Przebieg zacierania:
...
- 40°C i 15'
- 44°C i 15'
- 52°C i 15'
...
Dotychczas nie spotkałem się nigdzie na forum z takim zacieraniem. Możesz objaśnić początkującemu co zamierzałeś osiągnąć robiąc takie przerwy?
Dotychczas z tego co wyczytałem robiło się jedną w okolicach 43-44C i potem w 52C. ( o tej w 63C nie wspominam). Ty zaś zrobiłeś w 40C w 44C i w 52C.
- przerwa zakwasająca jest w 38°C;
- przerwa ferulikowa w 44°C;
- przerwa białkowa w 52°C;
- przerwa maltozowa to już wiesz.
Sam pisałeś o przerwach więc wiesz.
Ciepło na dworze więc szkoda tak fajnej pogody, ale na piwo też przyszedł czas.
Słody ześrutowane więc czas po robocie poświęcić trochę czasu (ostatnio i tak skromnego).
Jako, że dziś są urodziny Arta, a wiadomo serwis Browar.Biz bardzo przychyla się piwowarom domowym uwarzę dziś piwo www.browar.biz.
Mam nadzieję, że wyjdzie dobre.
Zdrowie Arta
Comment