Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Warka XL- Bioły Futer (pszeniczne) 13ºBlg (10-X-2007r.)

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Jest 24l czyli wydajność 58%. Oczywiście ma być 13ºBlg.
    Sprawdziłęm raz jeszcze i wyszło 24l+1,8 do refermentacji czyli wydajność nie cale 63%.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
    Nie brak. Są we właściwej ilości . Bardzo dobre piwo
    (pszeniczne, warka XXXII)
    No ukazały mi później. A co z bananami?

    Moja piwa nie pija, chyba że KARMI raz na miesiąc. A tu niespodzianka-moje pszeniczne jej smakuje, co ciekawe Wiejskie również-a to już dla mnie dużżży sukces.

    Leave a comment:


  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Goździków jednak brak.
    Nie brak. Są we właściwej ilości . Bardzo dobre piwo
    (pszeniczne, warka XXXII)
    Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2007-10-12, 23:29.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XLIII- Wiejskie 13ºBlg (11-X-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 4,4 kg;
    - monachijski 1,1 kg;
    - zakwaszający 0,15 kg;
    - chmiel Marynka granulat 40 g;
    - chmiel Lubelski granulat 50 g;
    - drożdze suche S-04

    Zacieranie:
    - 18l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
    - podgrzanie na 62°C i 40'
    - podgrzanie na 73°C i 30'
    - podgrzanie do 76°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - 5l, póżniwj po 3,4l.

    Chmielenie:
    - 5' - goryczkowy
    - 50'- aromatyczny
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    13°Blg i 24,5l+1,8 w butelce do refermentacji . Wydajność 64,1%.

    Drożdze zadałem w 22°C.


    Już od 36 warki drożdze dodaję do letniej brzeczki, którą odlewam podczas przelewania rezerwy do refermentacji. Odpalają bardzo szybko i po dodaniu do brzeczki bardzo szybko ruszają (raz mi się zdażyło, że po godzinie z rurki leciał gaz czyli bulkało).
    Po odebraniu gotującej się brzeczki do refermentacji dolewam brzeczkę przednią o ok. 2ºBlg. Czyli rezerwa ma trochę więcej Blg niż cała warka.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XLII- Wiejskie Mocne 14,8ºBlg (11-X-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 4,9 kg;
    - monachijski 1,1 kg;
    - zakwaszający 0,15 kg;
    - chmiel Marynka granulat 50 g;
    - chmiel Lubelski granulat 45 g;
    - drożdze suche S-04

    Zacieranie:
    - 20l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
    - podgrzanie na 62°C i 40'
    - podgrzanie na 73°C i 30'
    - podgrzanie do 76°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - 5l, póżniwj po 3,4l.

    Chmielenie:
    - 5' - goryczkowy
    - 50'- aromatyczny
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    14,8°Blg i 23,5l+1,8 w butelce do refermentacji . Wydajność 64,5%. Woda użyta to kran i będę ją używał.

    Drożdze zadałem w 20°C.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Wydajność podam później, bo zapomniałem ile litrów wyszło.
    Wyszło 25l więc wydajność 61,3%.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Wydajność:
    12,5°Blg i 25l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 65% . Woda użyta kran 100% odstany 2 dni.
    Jest 24l czyli wydajność 58%. Oczywiście ma być 13ºBlg.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mwa; 2007-10-11, 15:11.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXXIX- Lebeer (belgijskie ale) 10,5ºBlg (27-IX-2007r.)

    Dziś Lebeer rozlane do 49 butelek 0,5l z dodatkiem 1,8l rezerwy.
    Przebieg fermentacji Lebra 10,5ºBlg: po burzliwej 2,9ºBlg a po cichej 2,7ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XLI- Czorny Futer (pszeniczne ciemne) 12,5ºBlg (10-X-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 1,7 kg;
    - pszeniczny 2,8 kg;
    - monachijski 0,4 kg;
    - karmel ciemny 0,3 kg;
    - pszeniczny czekoladowy 0,05 kg;
    - zakwaszający 0,15 kg;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 70 g;
    - drożdze suche WB-06

    Zacieranie:
    - 18l wody do 44°C i słód i 40°C
    - podgrzanie na 44°C i 15'
    - podgrzanie na 52°C i 10'
    - podgrzanie na 63-62°C i 40'
    - podgrzanie na 73-72°C i 50'
    - podgrzanie do 75°C i do filtratora

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 4,5l później po 3l *2 a na końcu po 2 wody

    Chmielenie:
    - 0'- 30g
    - 20'- 20g
    - 40'- 15g
    - 60' chłodzenie


    Drożdze zadałem w 28°C.

    Wydajność podam później, bo zapomniałem ile litrów wyszło.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XL- Bioły Futer (pszeniczne) 13ºBlg (10-X-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 2 kg;
    - pszeniczny 3,5 kg;
    - zakwaszający 0,15 kg;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 52 g;
    - drożdze suche WB-06

    Zacieranie:
    - 18l wody do 40°C i słód i 5' w 38°C
    - podgrzanie na 44°C i 15'
    - podgrzanie na 52°C i 10'
    - podgrzanie na 63-62°C i 40'
    - podgrzanie na 73-72°C i 50'
    - podgrzanie do 75°C i do filtratora

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 4,5l później po 3l *2 a na końcu po 2 wody

    Chmielenie:
    - 5'- 22g
    - 15'- 15g
    - 55'- 15g
    - 65' chłodzenie


    Wydajność:
    12,5°Blg i 25l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 65% . Woda użyta kran 100% odstany 2 dni.

    Drożdze zadałem w 24°C.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXXVIII- Flaps (porter angielski) 12ºBlg (27-IX-2007r.)

    Dziś rozlane do 47 butelek 0,5l z dodatekim 1,4 l rezerwy.
    Przebieg fermentacji z 12ºBlg: 3,5ºBlg po burzliwej, 3,2ºBlg po cichej.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXXVI- Pszeniczne 12,5ºBlg (26-IX-2007r.)

    Dziś rozlane do 2 beczek 5l oraz 33 0,5l butelek z dodatkiem 1,8l rezerwy.
    Z 12,5ºBlg spadło do 2,9ºBlg a po cichej pokazało 1,8ºBlg. Czy ktoś z Was ma podobnie na tych suchych drożdzach?

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXXVII- Tripel FAMILOK 18,5ºBlg (26-IX-2007r.)

    Fermentacja szła dojść powoli tz. piana była na 2cm później wraz z spadkiem temp. do 18ºC spadła do minimalnej wartości która to przykrywała tylko powierzchnię (spadło do 8,5ºBlg). Temp. podniosłem do 20ºC i powoli cisło przez rurkę. Dziś zagądam drobniusienka piana (prawie zeszło) więc przelałem na cichą. I z 18,5ºVlg spadło do 4,3ºBlg.
    Ciecha fermentacja w 16ºC-wszystkie tanki.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXXVI- Pszeniczne 12,5ºBlg (26-IX-2007r.)

    Wczoraj przelane na cichą a już wieko wypukłe. cieaw jestem ile zejdzie Blg

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
    Nie dziwota, w końcu prawie miesiąc minął od nastawienia.
    E tam zaros miesiąc jeszcze 1/6 ostała

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...