Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    Warka LXXX - Czorny Futer (23-IV-2008r.)

    Warzenie:
    - 0' - 30 g;
    - 45 -12 g;
    - 60' chłodzenie.

    Czyli Lubelskiego tylko 42g.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      Warka LXXX - Czorny Futer 12,5°Blg (23-IV-2008r.)

      Wydajność:
      12,5°Blg i 25l+1,8 w butelce do refermentacji . Wydajność nie całe 67,5%.
      Drożdze zadam jutro rano.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
        Wydajność:
        12,5°Blg i 25l+1,8 w butelce do refermentacji . Wydajność nie całe 67,5%.
        Drożdze zadam jutro rano.
        Dziś zadałem drożdze w 18°C.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • rafi_4444
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.02
          • 101

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
          Przebieg zacierania:
          ...
          - 40°C i 15'
          - 44°C i 15'
          - 52°C i 15'
          ...
          Dotychczas nie spotkałem się nigdzie na forum z takim zacieraniem. Możesz objaśnić początkującemu co zamierzałeś osiągnąć robiąc takie przerwy?
          Dotychczas z tego co wyczytałem robiło się jedną w okolicach 43-44C i potem w 52C. ( o tej w 63C nie wspominam). Ty zaś zrobiłeś w 40C w 44C i w 52C.

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            - przerwa zakwasająca jest w 38°C;
            - przerwa ferulikowa w 44°C;
            - przerwa białkowa w 52°C;
            - przerwa maltozowa to już wiesz.
            Sam pisałeś o przerwach więc wiesz.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • rafi_4444
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.02
              • 101

              O tej zakwaszającej wcześniej nie czytałem. Stąd wynikało moje zdziwienie. Teraz już wszystko jasne. Dziękuje

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                Ciepło na dworze więc szkoda tak fajnej pogody, ale na piwo też przyszedł czas.
                Słody ześrutowane więc czas po robocie poświęcić trochę czasu (ostatnio i tak skromnego).
                Jako, że dziś są urodziny Arta, a wiadomo serwis Browar.Biz bardzo przychyla się piwowarom domowym uwarzę dziś piwo www.browar.biz.
                Mam nadzieję, że wyjdzie dobre.
                Zdrowie Arta
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  Warka LXXXI - www.browar.biz (29-IV-2008r.)

                  Tripel w kotle (garnku).
                  Skład:
                  - pilzeński 6,5 kg;
                  - carapils 0,6 kg;
                  - zakwaszający 0,15 kg.

                  Do chmielenia Marynka 52g oraz cukier trzcinowy podobno cały kilogram (to się okaże) oraz mech irlandzki.
                  Drożdze do fermentacji suche T-58.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    Warka LXXXI - www.browar.biz (29-IV-2008r.)

                    Zacieranie:
                    - 18l wody do 56°C i słód
                    - 52°C i 10'
                    - podgrzanie na 67-65°C i 90'
                    - podgrzanie do 76°C filtracja.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      Warka LXXXI - www.browar.biz 17,5°Blg (29-IV-2008r.)

                      Chmielenie:
                      0' - 22g;
                      15' - 15g;
                      40' - cukier 1kg;
                      45' - 5g mchu irlandzkiego;
                      50' - 15g
                      60' - chłodzenie.

                      Wyszło 26+1,5l brzeczki 17,5°Blg. Schłodziłem do 25°C i dalej chłodzi się w woze. Jutro zadam drożdze.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        Warka LXXXI - www.browar.biz 17,5°Blg (29-IV-2008r.)

                        No i drożdze T-58 dziś rano zadałem w 17°C.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          Warka LXXXII - Flaps (30-IV-2008r.)

                          Porter angielski.

                          Skład:
                          - pilzeński 4,7 kg;
                          - karmelowy ciemny 0,3 kg;
                          - barwiący 0,3 kg;
                          - chmiel Marynka szyszki 07' 43g;
                          - chmiel Lubelski szyszki 07' 43g;
                          - drożdze S-04.

                          Chce zrobić powtórkę warki XXXVIII, lecz nie miałem carafary, trudno.
                          Last edited by mwa; 2008-04-30, 15:47.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                            No i drożdze T-58 dziś rano zadałem w 17°C.
                            Chyba będą opornie startować przy takiej temperaturze i 17,5°Blg.
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                              Chyba będą opornie startować przy takiej temperaturze i 17,5°Blg.
                              Jutro napisza co i jak.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                Warka LXXXII - Flaps (30-IV-2008r.)

                                Zacieranie:
                                - 20l wody do 55°C i słód
                                - 52°C i 10'
                                - podgrzanie na 64-62°C i 20'
                                - podgrzanie na 72°C i 30'
                                - podgrzanie do 76°C filtracja.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...