warka nr. 20 (miód nr.1 ) klasztorne miodowe/ miód klasztorny
Sam nie wiem, co z tego będzie: Czy to co dziś uwarzyłem traktować jako mocne piwo klasztorne z miodem, czy raczej jako słaby miód na brzeczce piwnej. Odpowiedź pewnie przyjdzie sama. Z czasem.
A więc:
słód pilzneński 3,5kg
słód carafa special typ III 4 łyżki
miód rzepakowy 2,2kg
chmiel marynka- szyszki 20g
kolendra- 5g
drożdże Wyeast THG 1 saszetka
Zacieranie infuzyjne (w worku) :
pilzneński:
65st. 30min.
68st. 25min.
+Carafa
78st.
( Ostatnio kupiłem sobie nowy termometr elektroniczny- ten z Ikei za 25zł.
Muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony- tym termometrem mogłem mierzyć bez problemu temp. wewnątrz worka. Okazało się, że między temp. zacieru w worku, a temp. wody jest ok. 10st. różnicy! Teraz wiem dlaczego poprzednie piwa robione "w worku" wychodziły z tak niskim Blg- po prostu temperatura była zbyt niska )
wysładzanie 5 X 1,7 l wrzątku
W międzyczasie gotowanie brzeczki z miodem i chmielem.
Skończyłem warzenie. trochę brzeczki przelałem do sterylnego słoika. napowietrzyłem. dodałem drożdże z saszetki. Mineło już prawie 12 godzin i nic się nie dzieje.
Drożdże THG/ gęstość startera 20Blg/ temp. otoczenia 18,5st. C
Czy takie warunki są ok?
Na razie nie mam wyboru i dam szansę temu starterowi.
Pytanie do miodosytników: Czy fermentacja miodu jest równie burzliwa co fermentacja piwa? (wiem, głupie pytanie. Piwowar nie wie jak fermentuje miód. Miodosytnik nie wie jak fermentuje brzeczka piwna )
Może fermentacja już powoli ruszyła, tylko ja o tym nie wiem?
to jeszcze zależy co rozumiesz przez saszetkę.
W każdym razie chodziło mi o płynne drożdże Trappist High Gravity z .... woreczka?
idę po słownik wyrazów bliskoznacznych
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83
Skończyłem warzenie. trochę brzeczki przelałem do sterylnego słoika. napowietrzyłem. dodałem drożdże z saszetki. Mineło już prawie 12 godzin i nic się nie dzieje.
Drożdże THG/ gęstość startera 20Blg/ temp. otoczenia 18,5st. C
W takim gęstym starterze mogą niechętnie startować, a aktywność trudna do zauważenia, czy jak pokręcisz słoikiem, pojawia się choć trochę bąbelków?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
Czy to aby nie za dużo jak na starter? Tak ze dwa razy...
A może przyzwyczajasz je od razu do gęściejszej brzeczki.
Tradycyjnie powinno się robić starter z brzeczki o Blg zbliżonym do piwa docelowego, żeby drożdże nie miały szoku i lag-a; ale ja wolę stosować cienką brzeczkę - dużo chętniej startują, a w piwie i tak się jakoś wyzbierają.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83
no...
to jeszcze zależy co rozumiesz przez saszetkę.
W każdym razie chodziło mi o płynne drożdże Trappist High Gravity z .... woreczka?
idę po słownik wyrazów bliskoznacznych
OK... wszystko jasne
W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Na parterze pawilonu dokładnie pod barem Stołeczna znajduje się mały Wine bar, Cztery stoliki w środku i prawdopodobnie, gdy jest ciepło coś wystawiają na zewnątrz, Głównym towarem są zapiekanki kraftowe i wina z nalewaków. Dwa z nalewaki okupują piwa. Przedwczoraj były to czeski konicek...
Rodzinny browarek powstały w 2015 roku w miejscowości 10 km na zachód od centrum Nürnberg. Najszybciej można tu dojechać pociągiem do stacji Zirndorf i dojść 1300 m, ewentualnie podjechać autobusem 70 lub 72.
Odwiedziliśmy browar 29.11.2023. Żółty, 2-piętrowy budynek ze spadzistym...
Sint Gillis to bardzo przyjemna dzielnica Brukseli. Piękne stare kamienice przy wąskich jednokierunkowych uliczkach i równie wąskich chodnikach, co jednak nie przeszkadza by były obsadzone drzewami, a niektórymi przebiegały dwutorowe linie tramwajowe. Wszędzie jest w górę lub w dół i to...
30.04.2024 odwiedziliśmy dzielnicę Favoriten leżącą na południe od Hauptbahnhof, gdzie w 2018 roku zaczął swą działalność malutki browarek Ten. Fifty. Dojechać tu można tramwajami 6 i 11, po czym dojść 200 m.
Miejsce na browar jest idealne - to jeden postindustrialnych budynków...
Browarek miałem możliwość odwiedzić 26.03.2024 dzięki uprzejmości Remka Staronia, czyli jego założyciela. W Katowicach jest on dobrze znany piwoszom jako właściciel już kultowej Absurdalnej gdzie oczywiście piw StarKrafta (i nie tylko) można spróbować z 16 kranów.
W browarze pracują...
Comment