Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Warka LXXVI - Wdzięczny Duecik 12ºBlg (19-III-2008r.)

    Przebieg fermentacji: 12ºBlg > 3ºBlg > 2,5ºBlg.
    Rozlane z dodatkiem 1,4 l rezerwy do 4 beczek 5l oraz 9 butelek 0,33l.
    Piwo dużo lepsze niż PilsnerU. i klarowne.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXV - Spod Hasioka 13ºBlg (12-III-2008r.) Marcowe

    Dziś rozlane do 55 butelek 0,5l z dodatkiem 1,5l rezerwy.
    Spadło do 3,6ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
    Po co tyle chmielu??
    20g na początku by wystarczyło (chyba, że to Lubelski to ta druga dawka tez miała sens).
    Całość to Lubelski.

    Leave a comment:


  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Dziś drożdze zadałem w 17°C.
    Jeszcze opisa warzenia, bo coś wczorej zapomniałem.
    - 0' - 22 g;
    - 15' -15 g;
    - 45 -15 g;
    - 60' chłodzenie.
    Po co tyle chmielu??
    20g na początku by wystarczyło (chyba, że to Lubelski to ta druga dawka tez miała sens).

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXIX - Bioły Futer 11°Blg (10-IV-2008r.)

    Dziś drożdze zadałem w 17°C.
    Jeszcze opisa warzenia, bo coś wczorej zapomniałem.
    - 0' - 22 g;
    - 15' -15 g;
    - 45 -15 g;
    - 60' chłodzenie.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXIX - Bioły Futer (10-IV-2008r.)

    Wydajność:
    11°Blg i 26l+1,8 w butelce do refermentacji . Wydajność nie całe 65%.

    Drożdze zadam jutro jak się schłodzi. Woda mineralna (wg Marusi piwo ma mieć to coś ).

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXIX - Bioły Futer (10-IV-2008r.)

    Przebieg zacierania:
    - 20l wody do 46°C i słód
    - 44°C i 15
    - 52°C i 10'
    - podgrzanie na 64-62°C i 25'
    - podgrzanie na 72°C i 30'
    - podgrzanie do 76°C filtracja

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXIX - Bioły Futer (10-IV-2008r.)

    Składniki:
    - pilzneński 1,8 kg;
    - pszeniczny 3,2 kg;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 52 g;
    - drożdze gęstwa 3068 Weihenstephan Weizen.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Po dłuższej przerwie pierwsze w tym roku piwo pszeniczne zaciera się.
    Z saszetki 3068 Weihenstephan Weizen zrobiłem starter z 1/4 jego części. Drożdze już gotowe do pracy.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Otwarłem dojść już starą (tylko z 10-X-2007butelkowane) butelkę XXXVIII warki Flaps.
    W okresie 2-3 miesiącu od butelkowania było bardzo smaczne, a teraz wiem, że już bardzo dużo straciło. To samo mogę powiedzieć o pszeniczniakach. Familok (tripel) bardzo smaczny.
    Ciekawe jak pszeniczne leżąc w sklepie jest długo tak smaczne? A jak widze Tyskie w tych minimarketach poukładane skrzynki po całej ścianie bocznej sklepu to aż nie chcę wiedzieć co sobą może reprezentować, gdy tak se leży przez parę miesięcy

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Sezon na dolniaki zakończyłem.
    Dziś posadziłem sztobry Marynki i Lubelskiego z pominięciem Browamatora. Razem poszło 31 do ziemi. Zeszło roczne wylazły z ziemi (Marynka 5 z 5-ciu, Lubelski 3 z 5-ciu oraz Magnum 4 z 8-miu).
    Dziś odmierzyłem już słód na pszeniczne jasne i ciemne, ale nie wiem kiedy będę warzył-nie mam coś ostatni dużo czasu.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXVIII - Czorno zołza 12ºBlg (27-III-2008r.)

    Przelane na cichą-spadło na 3,5ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXIV - Czorny Diobeł 12,5ºBlg (06-III-2008r.)

    Rozlałem z dodatkiem 1,5l rezerwy do 44 butelek 0,5l oraz jednej beczki 5l. Spadło do 3,5ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXIII - Urodzinowe 14,5ºBlg (04-III-2008r.)

    Dziś rozlałem z dodatkiem 1,5l rezerwy do 4 beczek 5l oraz 13 butelek 0,5l.
    Spadło do 3,8ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXVII - Czorny borsztajn 11,5ºBlg (25-III-2008r.)

    Przelane dziś na cichą. Spadło na 4ºBlg.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...