Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Świerkowe Mocne warzone zimą !!!!!!!!!! tego roku, ostatnie butelki, genialne piwo . Trochę Świerkowych już uwarzyłem ale to powala mnie na łopatki (smakowe). Zupełnie niesamowicie dojrzało, zapach lasu jak teraz, gorącego, żywicznego, smak taki sam+lekka rześkość. Aż szkoda, że się kończy.
    Trudne do powtórzenia a może nawet niemożliwe bo zima dziwna była i nad Baryczą świerki pędy puszczały.
    Attached Files
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment


    • "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment


      • Pozwoliłem sobie wkleić fotkę , pożyczoną od Pani Prezes tak dla przypomnienia ery dinozaurów z ich marzeniami

        Ze starej gwardii to niewiele osób jeszcze warzy we Wrocku. Chyba ze dwa browary a mój trzeci, choć już nie Wrocław a okolice.


        Dawno nic nie pisałem ale browar ciągle działa, zapisków z tamtego roku nie mam bo gdzieś kajecik wcięło ale tak z grubsza to 2,5 hl brzeczki co roku daje na żer głodnym drożdżakom.


        W tym, na razie, siedem warek, cztery pilsy, marcowe, smoła i baldachimy.

        Będzie co pić na początku sezonu dwa piwa już pięknie dojrzałe, German Bocki bardzo dobrze się sprawują. Na moim profilu wody dają dobre, mięsiste piwa.

        No i milowy krok poczyniłem w rozwoju browaru, skleiłem dwa pudełka styropianowe i w nich prowadzę fermentację. Do jakiejś automatyki jeszcze nie dojrzałem. Dogrzewanie za pomocą dwóch 5l PET-ów to i tak szalona ingerencja w życie drożdży. Raz na cały proces wystarcza
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment


        • Coronkowa robota

          PORTER-Reiterated Mash/IBU 25,5/20l/27,5Brix


          Pierwszy zacier:15L=12Brix
          3kg pilsa
          100g biszkoptowy(połowa barwy kawowego)
          100g kawowy (karmel 480-520 Castle)
          100g Carafa specjal Wajerman typ1 800-1000
          65*C-60'
          Drugi zacier w brzeczce 12Brix-15L+3l wody:
          6kg pilsa
          65*C-60’
          76*C-10’

          Chmiel:
          50 g Perle 2019 na 60’
          15g j/w 30’
          IBU 32/19.6
          Pomiar gęstości zrobiony na gorącej brzeczce.

          Dużo mamy teraz czasu to dzisiaj wymyśliłem zabawę na cały dzień, zacieranie na dwa razy, byłem ciekaw wydajności, nie chciałem żadnego ekstremalnego piwa ale chyba coś takiego jednak wyszło.
          Pojedzie na German Bock'ach cała gęstwa z któregoś poprzedniego.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment


          • I opłacało Ci się zacierać na 2x? W sumie z ponad 9 kg też mogłeś osiągnąć 25 Blg. Jak więc Twoje odczucia?

            Comment


            • Hmm, nie miałem jakichś specjalnych oczekiwań.
              Parę wniosków.

              Poszło bardzo sprawnie. W 27 litrowym garnku nie dałbym rady zatrzeć 9kg słodu czyli jest to sposób na uzyskanie dużej/standardowej ilości mocnego piwa na sprzęcie który posiadamy.
              Nie wiem jak spada wydajność przy zmniejszonym stosunku słód/woda a tu uzyskałem taką jak zwykle.

              Dodatek słodów palonych zawsze jest utrudnieniem filtracji i spowolnieniem procesu, tutaj dodałem te słody do pierwszego zacierania lekkiej brzeczki, myślę, że tak można warzyć piwa z bardzo dużym dodatkiem takich słodów, które betonują filtrację.
              Mieszanie i przypalanie brzeczki nie było żadnym problemem.
              Samo wydłużenie procesu nie jest jakieś dramatyczne a może tylko odrobinę dłuższe bo jednak filtracja dużych zasypów z dodatkiem spalenizny to potrafi być koszmar, widziałem takie
              Uzyskanie mocnych stężeń brzeczki przez długie gotowanie też jest uciążliwe z powodu zaparowania pomieszczenia i nadmiernego zużycia energii a w niektórych piwach wnosi niepożądaną karmelizację brzeczki, znamy IPY karmelkowe ponad miarę



              Nigdzie nie znalazłem opracowań czy choćby sensownych wniosków jak prowadzić proces Reiterated Mash, jak dobrać gęstości poszczególnych partii brzeczki ale efekt jest zadowalający.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment


              • Ostatnio też zacierałem w brzeczce
                https://www.browar.biz/forum/showpos...postcount=1329
                Mniej książków więcej piwa
                Browar Largus




                Comment


                • W zasadzie zasyp ten sam tylko słodów palonych dowaliłeś siedem razy więcej i zacieraliśmy je na innych etapach.
                  Jakieś przemyślenia masz? Skąd czerpałeś inspiracje?
                  Last edited by fidoangel; 23-03-2020, 12:46.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment


                  • To był test garnka, chciałem zobaczyc co wyjdzie
                    Mniej książków więcej piwa
                    Browar Largus




                    Comment

                    Working...
                    X