Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    I bardzo klarowne.
    Nie dziwota, w końcu prawie miesiąc minął od nastawienia.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXXVI- Pszeniczne 12,5ºBlg (26-IX-2007r.)

    Dziś zlane na cichą. Po burzliwej było 2,9ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXXIII- Karmelowe 12ºBlg (07-IX-2007r.)

    Dziś zabutelkowane do 44 buelek 0,5l z dodatkiem 1,8l rezerwy. Z 12ºBlg po burzliwej 2,8ºBlg a obecnie było 2ºBlg.
    Piwo jest dojść gorzkie, ale nie kwaśne. I bardzo klarowne.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXXVII- Tripel FAMILOK 18,5ºBlg (26-IX-2007r.)

    Dziś sprawdziłem i z 18,5ºBlg spadło do 8,5ºBlg. Jest bardzo słodkie, a piana cieńiutka. Ciekawe do ilu powinno zejść a ile zejdzie.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXXIX- Lebeer (belgijskie ale) 10,5ºBlg (27-IX-2007r.)

    Również dziś przelałem na cichą fermentację. Drożdzy na powieżchni bra a staneło na 2,9ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXXVIII- Flaps (porter angielski) 12ºBlg (27-IX-2007r.)

    Dziś przelano na cichą. Drożdze opadły i staneło na 3,5ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
    Fermentowalność 85%? Na pszenicy? Co to za drożdże?
    Zadałem suche WB-06. Sam jestem mocno zdziwiony, zaskoczony. Najbardziej zdziwiło mnie to że wieko było wypukłe.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka IXL- Lebeer (belgijskie ale) 10,5ºBlg (27-IX-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 3,2 kg;
    - monachijski 1,1 kg;
    - zakwaszający 0,15 kg;
    - carafara 0,04 kg;
    - chmiel Marynka granulat 40 g;
    - chmiel Lubelski granulat 20 g;
    - drożdze suche S-33

    Zacieranie:
    - 18l wody do 40°C i słód póżniej podgrzewanie do 52°C przez 25'
    - podgrzanie na 66-65°C i 60'
    - próba jodowa
    - podgrzanie do 77°C dodałem carafara i filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - 5l , 4l reszta po 3l.

    Chmielenie:
    - 0' - goryczkowy
    - 60'- aromatyczny
    - 70' chłodzenie


    Wydajność:
    10,5°Blg i 24l+1,8 w butelce do refermentacji . Wydajność 65%. Woda użyta to kran.

    Tym razem zaś za dużo mi wyszło stąd nazwa Leber

    Drożdze zadałem w 25°C.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXXVIII- Flaps (porter angielski) 12ºBlg (27-IX-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 4,7 kg;
    - karmelowy ciemny 0,3 kg;
    - barwiący 0,3 kg;
    - carafara 0,04 kg;
    - chmiel Marynka granulat 43 g;
    - chmiel Lubelski granulat 43 g;
    - drożdze suche S-04

    Zacieranie:
    - 18l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
    - podgrzanie na 66-67°C i 75'
    - próba jodowa
    - podgrzanie do 77°C dodałem carafara i filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - 5l , 4l reszta po 3l.

    Chmielenie:
    - 0' - goryczkowy
    - 50'- aromatyczny
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    14,8°Blg i 19,5l+1,9 w butelce do refermentacji . Wydajność 63%. Woda użyta to kran.

    Jako że chciałem mieć 12ºBlg dodałem 3l wody mineralnej nie gazowanej.

    Drożdze zadałem w 25°C.

    Leave a comment:


  • coder
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Bardzo dziwna sprawa gdyż z 11,2ºBlg spadło na burzliwej do 2,8ºBlg. A po cichej zeszło na 1,6ºBlg.
    Fermentowalność 85%? Na pszenicy? Co to za drożdże?

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXXV- Pszeniczne 11,2ºBlg (13-IX-2007r.)

    Dziś rozlałem z dodatkiem 1,8l rezerwy do 22 butelek 0,5l oraz 3 beczek 5l.
    Bardzo dziwna sprawa gdyż z 11,2ºBlg spadło na burzliwej do 2,8ºBlg. A po cichej zeszło na 1,6ºBlg. Sam tank a raczej pokrywa nieźle była opuchnięta.

    Leave a comment:


  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
    W ProMash jest tabela z potencjalnym Yield z różnych słodów, z zakwaszającego jest 71%. Co dziwniejsze jest tam też Carafa, której nigdy nie wliczałem....
    No faktycznie, a mnie sie wydawało, że w nim większość skrobi przeżarły bakterie mlekowe. Zatem sorry Adaś wydajność masz niższą 64,9%

    Leave a comment:


  • coder
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
    (nie liczyłbym zakwaszającego)
    Zakwaszającego też kiedyś nie liczyłem, ale chyba trzeba go uwzgledniać w bilansie zasypu; ma w sobie skrobię - to się zaciera; przecież wlicza się płatki, mąkę i inne paskudztwa.
    W ProMash jest tabela z potencjalnym Yield z różnych słodów, z zakwaszającego jest 71%. Co dziwniejsze jest tam też Carafa, której nigdy nie wliczałem....

    Leave a comment:


  • jkocurek
    replied
    IMO dokładniej jest tak:
    (27+1,2)*1,075*0,185=5,61kg cukrów razem, minus 0,9kg sacharozy=4,71kg ze słodu
    Suma dodanych słodów to raczej 7,1 kg niż 7,25 (nie liczyłbym zakwaszającego)
    Wydajność 4,71/7,1*100%=66,3%

    Leave a comment:


  • coder
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Będę jednak dociekliwy tym razem więc jeśli możesz to napisz skąd wziołeś te 3°Blg?
    Jakbyś rozpuścił 0.9 kg w 10L to miałbyś ~9Blg; w 30l - 3 razy mniej.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...