Dębickie lagery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf
    Zauważyłem, że nie stosujesz w warzeniu dekoktu.
    Jakie jest twoje na ten temat, czy warto się - dodatkową czynnością - zajmować ?
    Czy lepiej sobie ją podarować bo różnice w piwie są nieznaczne, subiektywne ?
    W poprzednim sezonie uwarzyłem jednego pilsa z dekokcją i był to zdecydowanie najlepszy pils jaki uwarzyłem. Na pewno w tym sezonie też co najmniej raz uwarzę z dekokcją.

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      Marcowe 14 Blg

      Marcowe 14 Blg

      data warzenia: 03.11.2007

      słody (4,0 kg):
      pilźnieński ......................................... 3,1 kg
      monachijski ....................................... 0,6 kg
      Carahel ............................................... 0,2 kg
      Caramunich ......................................... 0,1 kg

      zacieranie dekokcyjne:
      64 C - 10 min
      dekokcja 1/3 zacieru 72 st. 10 min
      gotowanie 10 min
      72 C - 30 min.


      chmiele:
      (90 min) marynka ............................ 30 g
      (30 min) żatecki ............................. 15 g
      (10 min) żatecki ............................. 15 g

      drożdże: WYEAST Budvar Lager

      Comment

      • Wielki_B
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.02
        • 1968

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
        chmiele:
        (90 min) marynka ............................ 30 g
        (30 min) żatecki ............................. 15 g
        (10 min) żatecki ............................. 15 g
        Granulat?
        Marynka jest ostatnio mocno goryczkowa, dlatego daję jej znacznie mniej. Używam granulatów.

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
          Granulat?
          Marynka jest ostatnio mocno goryczkowa, dlatego daję jej znacznie mniej. Używam granulatów.
          Granulat. Mam zamrożony jeszcze z 2006 r. Ten nie jest tak bardzo goryczkowy.

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            PILS 12 Blg

            PILS 12 Blg

            Do uwarzenia dziś.

            Słody (3,5 kg):
            pilźnieński 3,2 kg
            monachijski 0,3 kg

            zacieranie - 64 st. C - 10 min
            dekokcja: 1/3 zacieru głównego
            72 st. C 20 min
            zagotowanie
            gotowanie 10 min
            dodanie do zacieru głównego
            - 72 st. C - 30 min

            chmielenie:
            90 min marynka 20 g granulat
            30 min żatecki 10 g szyszka
            5 min żatecki 10 g szyszka

            drożdże: WYEAST Budvar Lager

            Comment

            • krogo
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.03
              • 66

              O pewnego czasu zdecydowanie brakuje nam Twoich opinii o zrobionych piwach.
              Jak "Jasne Pełne 10 Blg" nieco dojrzeje to może opiszesz efekt użycia Budvar Lager (może jakieś porównanie do innych na których fermentowałeś: S-23, Munich Lager czy Czech Pils).
              Oczywiście w miarę możliwości.

              Comment

              • mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krogo
                O pewnego czasu zdecydowanie brakuje nam Twoich opinii o zrobionych piwach.
                Jak "Jasne Pełne 10 Blg" nieco dojrzeje to może opiszesz efekt użycia Budvar Lager (może jakieś porównanie do innych na których fermentowałeś: S-23, Munich Lager czy Czech Pils).
                Oczywiście w miarę możliwości.
                Jasne Pełne dopiero od 3 dni w butelkach, marcowe jest na cichej.
                Oczywiście próbowałem zielone i smak jest bardzo obiecujący, zdecydowanie lepszy niż na Saflager-23 i na Munich Lager. Oba zapowiadają się bardzo dobrze.

