Ezoteryczny Browar Domowy
Collapse
X
-
Zauważyłem, że Lubelski/Żatecki dany na goryczkę wymaga dłuższego leżakowania. Tak pod 2,5-3 miesiące. Wcześniej goryczka jest bardzo mocno przyprawowa, ostra, taka aż paląca. Potem się układa i jest bardzo przyjemna.Comment
-
Warka 81 - Weizenbock warzone 28.01.2012
Pszeniczny ciemny - 2,2kg
Pszeniczny - 0,6kg
Pilzneński - 1,1kg
Monachijski - 0,75kg
Karmelowy jasny - 0,5kg
Karmelowy ciemny - 0,1kg
Melanoidynowy - 0,1kg
Zakwaszający - 0,05kg
Woda z Biedronki - 30l
Hallertau Hersbrucker granulat - 43g
Słody pszeniczne do 10l wody o temp. 41*
40* - 60'
dolałem 5l wody + zakwaszający podgrzałem do 52*
Dodałem pozostałe słody + 1ml kwasu mlekowego.
50* - 10
63>61* - 10'
1/3 do dekokcji
dekokt: 72* - 15', 100* - 20' i zwrot
73*>71 - 30' do negatywnej próby jodowej
78* i filtracja
PH - 5,3
Przed gotowaniem: 26l - 14,5Blg
Gotowanie - 100'
60' - Hallertau Hersbrucker granulat - 43g
Po gotowaniu: 20l - 16,5Blg
Zadane gęstwą Zymoferm Z047-8-39 Weissbier IV Fürstengold po żytnim.Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2012-01-29, 14:27.Comment
-
Warka 82 - Czeski pils warzony 04.02.2012
Zasyp:
Bohemian pilsner - 3,6 kg
Carapils - 0,35 kg
Zakwaszający - 0,05 kg
Mech irlandzki - 5g
Target granulat - 20g
Saaz granulat - 70g
Zacieranie:
Drobno zmielony zakwaszający wsypałem do wody już na początku podgrzewania wody.
Reszta słodów do 16l wody o temp. 55* + 2ml kwasu mlekowego
53 - 15'
63>61 - 20'
1/3 do dekokcji
73* - 10', 100* - 15' i zwrot
73>71 - 40' do negatywnej próby jodowej
78 i filtracja
PH - 5,5
Przed gotowaniem: 25l - 10,5 Blg
Gotowanie 100'
Target 20g - 60'
Saaz 10g - 30'
Saaz 10g - 25'
Saaz 10g - 20'
Saaz 10g - 15'
Mech irlandzki - 15'
Saaz 10g - 10'
Saaz 10g - 5'
Saaz 10g - 0'
Wyszło 20l - 12,5 Blg
Zadane 2l starterem drożdży Wyeast XL 2001 Urquell Lager.Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2012-02-05, 20:25.Comment
-
Warka 83 - Foregin Extra Sweet Stout warzony 11.02.2012
Zasyp:
Pale ale - 2,5 kg
Monachijski - 0,5 kg
Pilzneński - 0,4 kg
Płatki owsiane błyskawiczne - 0,4 kg
Crystal - 0,2 kg
Kawowy - 0,2 kg
Karmelowy jasny - 0,15 kg
Karmelowy ciemny - 0,2 kg
Czekoladowy - 0,3 kg
Jęczmień palony - 0,2 kg
Laktoza - 0,5 kg
Target granulat - 28g
East Kent Golding granulat - 50g
Zacieranie:
Słody (bez czekoladowego i jęczmienia palonego) do 18l wody o temp. 70* + 1ml kwasu mlekowego.
68>66 - 60'
73>71 - 30'
PH - 5,3
Negatywna próba jodowa dodałem słody palone
78 i filtracja
Przed gotowaniem 27l - 12 Blg ( zagapiłem się i za dużo wysłodziłem)
Gotowanie 70'
EKG 20g + Target 28g - 60'
Laktoza - 15'
EKG 30g - 10'
Wyszło 22l - 15Blg (miało być 17ale nie chciało mi się dłużej gotować)
Schłodzona brzeczka zadana 2l starterem drożdży London ESB Ale.Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2012-02-13, 20:31.Comment
-
Warka 84 - Kyudo Beer warzone 17/18.02.2012
Piwo to jakby japońska wersja Classic American Pilsner.
Zasyp:
Pilzneński - 3 kg
Płatki ryżowe błyskawiczne - 1 kg
Monachijski - 0,4 kg
Melanoidynowy - 0,1 kg
Sorachi Ace granulat - 50g
Mech irlandzki - 5g
Zacieranie:
Płatki zagotowałem w 5l wody, dodałem 10l wody + 3ml kwasu mlekowego i podgrzałem.
Gdy temperatura wynosiła 53* dodałem słody.
52* - 10'
63>61 - 30'
73>71 - 60'
PH - 5,4
Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja
Przed gotowaniem 25l - 12,5 Blg
Gotowanie 70'
Sorachi Ace 10g - 60'
Sorachi Ace 10g - 30'
Mech irlandzki - 15'
Sorachi Ace 10g - 10'
Sorachi Ace 10g - 5'
Sorachi Ace 10g - 0'
Wyszło 20l - 14Blg
Schłodzona brzeczka zadana gęstwą Urquell lager.Comment
-
Warka 85 - Belgijskie Pale Ale warzone 25.02.2012
Zasyp:
Pale Ale - 2,5 kg
Monachijski - 1 kg
Abbey Malt - 0,3 kg
Carabelge - 0,2 kg
Special B - 0,1 kg
Brewers Gold granulat - 30g
Styrian Goldings granulat - 30g
Mech irlandzki - 5g
Zacieranie:
Słody do 16l wody o temp. 65* + 2 ml kwasu mlekowego (za dużo)
63>61 - 20'
73>71 - 45'
PH - 5,2
Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja
Przed gotowaniem 26l - 10,5 Blg
Gotowanie 70'
Brewers Gold - 60'
Styrian Goldings + Mech irlandzki - 15'
Wyszło 22l - 12,5Blg
Zadano starterem drożdży Wyeast XL 3739 Flanders Golden AleOstatnia zmiana dokonana przez mareks; 2012-02-26, 12:32.Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć,
Sprzedam sprzęt domowy:
18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...-
Channel: Targowisko piwowarskie
2023-07-27, 19:05 -
-
Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.
W skład browaru wchodzą:
Śrutownik
Kapslownica + ok 800 kapsli
Garnek emaliowany 20L
Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
Suszarka do butelek
7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...5 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Właściciel i piwowar Libor Panchartek, który zaczynał jako piwowar domowy, postanowił oficjalnie otworzyć swoją działalność i stało się to w styczniu 2025 roku.
Přepyšský pivovárek, to malutki, lokalny browarek we wsi Přepychy.Stamtąd najbliżej do Pardubic/Hradca,...
-
Channel: Czechy
-
-
Nie bywałe, że w tak małej miejscowości powstał trzeci browar. Wiem, Telč to bajkowe miasteczko wpisane na listę UNESSCO, ale niestety czasy się zmieniły i turystów mało. W sumie to praktycznie nie ma ich wcale. W lokalach w większości siedzą tubylcy, przez rynek raz na jakiś czas przejdą...
-
Channel: Czechy
-
-
Browarek znajduje się idealnie w połowie drogi pomiędzy węzłową stacją Stará Paka, a przystankiem osobowym Nová Paka město. Tak więc z pociągów możemy wysiąść tam gdzie nam bardziej pasuje, z każdej strony do przejścia jest 1700 m.
Nasza 4-osobowa ekipa była zaproszona do browaru...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment