51 - Dunkelweizen warzone 10.04.2010


                            Zabutelkowane 16.05.2010. Blg - 4.
                            Niestety nie mogłem wcześniej.

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              #44
                              Warka 52 - Koźlak warzony 04.06.2010

                              3,5 kg pilzneński
                              2,0 kg monachijski
                              0,2 kg karmelowy jasny
                              0,2 kg carared
                              0,2 kg aroma
                              0,2 kg caraamber
                              0,2 kg caracrystal

                              30 g chmielu goryczkowego Marynka szyszka
                              25 g chmielu aromatycznego Trettnanger granulat

                              Zacieranie:

                              45 stopni wsypane słody
                              53 stopni -15'
                              63 stopnie 15'i odebrano 1/3 do dekokcji
                              73 - 15', 100 - 20'
                              zwrot i podgrzanie do 73 stopni - 40' do negatywnej próby jodowej (
                              gdy próba jodowa negatywna podgrzałem zacier do 78 stopni do filtracji.

                              Wysładzanie 16l wody o temp. 78 stopni

                              Przed gotowaniem 27l - 16 Blg

                              gotowanie 70'
                              Chmiel goryczkowy w 10' gotowania
                              Chmiel aromatyczny w 60' gotowania

                              Po gotowaniu 22l - 18 Blg

                              Dziś rano zadane starterem z drożdżami Munich Lager

                              Comment

                              • mareks
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 1939

                                #45
                                Nie mogłem edytować wpisu.

                                Starter wlałem do brzeczki rano 05.06.2010 i napowietrzyłem.
                                Wieczorem pojawiła się piana i wstawiłem fermentor do lodówki.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • bromar
                                  Sprzedam sprzęt domowy. Filtrator, taboret, butelki, skrzynki, szklanki.
                                  bromar
                                  Cześć,
                                  Sprzedam sprzęt domowy:
                                  18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
                                  Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
                                  2023-07-27, 19:05
                                • piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy
                                  piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.

                                  W skład browaru wchodzą:
                                  Śrutownik
                                  Kapslownica + ok 800 kapsli
                                  Garnek emaliowany 20L
                                  Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
                                  Suszarka do butelek
                                  7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...
                                  2022-02-20, 18:19
                                • dadek
                                  Czechy, Nová Paka, Jaromíra Brože 230, Rodinný pivovárek Antonín
                                  dadek
                                  Browarek znajduje się idealnie w połowie drogi pomiędzy węzłową stacją Stará Paka, a przystankiem osobowym Nová Paka město. Tak więc z pociągów możemy wysiąść tam gdzie nam bardziej pasuje, z każdej strony do przejścia jest 1700 m.
                                  Nasza 4-osobowa ekipa była zaproszona do browaru...
                                  2025-04-19, 19:18
                                • heckler
                                  Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                                  heckler
                                  Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                                  2025-01-31, 12:11
                                • heckler
                                  Třebotov, Hlavní 425, Pivovar Kulivá Hora
                                  heckler
                                  Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                                  2025-01-07, 08:41
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...