Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #45 butelkowanie c.d.

    27 litrów zabutelkowane z dodatkiem 20-tu łyżeczek cukru przy blg=2,6.

    Śliwkowe oraz to jasne fermentowały w 13/14*C.Po rozlewie od razu na strych poszły.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment


    • 46 c.d.

      Errata:
      W połowie chmielenia dodano garść zamrożonych, zielonych szyszek Marynki.
      Po tygodniu burzliwej do jednego fermentora na 2001 dodano zagotowane trzy młynki kawowe zmielonej "Carafy 2 specjal" i 0,3 kg śliwek wędzonych.

      Dekantacja:
      Tydzień temu na cichą poszło to na "Irish ale" a wczoraj oba na 2001.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment


      • #46 butelkowanie

        Dzisiaj do butelek poszło 29 litrów piwa na "Irish ale" z dodatkiem 25 łyżeczek cukru oraz 27 litrów "Pilsa" z dodatkiem 20 łyżeczek cukru.
        Pils fermentował w 13:16 °C.
        Oba zeszły do 3 blg.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment


        • #46 butelkowanie c.d.

          Do butelek poszło 26.5 litrów ciemnego. Dodano 20 łyżeczek cukru. Blg=3,2
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment


          • #47

            Zasyp:
            5 kg pils
            9 kg monach
            0,5 kg karmel jasny Strzegom zmielony na mąkę
            0,5 kg kasza manna "semolina" z Tesco

            Zacieranie:
            54 °C - 10'
            Po białkowej dodana kasza manna.
            62 °C - 30'
            72 °C - 30'

            Od razu filtrowanie i wysładzanie.

            Chmielenie:
            50 gram w 10'/70'
            100 gram w 40'/70'

            Drożdże:
            2001-jeden fermentor
            Irish ale-jeden fermentor
            Mix Irish ale/3068 -jeden fermentor
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment


            • #47 butelkowanie

              W zeszłą sobotę zabutelkowano dwa fermentory na Irish'ach bo mixu nie dałem do żadnego.
              Na jednym pojawiła się biała błonka z kłaczkami w toni poniżej.Zebrano co się dało sitkiem ze szmatką. Jesteśmy dobrej myśli bo to jest to "coś" co daje zapach acetonu.Po pewnym czasie zapach po prostu znika.
              Dzisiaj zabutelkowano to na 2001.Cały czas stało w 14°C -16°C.

              W sumie było tego 78 litrów.Startowało z 13 blg a końcowego nie zmierzono.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment


              • # 48

                Zasyp:
                6,6 kg - pils
                6 kg - coś co dostałem od znajomego, może pils może monach i parę lat to miało.

                Zmielone słody namoczyłem zimną wodą z kranu na ok 5 godzin przed zacieraniem

                Zacieranie:
                44°C - 64°C w ciągu 20'
                64 °C- 30'
                72 °C - 50'

                Od razu filtrowanie i wysładzanie.

                Chmielenie:
                100 gram w 10'/70' chmielem tym co zwykle.

                Wstępnie wygląda, że uzyskano poniżej 80 litrów 11 blg. Normalny wynik w naszym browarze z tej ilości słodów a bywało lepiej. Albo namaczanie nie podnosi wydajności albo to co ześrutowałem było bardzo kiepskiej jakości. Spróbujemy w którejś następnej warce ze słodem znanego pochodzenia.
                Last edited by fidoangel; 01-03-2009, 21:11.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment


                • #49

                  W niedzielę było tak:

                  Zasyp:
                  14 kg pils
                  1 kg monach
                  0,3 kg karmel jasny Strzegom

                  Zacieranie:
                  52°C - 10'
                  62°C - 58°C - 30'
                  74°C - 72°C - 30'

                  Od razu filtrowanie i wysładzanie.

                  Chmielenie:Perle
                  100 gram w 10'/70'
                  50 gram w 40'/70'

                  Drożdże:
                  2001 Urqelle- gęstwa z różnych warek

                  Wyszło poniżej 80 litrów 12.5 blg

                  W jednym fermentorze zalano dodatkowo 20 gram chmielu.Z tego fermentora zamierzamy metodą THG zrobić lekkie "smaczne i zdrowe piwo domowe" w wersji jasnej oraz ciemnej.

                  Jak zafermentowały to wystawiłem na balkon ale śnieg zasypał fermentory i mróz się bierze więc wyniosłem na strych.Tam jest 15/16 °C ale pewnie już tam zostaną do końca fermentacji.Zresztą nie potrafię odróżnić piw na tych drożdżach fermentowanych w dedykowanych temperaturach od tych, które fermentowały właśnie w 14/16 °C
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment


                  • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                    Z tego fermentora zamierzamy metodą THG zrobić lekkie "smaczne i zdrowe piwo domowe" w wersji jasnej oraz ciemnej.
                    A nie przypadkiem HGB?
                    blog.kopyra.com

                    Comment


                    • No patrz pan, sam nie wiem (HGW ) Może by Jackson jakąś sondę zrobił na ten temat wśród forumowiczów?
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment


                      • TGH, HGB, BJCP, BTW, ASAP, HGW, FCJP ITD

                        Oczywiście, Fido się przeklawiaturował, ale to fajnie obrazuje zgubność skrótów
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment


                        • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          TGH, HGB, BJCP, BTW, ASAP, HGW, FCJP ITD

                          Oczywiście, Fido się przeklawiaturował, ale to fajnie obrazuje zgubność skrótów
                          Nie tylko Fido.
                          blog.kopyra.com

                          Comment


                          • #48 butelkowanie

                            W butelki poszło 28 litrów pilsa. Przy blg=2.5 do refermentacji użyto 200 gram miodu sztucznego z firmy "Huzar"
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment


                            • #48 butelkowanie cd

                              W butelki poszło 27 litrów pilsa. Przy blg=2.6 do refermentacji użyto 100 gram glukozy oraz 10 łyżeczek cukru.
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment


                              • Czyżby Balling wzrósł?

                                Comment

                                Working...
                                X