Warka XIX- Ciemny pszeniczniak 13,7ºBlg (20-IV-2007r.)
Dziś skończyłem ok. 6-tej rano.
Składniki:
- słód pilzneński 1kg;
- słód pszeniczny 3kg;
- słóð karmelowy ciemny 0,5kg;
- słód Carafara III 0,05 kg;
- chmiel Marynka granulat 40 g;- z poprzedniego warzenia
- chmiel Lubelski granulat 50 g;- z poprzedniego warzenia
- gęstwa drożdżowa Wyeasty 3068
Zacieranie:
- 12l wody do 48°C i słód i 15' w 44°C
- podgrzanie na 52C i 20'
- podgrzanie na 65-66°C i 40'
- 1/3 do dekokcji i 72°C przez 30', później warzenie przez 10' i spowrotem do gara.
- podgrzanie na 72°C i 30'
- podgrzanie do 75°C dodanie Carfara 10' i filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy. Na dnie filtratora pielucha.
Wysładzanie:
- 4*3l.
Chmielenie:
- 0' - goryczkowy
- 45'- aromatyczny
- 60' chłodzenie
Drożdze zadałem po 6h gdyż temp. była za wysoka.
Wyszło: 13,7°Blg i 20/4,5l. Wydajność 64,5%.
Dziś skończyłem ok. 6-tej rano.
Składniki:
- słód pilzneński 1kg;
- słód pszeniczny 3kg;
- słóð karmelowy ciemny 0,5kg;
- słód Carafara III 0,05 kg;
- chmiel Marynka granulat 40 g;- z poprzedniego warzenia
- chmiel Lubelski granulat 50 g;- z poprzedniego warzenia
- gęstwa drożdżowa Wyeasty 3068
Zacieranie:
- 12l wody do 48°C i słód i 15' w 44°C
- podgrzanie na 52C i 20'
- podgrzanie na 65-66°C i 40'
- 1/3 do dekokcji i 72°C przez 30', później warzenie przez 10' i spowrotem do gara.
- podgrzanie na 72°C i 30'
- podgrzanie do 75°C dodanie Carfara 10' i filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy. Na dnie filtratora pielucha.
Wysładzanie:
- 4*3l.
Chmielenie:
- 0' - goryczkowy
- 45'- aromatyczny
- 60' chłodzenie
Drożdze zadałem po 6h gdyż temp. była za wysoka.
Wyszło: 13,7°Blg i 20/4,5l. Wydajność 64,5%.
jednak nie bardzo wierzę by taki wygotowany chmiel dał coś poza goryczką. Przecież na aromat chmiel gotuje sie najwyżej kilka minut, lub nawet wcale. Jedyne "sensowne" oszczędności to ponowne użycie chmielu po aromatyzowaniu do chmielenia na goryczkę
Comment