Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #256
    Warka 96 - Belgian Blond Ale warzone 03.11.2012

    Zasyp:
    Pilzneński- 3,3kg
    Pszeniczny - 0,6kg
    Wiedeński - 0,4kg
    Cara Blond- 0,3kg

    Cukier trzcinowy - 0,5kg

    Chmiele
    Brewers Gold granulat - 12g
    EKG granulat - 12g
    Styrian Goldings granulat - 18g
    Fuggles granulat - 10g


    Zacieranie:
    Słody do 16l wody o temp. 55* + 2ml kwasu mlekowego
    53 - 10'
    63>61 - 25'
    73>71 - 40'
    PH - 5,4
    Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja

    Gotowanie 70'
    60' - Brewers Gold granulat - 12g + EKG granulat - 12g
    20' - Styrian Goldings granulat - 18g + Fuggles granulat - 10g
    15' - cukier trzcinowy

    Wyszło 22l - 15,5 Blg

    Zadane starterem drożdży Wyeast 1581 Belgian Stout

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #257
      Warka 96 - Belgian Blond Ale warzone 03.11.2012

      12.11.2012 przelane na cichą
      Blg - 2,4

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #258
        Warka 95 - Monachijskie ciemne warzone 21.10.2012

        11.11.2012 przelane na cichą.
        Blg - 4

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #259
          Warka 97 - Saison warzone 17.11.2012

          Zasyp:
          Pilzneński- 2,7kg
          Pszeniczny - 0,7kg
          Wiedeński - 0,8kg
          Aroma- 0,2kg
          Karmelowy 30 - 0,2kg
          zakwaszający - 0,1kg

          Chmiele
          Nelson Sauvin granulat - 30g
          Wakatu granulat - 1og
          kolendra indyjska- 5g


          Zacieranie:
          Słody do 16l wody o temp. 55*

          63>61 - 50'
          73>71 - 20'
          PH - 5,2
          Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja

          Gotowanie 70'
          60' - Nelson Sauvin granulat - 15g
          20' - Nelson Sauvin granulat - 15g
          10' - kolendra
          5' - Wakatu granulat 10g

          Wyszło 23,5l - 14 Blg

          Pomyliły mi się chmiele.
          Miał być Mouteka a nie Wakatu.

          Chłodzi się na balkonie.
          Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2012-11-18, 00:15.

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #260
            Warka 97 - Saison warzone 17.11.2012

            W południe zadałem gęstwą drożdży Wyeast 1581 Belgian Stout po blondzie i już szaleją.

            Chmiel Mouteka może dam na cichą...
            Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2012-11-18, 21:02.

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #261
              Warka 98 - Maibock warzone 18.11.2012

              Zasyp:
              Pilzneński- 2,5kg
              Wiedeński - 1kg
              Pszeniczny - 0,7kg
              Monachijski - 0,5kg
              Karmelowy 30 - 0,3kg
              zakwaszający - 0,05kg

              Chmiele
              Northern Brewer granulat - 19g
              Spalter granulat - 20g


              Zacieranie:
              Słody do 18l wody o temp. 55*

              63>61 - 20'
              1/3 do dekokcji 100* - 10' i zwrot
              73>71 - 30'
              PH - 5,3
              Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja

              Gotowanie 100'
              60' - Northern Brewer granulat - 19g
              20' - Spalter granulat - 20g

              Wyszło 20l - 16 Blg

              Chłodzi się na balkonie.

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                #262
                Warka 98 - Maibock warzone 18.11.2012

                Zadane gęstwą Wyeast 2487 Hella Bock

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #263
                  Warka 96 - Belgian Blond Ale warzone 03.11.2012

                  Wczoraj zabutelkowane z dodatkiem 130g cukru trzcinowego rozpuszczonego w 0,5l wody.
                  Blg - 1,4

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    #264
                    Warka 95 - Monachijskie ciemne warzone 21.10.2012

                    Zabutelkowane z dodatkiem 120g cukru trzcinowego rozpuszczonego w 0,5l wody.

