Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • coder
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Z tym piwem mam jakiś problem z fermentacją. Otóż nadal jest gęsta mocna ciemna piana na powierzchni. Dziś już dzięsiąty dzień fermentacji burzliwej a tu drożdze pracują nadal. Czy te US-56 takie są? Fermentacja w 18ºC obecnie 19ºC jest.
    US56 utrzymują pianę do u.ś. A skąd wiesz że pracują? Bąbluje w rurce? Temperatura wyższa od otoczenia? Jezeli piana zaklejona drożdżami, to koniec fermentacji, zlewaj na cichą. W razie wątpliwości zmierz Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXXIII- Karmelowe 12ºBlg (07-IX-2007r.)

    Z tym piwem mam jakiś problem z fermentacją. Otóż nadal jest gęsta mocna ciemna piana na powierzchni. Dziś już dzięsiąty dzień fermentacji burzliwej a tu drożdze pracują nadal. Czy te US-56 takie są? Fermentacja w 18ºC obecnie 19ºC jest.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXXI- Wiejskie Pełne 12ºBlg (03-IX-2007r.)

    Dziś zabutelkowałem z 1,5l rezerwy do 25 butelek 0,5l oraz 2 beczek 5l.
    Z 12ºBlg spadło podczas burzliwej do 3,5ºBlg a podczas cichej do 3ºBlg.
    Samo piwko bardzo klarowne i smakowite.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXXII- Pszeniczne 12,5ºBlg (03-IX-2007r.)

    Jeszcze o Blg: 12,5°Blg>3,5°Blg>2,2°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXXII- Pszeniczne 12,5ºBlg (03-IX-2007r.)

    Dziś rozlane do 27 butelek 0,5l oraz 2 beczek 5l z dodatkiem 1,8l co zostawiłem do refermentacji.
    Ogólnie piwo wyszło wyśmienite i bardzo mi smakowało. Wypiłem z pół litra-nie mogłem się powstrzymać-w smaku podobne do pszeniczniaka z Bierhale.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gniady
    Widzę, że nowy sezon ostro ruszył.
    To ile warek jest w planie na ten sezon? przewiduję, że conajmniej 40 .
    No trzeba coś też uwarzuć na święta (w końcu tuż tuż). A ile będzie warek to zależy tylko i wyłącznie od czasu (nie wiadomo co przyniesie N.Rok ).

    Leave a comment:


  • gniady
    replied
    Widzę, że nowy sezon ostro ruszył.
    To ile warek jest w planie na ten sezon? przewiduję, że conajmniej 40 .

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXXV- Pszeniczne 11,2ºBlg (13-IX-2007r.)

    Fermentacja przez noc zeszła na 18ºC. Nadal bulka jak zaczarowane.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXXV- Pszeniczne 11,2ºBlg (13-IX-2007r.)

    Drożdze ruszyły aż miło. Powietrze ucieka co sekundę. W pomieszczeniu mam 18ºC a w tanku 25ºC. Mam nadzieję, że zejdzie. Ciekawe jak te 11,2ºBlg szybko zeżrą te drożdze, bo widzę że dojść napalone są tym razem.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
    Jakie wrażenia z chmielenia szyszką? Widzę, że jednak bez woreczków sie nie obejdzie.
    Pachniało jakos inaczej?
    Mało właśnie też pachniało. Mam wątpliwości czy były suszone-pisałem Ci na GG.

    Leave a comment:


  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa

    Drożdze zadałem w 30°C ( pokazało się 28°C więc zadałem podczas przelewania a po przelaniu pokazało się 30°C).
    Zapomniałem użyć woreczków na chmiel i podczas przelewania zatkała mi się rurka przy wlocie.
    Jakie wrażenia z chmielenia szyszką? Widzę, że jednak bez woreczków sie nie obejdzie.
    Pachniało jakos inaczej?
    Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2007-09-13, 11:07.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXXV- Pszeniczne 11,2ºBlg (13-IX-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 2 kg;
    - pszeniczny 3 kg;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 40 g;
    - drożdze suche WB-06

    Zacieranie:
    - 17l wody do 40°C i słód i 5' w 38°C
    - podgrzanie na 44°C i 15'
    - podgrzanie na 52°C i 10'
    - podgrzanie na 63-62°C i 25'
    - podgrzanie na 73-72°C i 35'
    - podgrzanie do 77°C i 5' i do filtratora

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 3l wody

    Chmielenie:
    - 0' - 20g
    - 35'- 20g
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    11,2°Blg i 25l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 63,6% (z litr uciekło po zagotowaniu-było by 66%). Woda użyta mineralna w 5l.

    Drożdze zadałem w 30°C ( pokazało się 28°C więc zadałem podczas przelewania a po przelaniu pokazało się 30°C).
    Zapomniałem użyć woreczków na chmiel i podczas przelewania zatkała mi się rurka przy wlocie.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXXIV- Wędzone 12ºBlg (07-IX-2007r.)

    Dziś przelane na cichą. Z 12ºBlg spadło na 3,2ºBlg.

    Leave a comment:


  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Goździków jednak brak.
    No toś mnie zmartwił

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXXII- Pszeniczne 12,5ºBlg (03-IX-2007r.)

    Dziś przelane na cichą. Na górze była jeszcze piana, ale już nie ulatywało powietrze.
    Z 12,5ºBlg spadło na 3,5ºBlg. Samo piwo jednak mocno mętne aż białe. Goździków jednak brak.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...