Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Senior
    • 10-2006
    • 1347

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
    Może ktoś mi policzy z dodatkiem cukru
    0.2kg cukru/20L daje 1 Blg

    Comment

    • mwa
      Senior
      • 01-2003
      • 5071

      Warka XXII- Angielski Porter 13,5°Blg (14-V-2007r.)

      Wczoraj już pięknie wieczorem pykała fermentacja.

      Do wysłodzin zaś wlałem roztwór cukru (200g) oraz 20 słodzików (wydawało się mało słodkie).
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • marian1920
        Senior
        • 10-2003
        • 1333

        pilem parę rodzajów i muszę powiedzieć, ze piwko jest THE BEST Twoje zdrowie adam

        Comment

        • mwa
          Senior
          • 01-2003
          • 5071

          Warka XXIII- Weissbier 14,1ºBlg (17-V-2007r.)

          Przepi przerobiony na 22l autora Dariusza Czaji na 13ºBlg

          Składniki:
          - pilzneński 2,2 kg;
          - pszeniczny 3,3 kg;
          - chmiel Lubelski granulat 44 g;
          - - gęstwa drożdżowa Wyeasty 3068 z XXI warki

          Zacieranie:
          - 11l wody do 48°C i słód i słóð pszeniczny (przerwa w 44ºC przez 15'
          - dolanie 5l wrządku i dodanie słodu pilzeńskiego i przerwa 52ºC przez 10'
          - podgrzanie na 62-63°C i 25'
          - podgrzanie na 73°C i 35'
          - podgrzanie do 78°C, przerwa 10' i filtracja

          Filtrowanie:
          Po 30' przerwy.
          Wysładzanie po 3l.

          Chmielenie:
          - 15' - calość chmielu
          - 60' chłodzenie

          Wydajność:
          14,1°Blg (miało być 13ºBlg) i 23l. Wydajność 63%

          Po 12h piana wychodzi z tanka. Tank jednak zostawiłem przykryty pokrywką.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Senior
            • 01-2003
            • 5071

            Warka XXIV- Dunkelweizen 13,4ºBlg (17-V-2007r.)

            Przepis przerobiony na 22l autora Krzysztofa Zacha na 12,2ºBlg

            Składniki:
            - monachijski 1,8 kg;
            - pszeniczny 3 kg;
            - Carahell 0,23 kg;
            - Carafara 0,05 kg;
            - chmiel Marynkai granulat 50 g;
            - gęstwa drożdżowa Wyeasty 3068 z XIX warki

            Zacieranie:
            - 18l wody do 47°C i słód
            - 44ºC przez 15'
            - 52ºC przez 5'
            - 65°C przez 30''
            - 73°C i 40'
            - podgrzanie do 78°C, dodalem carafara przerwa 10' i filtracja

            Filtrowanie:
            Po 30' przerwy.
            Wysładzanie po 3l.

            Chmielenie:
            - 0' - calość chmielu
            - 60' chłodzenie

            Wydajność:
            13,4°Blg (miało być 12,2ºBlg) i 24l. Wydajność 66%

            Po 12h piana fermentacja się zaczyna. Tank również zostawiłem przykryty pokrywką.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Senior
              • 01-2003
              • 5071

              Warka XXI- Hefe-Weizen 13,1°Blg (09-V-2007r.)

              Piana opadła więc dziś przelane na cichą. Z 13,1 spadło do 4,3°Blg.
              Co ciekawe zaś trocha kwaśne, ale yno trocha (ciekawe jak po cichej).
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Senior
                • 01-2003
                • 5071

                Wysłodziny Angielsko Portera

                Dziś przelałem na cichą. Wywar jest bardzo klarowny a kolor słomkowy. W smaku mało konkretne ale jakoś dziwnie (jakby z miodem).
                Jutro może rozleję do butelek z dodatkiem glukozy.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Senior
                  • 01-2003
                  • 5071

                  Wysłodziny Angielskiego Portera XXII

                  Dziś zabutelkowane z dodatkiem 200g glukozy do butelek: 0,65l*10, 0,5l*29 i jedną 0,3l.

                  Ciekawe co z tego wyjdzie
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Senior
                    • 01-2003
                    • 5071

                    Warka XXI- Hefe-Weizen 13,1°Blg (09-V-2007r.)