                    Blg - 3,7

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      #265
                      Warka 97 - Saison warzone 17.11.2012

                      Dziś przelane na cichą.
                      Blg - 1,8

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        #266
                        Warka 99 - Chocolate Cherry Sweet Stout warzone 01.12.2012

                        Zasyp:
                        Pilzneński- 2,7kg
                        Monachijski - 0,4kg
                        Pszeniczny - 0,2kg
                        Płatki owsiane bł. - 0,4kg
                        Caramel Dark - 0,3kg
                        Karamel Pils - 0,2kg
                        Pszenica prażona Strzegom - 0,2
                        Jęczmień palony - 0,25
                        Czekoladowy - 0,25
                        Laktoza 0,5kg

                        Chmiel
                        Nugget szyszka - 50g


                        Zacieranie:
                        Słody (bez palonych) do 16l wody o temp. 70*

                        68>67 - 60'
                        73>71 - 20'
                        Negatywna próba jodowa, dodane słody palone, podgrzane do 78 i filtracja

                        Gotowanie 100'
                        60' - Nugget szyszka - 20g
                        15' - laktoza - 0,5kg
                        10' - Nugget szyszka - 30g

                        Wyszło 21l - 16,5 Blg

                        Zadane uwodnionymi drożdżami S-04.

                        Na cichą dodam:
                        50g płatków dębowych
                        2 laski wanilii
                        3kg wiśni

                        Comment

                        • zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

                          #267
                          Wiesz już czym uświetnisz "stówkę"?
                          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                          Comment

                          • mareks
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1939

                            #268
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
                            Wiesz już czym uświetnisz "stówkę"?
                            American barley wine z nowozelandzkimi chmielami.

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              #269
                              Warka 98 - Maibock warzone 18.11.2012

                              Dziś przelane na cichą. Blg - 5,9.
                              Za dużo...
                              Może na cichej zejdzie niżej.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2012-12-05, 21:38.

                              Comment

                              • zgoda
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.05
                                • 3516

                                #270
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
                                American barley wine z nowozelandzkimi chmielami.
                                Łeee, tego kwiatu to pół światu...

                                Ale i tak gratulacje będą.
                                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • bromar
                                  Sprzedam sprzęt domowy. Filtrator, taboret, butelki, skrzynki, szklanki.
                                  bromar
                                  Cześć,
                                  Sprzedam sprzęt domowy:
                                  18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
                                  Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
                                  2023-07-27, 19:05
                                • piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy
                                  piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.

                                  W skład browaru wchodzą:
                                  Śrutownik
                                  Kapslownica + ok 800 kapsli
                                  Garnek emaliowany 20L
                                  Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
                                  Suszarka do butelek
                                  7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...
                                  2022-02-20, 18:19
                                • heckler
                                  Přepychy, Přepychy 42, Přepyšský pivovárek
                                  heckler
                                  Właściciel i piwowar Libor Panchartek, który zaczynał jako piwowar domowy, postanowił oficjalnie otworzyć swoją działalność i stało się to w styczniu 2025 roku.
                                  Přepyšský pivovárek, to malutki, lokalny browarek we wsi Přepychy. Stamtąd najbliżej do Pardubic/Hradca,...
                                  2025-07-31, 11:02
                                • heckler
                                  Telč-Štěpnice, Slavatovská 307, Ruxusní minipivovar Telč
                                  heckler
                                  Nie bywałe, że w tak małej miejscowości powstał trzeci browar. Wiem, Telč to bajkowe miasteczko wpisane na listę UNESSCO, ale niestety czasy się zmieniły i turystów mało. W sumie to praktycznie nie ma ich wcale. W lokalach w większości siedzą tubylcy, przez rynek raz na jakiś czas przejdą...
                                  2025-07-01, 10:28
                                • dadek
                                  Nová Paka, Jaromíra Brože 230, Rodinný pivovárek Antonín
                                  dadek
                                  Browarek znajduje się idealnie w połowie drogi pomiędzy węzłową stacją Stará Paka, a przystankiem osobowym Nová Paka město. Tak więc z pociągów możemy wysiąść tam gdzie nam bardziej pasuje, z każdej strony do przejścia jest 1700 m.
                                  Nasza 4-osobowa ekipa była zaproszona do browaru...
                                  2025-04-19, 19:18
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...