Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #61
    Jagody i Qubka pils końkurdowy nie był ostatni bo ja zająłem właśnie przed chwilą to zaszczytna miejsce,a było to tak:
    #25
    4,5 pils
    0,5 monach
    Zacieranie:
    start ok 65*
    4l dekoktu-10' w 72*/gotowanie 10* Tą czynność wykonano 3 razy czego efektem po godzinie miałem cały gar zacieru 71*.
    Potrzymałem jeszcze 15' i filtracja.
    Chmielenie:
    3razy 23gr marynki od Pani Prezes
    Zadamy gęstwą z #23

    Zamierzamy też zabutelkować warkę #23
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment


    • #62
      A dziś:
      #24 wylądowało w 48 flaszkach przy blg=5 (z połową cukru) a pils końkursowy już na cichą poszedł.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment


      • #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
        A dziś:
        #24 wylądowało w 48 flaszkach przy blg=5 (z połową cukru) a pils końkursowy już na cichą poszedł.

        Przepraszam, że sie czepiam ale nurtuje nie połowa cukru
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        Moje warzenie
        Termometr piwowara

        Moja galeria

        Piwo z rana jak śmietana ;)

        Comment


        • #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
          Przepraszam, że sie czepiam ale nurtuje nie połowa cukru
          No dziwię się,że tylko Ciebie
          Połowa normalnej ilości czyli 1/2 lyżeczki na litr.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment


          • #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
            No dziwię się,że tylko Ciebie
            Połowa normalnej ilości czyli 1/2 lyżeczki na litr.

            Dzięki za odpowiedź normalnie ulżyło , a swoja drogą to duże musisz mieć te łyżeczki skoro tak mało sypiesz cukru, mógłbyś zważyć (np 10 łyżeczek dla dokładności) bo zaś mnie nurtuje
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            Moje warzenie
            Termometr piwowara

            Moja galeria

            Piwo z rana jak śmietana ;)

            Comment


            • #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
              Dzięki za odpowiedź normalnie ulżyło , a swoja drogą to duże musisz mieć te łyżeczki skoro tak mało sypiesz cukru, mógłbyś zważyć (np 10 łyżeczek dla dokładności) bo zaś mnie nurtuje
              Kiedyś dawałem 1 łyżeczkę od herbaty na litr.Na taki litr jak jest na skali wiadra z Browamatora czyli jak było piwa 23 litry to dawałem 23 czubate łyżeczki.Teraz większośc tych piw potrzebuje dwóch kufli i kwadransa czasu aby się "dobrać" do piwa Zacząłem zmniejszać ilość cukru (w formie rozpuszczonej oczywista) aż ostatnio do piw które odfermentowały do 5/6 blg daję ową sławną już pewnie "połowę cukru".
              W #20 tak zrobiłem i jest ok co stwierdziłem orgonoleptycznie(ale piękny ten polski język).
              Co do ostatnich słów Pańskiego listu to-nie zważę bo nie mam jak.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment


              • #67
                Następny panować się nauczył - Marek jestem . Czubata łyżeczka zawiera nawet do 8g (taka większa) ja daję płaską małą łyżeczkę do herbaty około 3g na 0,5l, ale ja lubię dużą gęstą pianę.
                Jest to jeden z tych atutów który wyróżnia domowe piwo od całej reszty.
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                Moje warzenie
                Termometr piwowara

                Moja galeria

                Piwo z rana jak śmietana ;)

                Comment


                • #68
                  Dziś wykonano warkę #26 w/g przepisu na "Pszenicę końkursową"
                  Warzono systemem 4-ro warowym a to dlatego,że garnek na dekokt mam mały a startowałem z niższej temperatury.Po czwartym dekokcie doszedłem do 73*c w czasie 1h 20'
                  Dziś rano zadano starter z BPartnerów pszenicznych otwartych w Lipcu tamtego roku.
                  Na uwagę zasługuje to,że przy przelewaniu do fermentora na dnie została ogromna ilość osadów,na oko 4 litry.
                  Zabutelkowano też #25 i #22-nie wyklarowało się całkiem ale wygląda wstępnie,że uratowałem to piwo przed zepsuciem.Czy to prawda to się jeszcze zobaczy.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment


                  • #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                    #22-nie wyklarowało się całkiem ale wygląda wstępnie,że uratowałem to piwo przed zepsuciem.Czy to prawda to się jeszcze zobaczy.
                    A co z nim było nie tak?
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment


                    • #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                      Na uwagę zasługuje to,że przy przelewaniu do fermentora na dnie została ogromna ilość osadów,na oko 4 litry.
                      Tyż mieliśmy ten problem.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).

                      Comment


                      • #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                        A co z nim było nie tak?
                        Patrz post #60 w niniejszym temacie.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment


                        • #72
                          #26 czyli Pszeniczne Końkursowe już na cichej.I wcale nie myślę,że za szybko-mogłem to zrobić nawet wcześniej bo syfu na dnie znów z liter a na pianie też to ładnie nie wyglądało.Wstępnie bez rewelacji ale powinna wyjść przyzwoita.Cały czas stoi w 19-20 *C a to chyba za nisko na te drożdże.Wydaje mi się że najlepsze efekty miałem w wyższych temperaturach ale mogę się oczwiście mylić bo szybko zostały wypite i nikt nie zastanawiał się czy mogłyby być lepsze
                          Następna pszeniczka będzie w cieplejszym okresie warzona to może porównamy.
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment


                          • #73
                            #26 już w butelkach a wczoraj powstała warka#27, kopia poprzedniej bo takie fajne drożdże od Qubków dostałem, że nie przepuściłem okazji i na konkurs będę miał dwie pszeniczki do wyboru a co też nie jest bez znaczenia DWIE DO WYPICIA
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment


                            • #74
                              #27 już poszło na cichą.Nie czekałem aż opadnie piana tylko przelałem.Te drożdże całkiem szalone są,chciały wyjść z fermentora i nawet się im udało,takiej piany to nigdy nie widziałem.

                              A dziś #28 coś jakby "polotmawe pszeniczne"
                              Skład:Nie wynika z przemyśleń tylko tak mi się przyniosło słody ze strychu
                              2 kg pilsa
                              0,5kg monach
                              1,8 kg pszenicy
                              0,15kg karmel ciemny
                              20gr barwiący
                              Zacieranie:
                              30/30 czyli po "Wrocławsku"
                              Chmielenie:
                              10 gram Perle 10% AA-na godzinę
                              Zadamy gęstwą z warki poprzedniej.
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment


                              • #75
                                Dziś #27 poszło na "drugą cichą " bo ostatnio po przelaniu drożdże ruszyły pięknie na nowo.Będzie jak to powiedziała "jedna taka koleżanka" -"głęboko odfermentowana pszenica" a #28 poszło na "normalną cichą"

                                Powstała też kolejna wariacja na temat pszenicznego:
                                #28
                                Skład:
                                2kg pszeniczny
                                1kg pils
                                1kg monach
                                0,3 kg karmel jasny
                                1 łyżka stołowa karmel ciemny

                                Zacieranie:
                                62*C 15'
                                72*C-62*C-2,5h(bo se na wieś pojechałem)

                                Nachmielimy:
                                10 gram 10%AA na 1h
                                Zadamy gęstwą 3068 z #27
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Working...
                                X