Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Senior
    • 07-2005
    • 3489

    #42 rozlew

    - z wywarem z chmielu zielonego do butelek z 15-toma łyżeczkami cukru przy blg= 2.5

    - "polotmave " do 10l kega z 5-cioma łyżeczkami cukru a reszta do butelek przy blg= 2,0

    - "bazowe" j/w przy blg= 2,5

    Cukier w formie rozpuszczonej oczywiście.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • fidoangel
      Senior
      • 07-2005
      • 3489

      #44

      Pils.............6,5 kg
      Pszeniczny..6,5 kg


      Zacieranie:
      10'-45*
      10'-52*
      30'-62*
      30'-72*do 69* od razu filtrowanie i wysładzanie

      Chmielenie:
      30 gram Perle 8% AA (tyle chyba teraz ma) od razu do odfiltrowanej brzeczki i gotowanie 60'

      - w pierwszym fermentorze zalano gorącą brzeczką 100 gram skórki pomarańczowej kandyzowanej (Tesco) i mąke z 7,5 gram kolendry,zadamy miksem gęstw Irish Ale / 3068 Weihenstephan

      - w drugim zalano 20 gram chmielu j/w,zadamy gęstwą Urqel 2001

      - w trzecim tradycyjnie nic nie zalano , zadamy gęstwą 3068 Weihenstephan
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • fidoangel
        Senior
        • 07-2005
        • 3489

        #43 dekantacja

        Korzystając z wolnego czasu na cicha przelałem #43 i wcale bym o tym nie pisał gdyby nie temperatura w jakiej odbywa sie fermentacja.
        Temperatura brzeczki to 2*C
        Pomiar w jednym fermentorze (miodowe) wykazał ok 5/6blg a piwa ewidentnie zakończyły burzliwą.Jedynie "miodowe" było mętne.Zobaczymy co sie będzie działo jak się ociepli a jeszcze ciekawiej będzie jak sie nie ociepli.Ciekawe jak tak niskie temperatury wpłyną na piwo.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • mwa
          Senior
          • 01-2003
          • 5071

          A fermentacja nie stanęła?
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • fidoangel
            Senior
            • 07-2005
            • 3489

            No właśnie wygląda na to, że stanęła a przynajmniej bardzo zwolniła.Tak wysokie blg i sklarowanie piw o tym by świadczyło.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • fidoangel
              Senior
              • 07-2005
              • 3489

              #44 pszeniczne

              Zabutelkowano 25l przy blg=2,7 z dodatkiem 20 łyżeczek cukru.
              5l zabutelkowano z dodatkiem drożdży 2001 Pils Urqll.
              Najpierw na dwa dni wystawiłem na balkon ale piwo sie nie sklarowało.
              Na balkonie stoi też reszta #44.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • fidoangel
                Senior
                • 07-2005
                • 3489

                #43 cd

                No i złamałem się i dałem piwo do piwnicy.Tam jest troszkę za ciepło na lagerka ale dzisiejszy pomiar wykazał 3*C i 5/4,5/4 blg w kolejnych fermentorach.W tym tempie to do wiosny by fermentowały a wolne fermentory by się przydały.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • fidoangel
                  Senior
                  • 07-2005
                  • 3489

                  #44 butelkowanie c.d.

                  26,5 l "wita" przy blg=2 poszło do butelek z 20-toma łyżeczkami cukru.
                  5 litrów do kondycjonowania zadano Pils Urqll'ami-2001

                  28,5 l "pilsa" przy blg=2 do butelek z ilością cukru j/w.

                  Piwa zeszły z 11blg i po 5-ciu dniach w temp 2/4 *C nie sklarowały się.Owa mętność jest minimalna i wygląda jakby była "białkowa" a nie "drożdżowa"
                  "Pils" fermentował najpierw w ok 14*C bo tyle jest na strychu.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • fidoangel
                    Senior
                    • 07-2005
                    • 3489

                    #45

                    Wczoraj było tak:

                    Zasyp:
                    6,5 kg pilsa/6,5kg monacha

                    Zacieranie:

                    54 *C-10'
                    62 *C-60'
                    72 *C-60'

                    Od razu filtrowanie i wysładzanie.

