Warka XL- Bioły Futer (pszeniczne) 13ºBlg (10-X-2007r.)
Sprawdziłęm raz jeszcze i wyszło 24l+1,8 do refermentacji czyli wydajność nie cale 63%.
Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Moja piwa nie pija, chyba że KARMI raz na miesiąc. A tu niespodzianka-moje pszeniczne jej smakuje, co ciekawe Wiejskie również-a to już dla mnie dużżży sukces.Leave a comment:
-
Warka XLIII- Wiejskie 13ºBlg (11-X-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 4,4 kg;
- monachijski 1,1 kg;
- zakwaszający 0,15 kg;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 50 g;
- drożdze suche S-04
Zacieranie:
- 18l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
- podgrzanie na 62°C i 40'
- podgrzanie na 73°C i 30'
- podgrzanie do 76°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- 5l, póżniwj po 3,4l.
Chmielenie:
- 5' - goryczkowy
- 50'- aromatyczny
- 60' chłodzenie
Wydajność:
13°Blg i 24,5l+1,8 w butelce do refermentacji . Wydajność 64,1%.
Drożdze zadałem w 22°C.
Już od 36 warki drożdze dodaję do letniej brzeczki, którą odlewam podczas przelewania rezerwy do refermentacji. Odpalają bardzo szybko i po dodaniu do brzeczki bardzo szybko ruszają (raz mi się zdażyło, że po godzinie z rurki leciał gaz czyli bulkało).
Po odebraniu gotującej się brzeczki do refermentacji dolewam brzeczkę przednią o ok. 2ºBlg. Czyli rezerwa ma trochę więcej Blg niż cała warka.Leave a comment:
-
Warka XLII- Wiejskie Mocne 14,8ºBlg (11-X-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 4,9 kg;
- monachijski 1,1 kg;
- zakwaszający 0,15 kg;
- chmiel Marynka granulat 50 g;
- chmiel Lubelski granulat 45 g;
- drożdze suche S-04
Zacieranie:
- 20l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
- podgrzanie na 62°C i 40'
- podgrzanie na 73°C i 30'
- podgrzanie do 76°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- 5l, póżniwj po 3,4l.
Chmielenie:
- 5' - goryczkowy
- 50'- aromatyczny
- 60' chłodzenie
Wydajność:
14,8°Blg i 23,5l+1,8 w butelce do refermentacji . Wydajność 64,5%. Woda użyta to kran i będę ją używał.
Drożdze zadałem w 20°C.Leave a comment:
-
-
Jest 24l czyli wydajność 58%. Oczywiście ma być 13ºBlg.Ostatnia zmiana dokonana przez mwa; 2007-10-11, 15:11.Leave a comment:
-
Warka XXXIX- Lebeer (belgijskie ale) 10,5ºBlg (27-IX-2007r.)
Dziś Lebeer rozlane do 49 butelek 0,5l z dodatkiem 1,8l rezerwy.
Przebieg fermentacji Lebra10,5ºBlg: po burzliwej 2,9ºBlg a po cichej 2,7ºBlg.
Leave a comment:
-
Warka XLI- Czorny Futer (pszeniczne ciemne) 12,5ºBlg (10-X-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 1,7 kg;
- pszeniczny 2,8 kg;
- monachijski 0,4 kg;
- karmel ciemny 0,3 kg;
- pszeniczny czekoladowy 0,05 kg;
- zakwaszający 0,15 kg;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 70 g;
- drożdze suche WB-06
Zacieranie:
- 18l wody do 44°C i słód i 40°C
- podgrzanie na 44°C i 15'
- podgrzanie na 52°C i 10'
- podgrzanie na 63-62°C i 40'
- podgrzanie na 73-72°C i 50'
- podgrzanie do 75°C i do filtratora
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 4,5l później po 3l *2 a na końcu po 2 wody
Chmielenie:
- 0'- 30g
- 20'- 20g
- 40'- 15g
- 60' chłodzenie
Drożdze zadałem w 28°C.
Wydajność podam później, bo zapomniałem ile litrów wyszło.Leave a comment:
-
Warka XL- Bioły Futer (pszeniczne) 13ºBlg (10-X-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 2 kg;
- pszeniczny 3,5 kg;
- zakwaszający 0,15 kg;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 52 g;
- drożdze suche WB-06
Zacieranie:
- 18l wody do 40°C i słód i 5' w 38°C
- podgrzanie na 44°C i 15'
- podgrzanie na 52°C i 10'
- podgrzanie na 63-62°C i 40'
- podgrzanie na 73-72°C i 50'
- podgrzanie do 75°C i do filtratora
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 4,5l później po 3l *2 a na końcu po 2 wody
Chmielenie:
- 5'- 22g
- 15'- 15g
- 55'- 15g
- 65' chłodzenie
Wydajność:
12,5°Blg i 25l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 65% . Woda użyta kran 100% odstany 2 dni.
Drożdze zadałem w 24°C.Leave a comment:
-
Warka XXXVIII- Flaps (porter angielski) 12ºBlg (27-IX-2007r.)
Dziś rozlane do 47 butelek 0,5l z dodatekim 1,4 l rezerwy.
Przebieg fermentacji z 12ºBlg: 3,5ºBlg po burzliwej, 3,2ºBlg po cichej.Leave a comment:
-
Warka XXXVI- Pszeniczne 12,5ºBlg (26-IX-2007r.)
Dziś rozlane do 2 beczek 5l oraz 33 0,5l butelek z dodatkiem 1,8l rezerwy.
Z 12,5ºBlg spadło do 2,9ºBlg a po cichej pokazało 1,8ºBlg.Czy ktoś z Was ma podobnie na tych suchych drożdzach?
Leave a comment:
-
Warka XXXVII- Tripel FAMILOK 18,5ºBlg (26-IX-2007r.)
Fermentacja szła dojść powoli tz. piana była na 2cm później wraz z spadkiem temp. do 18ºC spadła do minimalnej wartości która to przykrywała tylko powierzchnię (spadło do 8,5ºBlg). Temp. podniosłem do 20ºC i powoli cisło przez rurkę. Dziś zagądam drobniusienka piana (prawie zeszło) więc przelałem na cichą. I z 18,5ºVlg spadło do 4,3ºBlg.
Ciecha fermentacja w 16ºC-wszystkie tanki.Leave a comment:
-
Warka XXXVI- Pszeniczne 12,5ºBlg (26-IX-2007r.)
Wczoraj przelane na cichą a już wieko wypukłe. cieaw jestem ile zejdzie BlgLeave a comment:
-
Related Topics
Collapse
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: