Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    Powstała też kolejna wariacja na temat pszenicznego:
    #28
    Skład:
    2kg pszeniczny
    1kg pils
    1kg monach
    0,3 kg karmel jasny
    1 łyżka stołowa karmel ciemny

    Zacieranie:
    62*C 15'
    72*C-62*C-2,5h(bo se na wieś pojechałem)

    Nachmielimy:
    10 gram 10%AA na 1h
    Zadamy gęstwą 3068 z #27
    Oczywista ta warka to #29

    A dziś do butelek poszło po 21 litrów #27 oraz #28 . Każde z 15 łyżeczkami cukru w formie płynnej .
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment


    • #77
      21 litrów #29 już w butelkach z dodatkiem 18 czubatych łyżeczek cukru.Zeszło do 4,5 blg i zapowiada się całkiem nieżle .Co dziwne mimo drożdży 3068 zupełnie brak charakteru pszeniczniaka.
      Może się wyrodziły? Raczej niemożliwe.To 3 warka na nich a brana była gęstwa po cichej.Raczej zasługa długiej (jak na pszenicę) "cichej".
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment


      • #78
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
        21 litrów #29 Co dziwne mimo drożdży 3068 zupełnie brak charakteru pszeniczniaka.
        Może się wyrodziły? Raczej niemożliwe.To 3 warka na nich a brana była gęstwa po cichej.Raczej zasługa długiej (jak na pszenicę) "cichej".
        Pewnie po jakimś miesiącu leżakowania pszeniczny charakter objawi się z powrotem. U mnie po 2 tygodniach piwo 100% pszeniczne na 3068 też nutki smakowe jeszcze niewyraźne. Ale myślę że, z czasem się wyostrzą.

        Comment


        • #79
          Moim skromnym zdaniem, w piwach typu hefe-weizen nutki smakowe są nierozłącznie związane z nutkami zapachowymi, bez których (zapachu) nie ma smaku właściwego dla tych piw.
          Z moich doświadczeń wynika, że jeśli takie piwo nie ma odpowiedniego aromatu już podczas butelkowania, to nie ma szans na to, że pojawi się on później.

          Comment


          • #80
            Dziś mija dokładnie rok od rozpoczęcia działalności naszego browaru więc zrobimy piwo podobne do pierwszego czyli lekkie pszeniczne:

            #30 "Pszeniczna mgiełka 2"

            2 kg pszenicznego
            2 kg pilsa
            0,3kg carahella

            45*- 15' tylko pszenica i karmelowy
            62*- 30' wszystkie słody
            72*- 30'

            chmiel 15gram 10%AA na godzinę

            zadamy 3068 z #29 z 15 05 2007 co stały w lodówce
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment


            • #81
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
              Dziś mija dokładnie rok od rozpoczęcia działalności naszego browaru więc zrobimy piwo podobne do pierwszego czyli lekkie pszeniczne:

              #30 "Pszeniczna mgiełka 2"

              2 kg pszenicznego
              2 kg pilsa
              0,3kg carahella

              45*- 15' tylko pszenica i karmelowy
              62*- 30' wszystkie słody
              72*- 30'

              chmiel 15gram 10%AA na godzinę

              zadamy 3068 z #29 z 15 05 2007 co stały w lodówce
              Jest problem z tymi drożdżami zrobiły się z nich zwykłe górniaki , jak masz możliwość daj inny szczep. Potwierdzone u mnie i u Alchemycha.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              Moje warzenie
              Termometr piwowara

              Moja galeria

              Piwo z rana jak śmietana ;)

              Comment


              • #82
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                Jest problem z tymi drożdżami zrobiły się z nich zwykłe górniaki , jak masz możliwość daj inny szczep. Potwierdzone u mnie i u Alchemycha.
                Coś mi one też były podejrzane,co opisałem we wcześniejszych postach.
                Zadamy BPartnerami suchymi do pszenicznych.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment


                • #83
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                  Coś mi one też były podejrzane,co opisałem we wcześniejszych postach.
                  Zadamy BPartnerami suchymi do pszenicznych.
                  Ja je sprawdziłem na zwykłym piwie więc nie było zdziwienia , u Alchemycha pszenica wyszła jak zwykłe piwo .
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  Moje warzenie
                  Termometr piwowara

                  Moja galeria

                  Piwo z rana jak śmietana ;)

                  Comment


                  • #84
                    A u mnie #27 wyszło "jabłuszkowe" .Bardzo smaczne,ożeżwiające a banany tylko bardzo głęboko jeśli przy przełykaniu zatka się nos(tak jak nas Sensor uczył.Ciekawe co u Khama , Staśka i Banaszka wyszło na tych drożdżach?
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment


                    • #85
                      W sobotę #30 po dwóch tygodniach w fermentorze (bez cichej) wylądowało w 1,5 litrowych petach i dla równowagi etycznej w 4 pięknych butelkach z krachlami.
                      Z 11blg zeszło do 3,5 a po dodaniu 18 łyżeczek cukru (na 21l piwa) miało ok 4 blg.
                      Ciekawostką jest to,że pod koniec pierwszego tygodnia stało w temperaturze 32*C przez kilka dni.Na razie nie widać negatywnych skutków smakowo-zapachowych.
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment


                      • #86
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ciekawostką jest to,że pod koniec pierwszego tygodnia stało w temperaturze 32*C przez kilka dni.Na razie nie widać negatywnych skutków smakowo-zapachowych.
                        Zgodnie z tradycją naszego browaru pszenica po tygodniu we flaszkach jest uznawana za spożywczą .
                        Wyczuwalny lekki "apteczny" zapach i smak. To samo miałem z #12 ale tam był dominujący.
                        Po roku w butelkach jest ciągle wyczuwalny - warzyłem w podobnych warunkach.

                        Ciekawe czy to temperatura fermentacji czy te drożdże (BP suche) mają takie skłonności?.
                        Last edited by fidoangel; 28-07-2007, 12:35.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment


                        • #87
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                          Wyczuwalny lekki "apteczny" zapach i smak. To samo miałem z #12 ale tam był dominujący.
                          Po roku w butelkach jest ciągle wyczuwalny - warzyłem w podobnych warunkach.
                          Ciekawe czy to temperatura fermentacji czy te drożdże (BP suche) mają takie skłonności?.
                          Mam coś w tym stylu w Witbierze - na szczęscie w miarę dojrzewania ustępuje. Chętnie bym zwalił na temperaturę leżakowania, ale też możliwe ze to jakaś fenolowa infekcja, bo z drożdżami się obchodziłem niemiłosiernie...
                          Last edited by coder; 28-07-2007, 21:07.

                          Comment


                          • #88
                            #31 "Coś lekkiego do picia "

                            Zasyp:
                            3kg pils
                            1kg monach
                            0,15 karmel jasny Strzegom
                            garść płatków "no name" ze słoiczka w kredensie (coś ostatnio problemy z ładną pianą mam więc zobaczymy co to da)

                            Zatrzemy:
                            30'/30'

                            Nachmielimy:
                            20gr w 0'/60'
                            10gr w 60'/60

                            Zadamy gęstwą pszeniczną z warki poprzedniej
                            Ale się opieprzamy - powrót do korzeni ?!
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment


                            • #89
                              Dzisiaj # 32 "Stout"

                              Zasyp:
                              4 kg.......pils
                              0,5 kg....płatki jęczmienne błyskawiczne "Lubella"
                              0.150 kg..barwiący strzegomski

                              Zacieranie:
                              45'- 62*c (tu już próba jodowa była negatywna !!?)
                              30' -72*c
                              10' podjazd do 78*c

                              Chmielenie:
                              3razy7 gram(10%aa)w 0/30/45' z 60'
                              na początku chmielenia dodany barwiący ześrutowany na mąkę

                              Zadamy według rankingu e-prezesa T-58

                              #31
                              dodaliśmy 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny,jutro zabutelkujemy a dziś na noc wstawimy do wanny z wodą, żeby żelatyna stężała.
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment


                              • #90
                                22l #31 już w butelkach z dodatkiem 15 łyżeczek cukru.
                                Z 11blg zjechało do 3blg ale zadałem drożdżami Brau-Partner "Aktiv-Trocken-Bierhefe"
                                Po fermentacji piwo ładne ,średnio klarowne ,drożdżyki na dnie mało zbite.
                                Nie jestem zadowolony z klarowania żelatyną i nie będę go więcej stosował.
                                Zobaczymy jak żelatyna wpłynie na smak i trwałość piwa!?
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Working...
                                X