                    Dziś również rozlane do butelek: 0,65l*20 i 0,5l*7 oraz do 5l. beczki (mój pierwszy raz).
                    Z 13,1°Blg odfermentowało na burzliwej do 4,3°Blg a po cichej do 4°Blg.
                    Piwo jednak kwaskowate (przyznam, że bardzo dobre na upały) i jakieś rozwodnione (porównując do warki XII i XIV gdzie było 14,8°Blg).
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • anteks
                      maruda
                      • 08-2003
                      • 10738

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                      Dziś przelałem na cichą. Wywar jest bardzo klarowny a kolor słomkowy. W smaku mało konkretne ale jakoś dziwnie (jakby z miodem).
                      Jutro może rozleję do butelek z dodatkiem glukozy.
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                      Dziś zabutelkowane z dodatkiem 200g glukozy do butelek: 0,65l*10, 0,5l*29 i jedną 0,3l.

                      Ciekawe co z tego wyjdzie
                      jeden dzień miałeś na cichej ?
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • mwa
                        Senior
                        • 01-2003
                        • 5071

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                        jeden dzień miałeś na cichej ?
                        Dokładnie. Czas robić miejsce na inne piwa.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Senior
                          • 01-2003
                          • 5071

                          Warka XXV- Amber Ale 13ºBlg (24-V-2007r.)

                          Składniki:
                          - pilzneński 2,5 kg;
                          - monachijski 2 kg;
                          - karmelowy jasny 0,5 kg;
                          - karmelowy ciemny 0,1 kg;
                          - chmiel Marynka granulat 25 g;
                          - chmiel Lubelski granulat 50 g;
                          - drożdze Wyeast 1028 London Ale

                          Zacieranie:
                          - 15l wody do 54°C i słód i 15 w 52°C
                          - podgrzanie na 66°C i 50'
                          - podgrzanie na 72°C i 25'
                          - podgrzanie do 75°C filtracja

                          Filtrowanie:
                          Po 30' przerwy.

                          Wysładzanie:
                          - po 3,2l wody

                          Chmielenie:
                          - 0' - goryczkowy
                          - 20'- aromatyczny 22g
                          - 40'- aromatyczny 28g
                          - 60' chłodzenie


                          Wydajność:
                          13°Blg i 23,5l. Wydajność 63,5%. Woda użyta to Galicjanka II.

                          Drożdze zadałem w 24°C. Wieczorem będzie wiadomo czy ruszyły.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • jkocurek
                            Senior
                            • 12-2006
                            • 1030

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi


                            Wydajność:
                            13°Blg i 23,5l. Wydajność 63,5%. Woda użyta to Galicjanka II.
                            Twardej wody użyłeś. Ale do Ale to chyba dobrze Tylko koszt wody robi sie spory bo litr chyba z 1 zł kosztuje.
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • mwa
                              Senior
                              • 01-2003
                              • 5071

                              Warka XXVI- Pszeniczne 12ºBlg (24-V-2007r.)

                              Składniki:
                              - pilzneński 0,7 kg;
                              - monachijski 1,3 kg;
                              - pszeniczny 3 kg;
                              - chmiel Lubelski granulat 50 g;
                              - drożdze suche BA

                              Zacieranie:
                              - 10l wody do 46°C i słód i 15 w 44°C
                              - dolanie 2l gorącej wody i 52°C przez 15'
                              - podgrzanie na 66°C i 25'
                              - podgrzanie na 72°C i 25'
                              - podgrzanie do 75°C filtracja

                              Filtrowanie:
                              Po 30' przerwy.

                              Wysładzanie:
                              - po 3,2l wody

                              Chmielenie:
                              - 0' - całość
                              - 60' chłodzenie


                              Wydajność:
                              12°Blg i 23,5l. Wydajność 58,5%. Wodę użyłem ze studni.

                              Drożdze zadałem w 25°C.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Senior
                                • 01-2003
                                • 5071

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                                Twardej wody użyłeś. Ale do Ale to chyba dobrze Tylko koszt wody robi sie spory bo litr chyba z 1 zł kosztuje.
                                Nie, 3,20zł/5l
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