Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Składniki:
- pilzneński 4,55 kg;
- carapils 0,5 kg;
- karmel jasny 0,1 kg;
- chmiel Marynkai szyszki 07' 45 g;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 32 g;
- korzeń imbiru 90g, starty
Zacieranie:
- 17l wody do 56°C i słód
- 52°C i 15'
- podgrzanie na 64-62°C i 25'
- podgrzanie na 72°C i 40'
- podgrzanie do 75°C filtracja
Filtrowanie:
Po 20' przerwy.
Wysładzanie:
- po 8 a później po 4,5l wody
Chmielenie:
- 0' - Marynka
- 45' -Lubelski
- 50 -korzeń imbiru
- 60' chłodzenie
Wydajność:
12,3°Blg i 25l+1,5l w butelce do refermentacji (jeszcze z list osadów-będzie 0,5l rezerwy) . Wydajność 68,3%.
Drożdze dodałem w 25°C. Woda kranówa.
Jakie drożdże?Leave a comment:
-
Warka LXIX- Imbirowe 12,3ºBlg (06-II-2008r.)
Składniki:
- pilzneński 4,55 kg;
- carapils 0,5 kg;
- karmel jasny 0,1 kg;
- chmiel Marynkai szyszki 07' 45 g;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 32 g;
- korzeń imbiru 90g, starty
Zacieranie:
- 17l wody do 56°C i słód
- 52°C i 15'
- podgrzanie na 64-62°C i 25'
- podgrzanie na 72°C i 40'
- podgrzanie do 75°C filtracja
Filtrowanie:
Po 20' przerwy.
Wysładzanie:
- po 8 a później po 4,5l wody
Chmielenie:
- 0' - Marynka
- 45' -Lubelski
- 50 -korzeń imbiru
- 60' chłodzenie
Wydajność:
12,3°Blg i 25l+1,5l w butelce do refermentacji (jeszcze z list osadów-będzie 0,5l rezerwy) . Wydajność 68,3%.
Drożdze dodałem w 25°C. Woda kranówa.Leave a comment:
-
U mnie jak drożdze wleję do tanka, później schłodzoną brzeczkę przelewam z garnka do tanka (przy okazji dorze natleniając) i temp. jest ok. 20st to za 9h mam praktycznie 13-14 st a drożdze dopiero ruszają (jest cieńka warstwa piany). Praktycznie dopiero po ok. 24h fermentacja trwa łądnie.
A na dolniakach chyba jeszcze nie zdażyło mi się ni razu poniżej 6 dni.Leave a comment:
-
Ja wstawiam pojemnik, w którym odbywa się fermetacja, do dużej miski z zimną wodą, owijam go "pieluchą" i włączam wentylator. Wtedy w ciągu kilku godzin (zanim fermentacja wystartuje na dobre) temperatura brzeczki spada do właściwego poziomu (nawet o 1 - 2 stopnie poniżej temperatury otoczenia). A i tak jak wyłączę wentylator to ponownie wzrasta (i to dość szybko). Oczywiście po kilku dobach (gdy fermentacja nie jest już taka burzliwa) można dać sobie spokój z wodą i wentylatorem.
Wcześniej miałem takie piwa, że cieszyłem się z bardzo intensywnej fermentacji (w rurce aż gwizdało) a potem dziwiłem się, że po dwóch - trzech dobach fermentacja ustała. A przecież w pomieszczeniu było tylko 10*C. Tylko, że smak takiego piwa miał niewiele wspólnego z tym jaki powinien być.Leave a comment:
-
-
To no schadzam brzeczkę zadaję ją drożdzami i do piwnicy. W temp. ok 20st. dojść szybko się namnarzają i zaczyna się fermentacja a temp. pomału schodzi do 8-10st.Leave a comment:
-
Chłodzę chłodnicą. Podczas chłodzenia gdy garnek jest chłodny na dole , letni u góry przelewam całość do tanka już z drożdzami. Wtedy otczytuję temp. na termometrze. Ponoś im lepiej się schłodzi tym lepsze piwo, ale wodę też trzeba oszczędzać.chodzi mi o to jak schodzisz z temperaturą już po zadaniu drożdży do tych 12-14 stopni w których powinno fermentować
Leave a comment:
-
Leave a comment:
-
cytat "Drożdze dodałem w 20°C."
Mam zamiar zrobić swojego pierwszego dolniaka i chciałem zapytać jak schodzisz z teperaturą do właściwej zadając drożdże w 20C? Jakoś etapowo, czy poprostu wynosisz fermentator do piwnicy?Leave a comment:
-
Warka LXIII- Imbirowe 13,5ºBlg (10-I-2007r.)
Dziś rozlałem do 50 butelek 0,5l z dodatiem 1,5l rezerwy.
Zeszło na cichej do 3,4ºBlg.Leave a comment:
-
Warka LXII- Miodowe 17ºBlg (31-XII-2007r.)
Dziś rozlałem do 55 buelek 0,5l oraz jednej 0,33l z dodatkiem 1,8l rezerwy.
Blg spadło do 4,2ºBlg. Przebieg fermentacji: 17ºBlg > 5,2ºBlg > 4,2ºBlg.Leave a comment:
-
Warka LXVI- Miejski Pils 13ºBlg (16-I-2007r.)
Przelane na cichą-zeszło do 4,2ºBlg.Leave a comment:
-
Warka LXVII- Czerwono baba12,3ºBlg (16-I-2007r.)
Dziś przelane na cichą. Zeszło do 3,5ºBlg.Leave a comment:
-
Warka LXVIII- Miodowe 14,2ºBlg (30-I-2008r.)
Składniki:
- pilzneński 3,4 kg;
- monahijski 0,65 kg;
- karlelowy jasny 0,4 kg;
- karlelowy jasny 0,3 kg;
- chmiel Marynkai szyszki 07' 42 g;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 20 g;
- miód wielokwiatowy (pisało 0,5l a było 1250g)
- gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager
Zacieranie:
- 18l wody do 56°C i słód
- 52°C i 10'
- podgrzanie na 64-62°C i 40'
- podgrzanie na 72°C i 30'
- podgrzanie do 75°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 4l wody
Chmielenie:
- 0' - Marynka
- 45' -Lubelski
- 55 -miód
- 60' chłodzenie
Wydajność:
25,5l+2l w butelce do refermentacji . Po dodaniu miodu wyszło 14,2°Blg czyli przed dodaniem miodu powinno być ok 10,5°Blg a to by dało: 64,4 wydajności.
Drożdze dodałem w 20°C. Woda kranówa.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: