Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Warka XXXIII- Karmelowe 12ºBlg (07-IX-2007r.)
Z tym piwem mam jakiś problem z fermentacją. Otóż nadal jest gęsta mocna ciemna piana na powierzchni. Dziś już dzięsiąty dzień fermentacji burzliwej a tu drożdze pracują nadal. Czy te US-56 takie są? Fermentacja w 18ºC obecnie 19ºC jest.Leave a comment:
-
Warka XXXI- Wiejskie Pełne 12ºBlg (03-IX-2007r.)
Dziś zabutelkowałem z 1,5l rezerwy do 25 butelek 0,5l oraz 2 beczek 5l.
Z 12ºBlg spadło podczas burzliwej do 3,5ºBlg a podczas cichej do 3ºBlg.
Samo piwko bardzo klarowne i smakowite.Leave a comment:
-
Warka XXXII- Pszeniczne 12,5ºBlg (03-IX-2007r.)
Jeszcze o Blg: 12,5°Blg>3,5°Blg>2,2°Blg.Leave a comment:
-
Warka XXXII- Pszeniczne 12,5ºBlg (03-IX-2007r.)
Dziś rozlane do 27 butelek 0,5l oraz 2 beczek 5l z dodatkiem 1,8l co zostawiłem do refermentacji.
Ogólnie piwo wyszło wyśmienite i bardzo mi smakowało. Wypiłem z pół litra-nie mogłem się powstrzymać-w smaku podobne do pszeniczniaka z Bierhale.Leave a comment:
-
).
Leave a comment:
-
Widzę, że nowy sezon ostro ruszył.
To ile warek jest w planie na ten sezon? przewiduję, że conajmniej 40.
Leave a comment:
-
Warka XXXV- Pszeniczne 11,2ºBlg (13-IX-2007r.)
Fermentacja przez noc zeszła na 18ºC. Nadal bulka jak zaczarowane.Leave a comment:
-
Warka XXXV- Pszeniczne 11,2ºBlg (13-IX-2007r.)
Drożdze ruszyły aż miło. Powietrze ucieka co sekundę. W pomieszczeniu mam 18ºC a w tanku 25ºC. Mam nadzieję, że zejdzie. Ciekawe jak te 11,2ºBlg szybko zeżrą te drożdze, bo widzę że dojść napalone są tym razem.Leave a comment:
-
-
Pachniało jakos inaczej?Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2007-09-13, 11:07.Leave a comment:
-
Warka XXXV- Pszeniczne 11,2ºBlg (13-IX-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 2 kg;
- pszeniczny 3 kg;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 40 g;
- drożdze suche WB-06
Zacieranie:
- 17l wody do 40°C i słód i 5' w 38°C
- podgrzanie na 44°C i 15'
- podgrzanie na 52°C i 10'
- podgrzanie na 63-62°C i 25'
- podgrzanie na 73-72°C i 35'
- podgrzanie do 77°C i 5' i do filtratora
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 3l wody
Chmielenie:
- 0' - 20g
- 35'- 20g
- 60' chłodzenie
Wydajność:
11,2°Blg i 25l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 63,6% (z litr uciekło po zagotowaniu-było by 66%). Woda użyta mineralna w 5l.
Drożdze zadałem w 30°C (pokazało się 28°C więc zadałem podczas przelewania a po przelaniu pokazało się 30°C).
Zapomniałem użyć woreczków na chmiel i podczas przelewania zatkała mi się rurka przy wlocie.Leave a comment:
-
Warka XXXIV- Wędzone 12ºBlg (07-IX-2007r.)
Dziś przelane na cichą. Z 12ºBlg spadło na 3,2ºBlg.Leave a comment:
-
-
Warka XXXII- Pszeniczne 12,5ºBlg (03-IX-2007r.)
Dziś przelane na cichą. Na górze była jeszcze piana, ale już nie ulatywało powietrze.
Z 12,5ºBlg spadło na 3,5ºBlg. Samo piwo jednak mocno mętne aż białe.Goździków jednak brak.
Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: