Dębickie lagery
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
80 g cukru na 20 l. Niby niewiele, ale chyba i tak za dużo.
Zmierzyłem stężenie piwa z poprzedniego sezonu, równiez butelkowanego przy 4 Blg. W butelce zeszło do 2 Blg. Jest przegazowane.
Nastepne piwo zabutelkuję bez dodatku lub tylko z minimalnym dodatkiem 40-50 g na 20 l piwa.Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Proste obliczenie: jeżeli gęstość schodzi 4° do 2°Blg to z każdego litra odfermentowuje Ci prawie 20g cukrów. Przy "standardowej" 20l warce daje to 400g!, czyli to jest tak jakbyś do w pełni odfermentowanych 20l piwa dodał 400g glukozy!
Ostatnio się zastanawiałem czy podczas zlewania na cichą nie wziąć powiedzmy 100ml piwa i nie przenieść do domu. W wyższej temp. drożdże szybciej zjedzą cukry i będzie wiadomo jak głęboko piwo zostanie ostatecznie odfermentowane. Mając tę wiedzę można po osiągnięciu odpowiedniej gęstości przez piwo butelkować je bez dodatków.Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2009-01-14, 09:32.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Z tym, że w wyższej temp. drożdże moga wykorzystać to źródło węgla na przyrost biomasy i wtedy wynik nie bedzie miarodajny.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Brak mi tu niestety wiedzy, wydawało mi się, że proporcja wykorzystania węgla z cukrów na przyrost biomasy i produkcję CO2 w warunkach beztlenowych jest mniej więcej niezależna od temperatury.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Tylko jak zapewnić te warunki beztlenowe w domu? Ja w zasadzie Twoją metody bym spróbował, moga być ciekawe wyniki.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Nie no to jest akurat proste. Jakaś mała butelka i korek z bełkotką. Napełnić to w chłodnym miejscu. Jak się przeniesie do ciepłego to CO2 wydzielone z piwa powinno wypchnąć powietrze. Buteleczka powinna być IMO wypełniona w co najmniej w 3/4tych.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
FFT - fast fermentation test
Za dużo kombinujecie; poprawnie robi się to tak: zostawia się trochę brzeczki nastawnej; ok. 200 ml i zadaje odrobiną drożdży pozostałych ze startera. Trzyma się to w cieple, wstrząsając od czasu do czasu i po paru dniach wiemy, jaki jest limit odfermentowania dla danego piwa.
EDIT: jeszcze link:
Ostatnia zmiana dokonana przez coder; 2009-01-14, 13:01.Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Wszelki duch.... CoderZa dużo kombinujecie; poprawnie robi się to tak: zostawia się trochę brzeczki nastawnej; ok. 200 ml i zadaje odrobiną drożdży pozostałych ze startera. Trzyma się to w cieple, wstrząsając od czasu do czasu i po paru dniach wiemy, jaki jest limit odfermentowania dla danego piwa.
EDIT: jeszcze link:
http://braukaiser.com/wiki/index.php...t_Ferment_Test
Słusznie prawisz, ale jak już się tego nie zrobiło na początku to można chyba wziąć trochę w trakcie przelewania na cichą. Np. resztkę z dna fermentora
							
						Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Warka nr 3/2008 - Pils 12 Blg
Uwarzone dziś:
słody (3,5 kg):
pilźnieński ......................................... 3,0 kg
monachijski ....................................... 0,3 kg
Carapils ............................................ 0,2 kg
zacieranie 64 C - 15 min
72 C - 45 min.
chmiele:
(90 min) lubelski ............................ 40 g
(30 min) lubelski ............................ 5 g
(0 min) lubelski .............................. 5 g
Drożdże - WYEAST Bohemian LagerComment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Warka nr 4/2008 - Porter 22 Blg
Natchniony przez Marusię, również i ja dziś uwarzyłem portera.
słody (5,0 kg):
pilźnieński ......................................... 2,3 kg
monachijski ....................................... 2,0 kg
caramunich ....................................... 0,5 kg
caraaroma .......................................... 0,2 kg
Carafa Specjal .................................. 0,2 kg
ekstrakt jasny ..................................... 1,8 kg
zacieranie 64 C - 15 min
72 C - 45 min
chmiele:
(90 min) marynka ........................... 30 g
(30 min) lubelsk ..............................20 g
drożdże: WYEAST Bohemian Lager
__________________Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Warka nr 5/2008 - Pils 12 Blg
Uwarzone dziś, niemal kopia warki nr 3 - zwiększona tylko ilość chmielu goryczkowego do 50 g.
słody (3,5 kg):
pilźnieński ......................................... 3,0 kg
monachijski ....................................... 0,3 kg
Carapils ............................................ 0,2 kg
zacieranie 64 C - 15 min
72 C - 45 min.
chmiele:
(90 min) lubelski ............................ 50 g
(15 min) lubelski ............................ 5 g
(0 min) lubelski .............................. 5 g
Drożdże - WYEAST Bohemian LagerComment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Dość płytko odfermentowało, ale nie lepiej było eksperymentalnie tylko parę flaszek zabutelkować bez dodatku surowca do refermentacji? Tym bardziej, że to dość ciekawe piwo jest (jeżeli jest to przepis z książki "Znakomite piwa...").Comment
 
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...- 
							Channel: Niemcy
 
2024-11-20, 10:41 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	Dziwny ten pils. Słodki. W tle nuty goryczkowe, ale naprawdę marginalne. Jako mieszkaniec Niemiec, nie jestem nauczony takich pilsów. Kolejny polski pils z woltażem 6%. Przecież to jest absurd i nie spełnia definicji tego gatunku. Barwa złota. Piana została. Zapach ziołowy, chmielowy. Tylko...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	Craftmayer to limitowana seria cenionego browaru z Górnej Frankonii.
Używają do tego świeżo zebranych szyszek chmielowych
Parę lat temu opisywałem jedno z tych piw. Wtedy był Pils był chmielony odmianą Mittelfrüh
https://www.browar.biz/forum/piwo/piwo-konkretnie/euro...- 
							Channel: Niemcy
 
2025-09-08, 21:03 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	Na stronie występuje jako Grodziski Pils:
https://browargrodzisk.com/piwa/grodziski-pils/
11,5% ekstr.,
4,8% alk.
Chmiele": Lubelski, Perle
Aromat - chmielowy (ziołowy)
Piana - wysoka, trwalsza, długi kożuszek, zostaje trochę na szkle...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	To jest następca ich dietetycznego pilsa (chyba "Dia" piwa wyszły z mody):
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...di%C3%A4t-pils
tylko, że jeszcze bardziej odfermentowany. Z 11,1% ekstr. wyciągnęli 5,5% alk. Taki wynik w nie robi wrażenia na producentach polskich,...- 
							Channel: Niemcy
 
 - 
							
 - Loading...
 - Koniec listy.
 
	
Comment