                    Chmielenie 60'-80 gram Perle.

                    Wyszło 2,5 fermentora 12 ,2 blg.

                    1 fermentor zadano gęstwą Pils Urgll

                    W drugim zalano na gorąco cztery młynki kawowe zmielonej "Carafy specjal typ 2" i zadano gęstwą "Irish ale"

                    W trzecim zalano 15 dkg śliwek wędzonych,rozcieńczymy jak zafermentuje do 8 blg a zadano gęstwą 2001, która stała miesiąc w słoiczku na balkonie.
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • fidoangel
                      Senior
                      • 07-2005
                      • 3489

                      #43 rozlew

                      27 litrów "miodowego" oraz 29 litrów "polotmavego" już w butelkach z 20-toma łyżeczkami cukru każde.
                      Oba zeszły do 3,7 blg a w piwnicy na cichej było 12*C.
                      Na cichą poszło przy okazji #45 z dodatkiem barwiącego.
                      Do #45,tego ze śliwkami, dolano (do pełna) 1/3 fermentora wody przegotowanej.
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • fidoangel
                        Senior
                        • 07-2005
                        • 3489

                        #45 errata

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                        Zacieranie:
                        54 *C-10'
                        62 *C-30'
                        72 *C-30
                        '
                        Na czerwono poprawione (właściwe) czasy zacierania.
                        Last edited by fidoangel; 22-12-2008, 21:52.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • fidoangel
                          Senior
                          • 07-2005
                          • 3489

                          #43 rozlew cd.

                          28,5 litrów #43 zabutelkowane przy blg=2,8 z 20 łyżeczkami cukru.

                          Pięknie pachnące piwo ale jakiś dziwny "papierowy" posmak zostawia na języku.Dość głęboko odfermentowało w porównaniu do swoich "braci".Ciekawe dlaczego taka duża różnica?
                          Po nagazowywaniu zobaczymy czy to dodatki czy faktycznie niedofermentowanie tych dwóch poprzednich.
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • fidoangel
                            Senior
                            • 07-2005
                            • 3489

                            #45 rozlew

                            26 litrów ciemnego zabutelkowano z dodatkiem 20-tu łyżeczek cukru przy blg=3.Po tygodniu fermentacji przelałem je na cichą a przed Świętami poszło na strych i stało w 13*C.

                            Na cichą poszła też reszta #45.Mogłem butelkować bo oba pięknie sie sklarowały.Pierwszy tydzień stały na balkonie ale temperatura piwa spadła do 3*C i dałem na strych w 13*C.
                            Do tego ze śliwkami dodałem po tygodniu fermentacji jeszcze 15 dkg śliwek bo wcale nie było wcześniej efektu wędzonego.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • fidoangel
                              Senior
                              • 07-2005
                              • 3489

                              #46

                              Zasyp:
                              6 kg pils
                              9 kg monach
                              0,3 kg karmel jasny Strzegom zmielony na mąkę

                              Zacieranie:
                              52 *C-10'
                              62 *C-30'
                              72 *C-30'

                              Od razu filtrowanie i wysładzanie.

                              Chmielenie:
                              40 gram w 10'/70'
                              40 gram w 40'/70'

                              Drożdże:
                              2001-dwa fermentory
                              Irish ale-jeden fermentor
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • fidoangel
                                Senior
                                • 07-2005
                                • 3489

                                #45 śliwkowe butelkowanie

                                Zabutelkowano 30,5 litra przy blg=2 z dodatkiem 30-tu łyżeczek cukru.
                                Last edited by fidoangel; 06-01-2009, 20:58.
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