                Comment

                • mapajak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 1187

                  Koźlak Majowy 16 Blg

                  Do uwarzenia dziś.

                  słody (5,0 kg):
                  pilźnieński ......................................... 3,5 kg
                  monachijski ....................................... 1,0 kg
                  Carahell ............................................ 0,5 kg
                  ekstrakt słodowy ................................ 0,4 kg


                  zacieranie dekokcyjne jednowarowe
                  63 st. C – 10 min.
                  dekokcja – 72 st. C 10 min.
                  gotowanie 10 min.
                  72 st. C – 30 min.

                  chmiele:
                  (90 min) marynka ................................. 30 g
                  (60 min) żatecki ................................. 10 g

                  drożdże: WYEAST Budvar Lager

                  Comment

                  • mapajak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.12
                    • 1187

                    Jasne Pełne 10 Blg

                    Fermentacja burzliwa 18 dni w temp. 10-12 st. C.
                    Fermentacja cicha 17 dni w temp. 9 st. C.
                    Odfermentowało do 3,5 Blg
                    Próbowałem zielone, po tygodniu od zabutelkowania i jest bardzo smaczne, jak na 10-kę bardzo treściwe. W smaku mocno słodowe ( to chyba sprawa tego szczepu drożdży) z mocną, ale nie za mocną goryczką. Jest takie jak lubię. Jak tak dalej pójdzie a wygląda na to, że tak bo zielone marcowe również było bardzo dobre, to drożdże WYEAST Budvar Lager zostaną podstawowymi drożdżami w moim browarze.

                    Comment

                    • coder
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.10
                      • 1347

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                      Fermentacja burzliwa 18 dni w temp. 10-12 st. C.
                      Fermentacja cicha 17 dni w temp. 9 st. C.
                      Czy tak długa fermentacja jest normą w lagerach, czy już jest powodem do niepokoju?

                      Comment

                      • mapajak
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.12
                        • 1187

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                        Czy tak długa fermentacja jest normą w lagerach, czy już jest powodem do niepokoju?
                        Faktycznie to trochę długo, nawet jak na legera, ale cały czas kontrolowałem przebieg fermentacji i nic niepokojącego się nie działo, piwo też wyszło dobre.
                        To pierwsze piwo, więc było szczepione drożdżami z saszetki, nie gestwą, więc może i to wydłużyło czas fermentacji, drożdży po prostu było mało.
                        Fermentacja Marcowego 14 Blg szczepionego gęstwą po "jasnym pełnym" trwała 14 dni mimo niższej (9 st. C) temperatury i wyższego stężenia początkowego.
                        Zerknąłem w notatki, w zeszłym roku piwa na drożdżach S-23 fermentowały 10-12 dni a więc zdecydowanie krócej.

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                          Czy tak długa fermentacja jest normą w lagerach, czy już jest powodem do niepokoju?
                          Sam jestem przygotowany na dojść długą fermentację burzliwą na S-23 w temp. 8st.
                          Przy dłuższej fermentacji wydaje mi się że piwo jest zdecydowanie smaczniejsze, co przykładem była moja druga warka Pils 7Blg gdzie fermentowała 3 tyg.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mapajak
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.12
                            • 1187

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak

                            słody (5,0 kg):
                            pilźnieński ......................................... 3,5 kg
                            monachijski ....................................... 1,0 kg
                            Carahell ............................................ 0,5 kg
                            ekstrakt słodowy ................................ 0,4 kg
                            Dzięki lepszej od zakładanej wydajności zacierania, nie było potrzeby dodawania ekstraktu. Z samych słodów wyszło 21 litrów 16% brzeczki.

                            Comment

                            • coder
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.10
                              • 1347

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                              Dzięki lepszej od zakładanej wydajności zacierania...
                              Wydajność ponad 70%; czy słód śrutujesz bardzo drobno?

                              Comment

                              • mapajak
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.12
                                • 1187

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                                Wydajność ponad 70%; czy słód śrutujesz bardzo drobno?
                                Dość drobno, na pewno drobniej niż Browamator (kiedyś, gdy nie miałem Porketa, zamawiałem ześrutowany, więc mam porównanie), ale na tyle grubo, że nie mam żadnych problemów z filtracją. Przy następnym śrutowaniu zrobię zdjęcie.

                                Comment

                                Przetwarzanie...