Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek
    Jakie drożdże?
    Gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager

    Leave a comment:


  • nunek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Składniki:
    - pilzneński 4,55 kg;
    - carapils 0,5 kg;
    - karmel jasny 0,1 kg;
    - chmiel Marynkai szyszki 07' 45 g;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 32 g;
    - korzeń imbiru 90g, starty

    Zacieranie:
    - 17l wody do 56°C i słód
    - 52°C i 15'
    - podgrzanie na 64-62°C i 25'
    - podgrzanie na 72°C i 40'
    - podgrzanie do 75°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 20' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 8 a później po 4,5l wody

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka
    - 45' -Lubelski
    - 50 -korzeń imbiru
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    12,3°Blg i 25l+1,5l w butelce do refermentacji (jeszcze z list osadów-będzie 0,5l rezerwy) . Wydajność 68,3%.

    Drożdze dodałem w 25°C. Woda kranówa.

    Jakie drożdże?

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXIX- Imbirowe 12,3ºBlg (06-II-2008r.)

    Składniki:
    - pilzneński 4,55 kg;
    - carapils 0,5 kg;
    - karmel jasny 0,1 kg;
    - chmiel Marynkai szyszki 07' 45 g;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 32 g;
    - korzeń imbiru 90g, starty

    Zacieranie:
    - 17l wody do 56°C i słód
    - 52°C i 15'
    - podgrzanie na 64-62°C i 25'
    - podgrzanie na 72°C i 40'
    - podgrzanie do 75°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 20' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 8 a później po 4,5l wody

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka
    - 45' -Lubelski
    - 50 -korzeń imbiru
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    12,3°Blg i 25l+1,5l w butelce do refermentacji (jeszcze z list osadów-będzie 0,5l rezerwy) . Wydajność 68,3%.

    Drożdze dodałem w 25°C. Woda kranówa.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    U mnie jak drożdze wleję do tanka, później schłodzoną brzeczkę przelewam z garnka do tanka (przy okazji dorze natleniając) i temp. jest ok. 20st to za 9h mam praktycznie 13-14 st a drożdze dopiero ruszają (jest cieńka warstwa piany). Praktycznie dopiero po ok. 24h fermentacja trwa łądnie.
    A na dolniakach chyba jeszcze nie zdażyło mi się ni razu poniżej 6 dni.

    Leave a comment:


  • krogo
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    To no schadzam brzeczkę zadaję ją drożdzami i do piwnicy. W temp. ok 20st. dojść szybko się namnarzają i zaczyna się fermentacja a temp. pomału schodzi do 8-10st.
    Nie zawsze to takie proste. Stosuję ciągły odczyt temperatury więc przekonałem się, że jak fermentacja burzliwa szybko wystartuje i jest intensywna to temperatura przez kilka dni utrzymuje się znacznie powyżej temperatury otoczenia. I tylko się nam wydaje, że fermetacja przebiega w tak niskiej temperaturze.
    Ja wstawiam pojemnik, w którym odbywa się fermetacja, do dużej miski z zimną wodą, owijam go "pieluchą" i włączam wentylator. Wtedy w ciągu kilku godzin (zanim fermentacja wystartuje na dobre) temperatura brzeczki spada do właściwego poziomu (nawet o 1 - 2 stopnie poniżej temperatury otoczenia). A i tak jak wyłączę wentylator to ponownie wzrasta (i to dość szybko). Oczywiście po kilku dobach (gdy fermentacja nie jest już taka burzliwa) można dać sobie spokój z wodą i wentylatorem.
    Wcześniej miałem takie piwa, że cieszyłem się z bardzo intensywnej fermentacji (w rurce aż gwizdało) a potem dziwiłem się, że po dwóch - trzech dobach fermentacja ustała. A przecież w pomieszczeniu było tylko 10*C. Tylko, że smak takiego piwa miał niewiele wspólnego z tym jaki powinien być.

    Leave a comment:


  • nunek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    To no schadzam brzeczkę zadaję ją drożdzami i do piwnicy. W temp. ok 20st. dojść szybko się namnarzają i zaczyna się fermentacja a temp. pomału schodzi do 8-10st.
    I właśnie tak też muszę zrobić. Dzięki.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    To no schadzam brzeczkę zadaję ją drożdzami i do piwnicy. W temp. ok 20st. dojść szybko się namnarzają i zaczyna się fermentacja a temp. pomału schodzi do 8-10st.

    Leave a comment:


  • nunek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Chłodzę chłodnicą. Podczas chłodzenia gdy garnek jest chłodny na dole , letni u góry przelewam całość do tanka już z drożdzami. Wtedy otczytuję temp. na termometrze. Ponoś im lepiej się schłodzi tym lepsze piwo, ale wodę też trzeba oszczędzać.
    Nie zrozumieliśmy się chodzi mi o to jak schodzisz z temperaturą już po zadaniu drożdży do tych 12-14 stopni w których powinno fermentować

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek
    cytat "Drożdze dodałem w 20°C."

    Mam zamiar zrobić swojego pierwszego dolniaka i chciałem zapytać jak schodzisz z teperaturą do właściwej zadając drożdże w 20C? Jakoś etapowo, czy poprostu wynosisz fermentator do piwnicy?
    Chłodzę chłodnicą. Podczas chłodzenia gdy garnek jest chłodny na dole , letni u góry przelewam całość do tanka już z drożdzami. Wtedy otczytuję temp. na termometrze. Ponoś im lepiej się schłodzi tym lepsze piwo, ale wodę też trzeba oszczędzać.

    Leave a comment:


  • nunek
    replied
    cytat "Drożdze dodałem w 20°C."

    Mam zamiar zrobić swojego pierwszego dolniaka i chciałem zapytać jak schodzisz z teperaturą do właściwej zadając drożdże w 20C? Jakoś etapowo, czy poprostu wynosisz fermentator do piwnicy?

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXIII- Imbirowe 13,5ºBlg (10-I-2007r.)

    Dziś rozlałem do 50 butelek 0,5l z dodatiem 1,5l rezerwy.
    Zeszło na cichej do 3,4ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXII- Miodowe 17ºBlg (31-XII-2007r.)

    Dziś rozlałem do 55 buelek 0,5l oraz jednej 0,33l z dodatkiem 1,8l rezerwy.
    Blg spadło do 4,2ºBlg. Przebieg fermentacji: 17ºBlg > 5,2ºBlg > 4,2ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXVI- Miejski Pils 13ºBlg (16-I-2007r.)

    Przelane na cichą-zeszło do 4,2ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXVII- Czerwono baba12,3ºBlg (16-I-2007r.)

    Dziś przelane na cichą. Zeszło do 3,5ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXVIII- Miodowe 14,2ºBlg (30-I-2008r.)

    Składniki:
    - pilzneński 3,4 kg;
    - monahijski 0,65 kg;
    - karlelowy jasny 0,4 kg;
    - karlelowy jasny 0,3 kg;
    - chmiel Marynkai szyszki 07' 42 g;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 20 g;
    - miód wielokwiatowy (pisało 0,5l a było 1250g)
    - gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager

    Zacieranie:
    - 18l wody do 56°C i słód
    - 52°C i 10'
    - podgrzanie na 64-62°C i 40'
    - podgrzanie na 72°C i 30'
    - podgrzanie do 75°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 4l wody

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka
    - 45' -Lubelski
    - 55 -miód
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    25,5l+2l w butelce do refermentacji . Po dodaniu miodu wyszło 14,2°Blg czyli przed dodaniem miodu powinno być ok 10,5°Blg a to by dało: 64,4 wydajności.

    Drożdze dodałem w 20°C. Woda kranówa.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...