Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • coder
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Może nie jako słód, ale przy obliczeniach wziąłbym pod uwagę tylko 1/3 ich objętości a resztę pominął jako nieproduktywną .
    No nie, płatki zawieraja skrobię która w całości jest przerabialna przez enzymy ze słodu. Trzeba je w całości doliczyć do zasypu.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Wydajność zaś słaba, ale nie wiem czy płatki też doliczyć jako słód?
    Może nie jako słód, ale przy obliczeniach wziąłbym pod uwagę tylko 1/3 ich objętości a resztę pominął jako nieproduktywną .


    Gratuluję dwóch warek w jednym dniu jesteś debeściak
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2007-07-09, 19:46.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXX- Wiejski Stoud 11ºBlg (09-VII-2007r.)

    Drugie piwko dziś zrobone to Wejski stoud.

    Składniki:
    - pilzneński 3,3 kg;
    - monachijski 0,2 kg;
    - płatki owsiane 0,5 kg;
    - palony jęczmieńi 0,2 kg;
    - Carafara III 0,2 kg;
    - chmiel Marynka granulat 40 g;
    - gęstwa London Ale z jakieś poprzedniej warki.

    Zacieranie:
    - 15l wody do 69°C i słód i 60' w 68-66°C
    - podgrzanie na 76°C i Carafara 10'
    - podgrzanie do 77°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 4l wody

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    11°Blg i 22l. Woda użyta mineralna i destylowana 50%/50%
    Drożdze zadałem w 26°C. co dalej będziemy widzieć jutro.

    Wydajność zaś słaba, ale nie wiem czy płatki też doliczyć jako słód?

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXIX- Wiejskie Jasne 10,1ºBlg (09-VII-2007r.)

    Jakoś stęskniło mi się za warzeniem więc wziołem się do roboty.

    Składniki:
    - pilzneński 4 kg;
    - monachijski 0,7 kg;
    - chmiel Marynka granulat 40 g;
    - chmiel Lubelski granulat 50 g;
    - drożdze S-04

    Zacieranie:
    - 15l wody do 54°C i słód i 10 w 52°C
    - podgrzanie na 62°C i 40'
    - podgrzanie na 73°C i 30'
    - podgrzanie do 76°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 4l wody

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka
    - 50'- Lubelski
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    10,1°Blg i 24l. Wydajność 54,5%. Woda użyta mineralna i destylowana 50%/50%

    Drożdze zadałem w 26°C. co dalej będziemy widzieć jutro.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXVII- Wędzone Pale Ale 12,5ºBlg (06-VI-2007r.)

    Dziś zabutelkowałem po 13-tu dniach f. cichej z dodatkiem 135g glukozy do 37 butelek 0,5l oraz 5 0,66l.
    Blg spadło do 3.

    Kolejne warzenie piw przewiduję dopiero na wrzesień, choć i może pod koniec sierpnia coś zacznie się dziać.
    Udanych wakacji przy domowym piwku.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
    10L ?!? :O
    Jeszcze napisz, że w domu na podłogę ...
    No dokladnie w chałpie

    Leave a comment:


  • DanielJakubowski
    replied
    10L ?!? :O
    Jeszcze napisz, że w domu na podłogę ...

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXVIII- Grodzkie 10,5°Blg (06-VI-2007r.)

    Wczoraj zabutelkowałem. Z powodu malego wypadku przy pracy 10l się wylało, więc trochę mniej glukozy dałem. Cała cicha oczywiście poszła na marne, ale 23 butelki się ostały.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXVIII- Grodzkie 10,5°Blg (06-VI-2007r.)

    Dziś przelane na cichą spadło do 4°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Dziś przelane na cichą fermentację. Waga spadła do 2,9°Blg.
    Poprzednio to jednak było Warka XXVII- Pale Ale 12,5ºBlg (06-VI-2007r.)
    A że słód pale ale wymieszał mi się z wędzonym więc jest Pale Ale ale wędzone.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXVIII- Grodzkie 10,5°Blg (06-VI-2007r.)

    Dziś przelane na cichą fermentację. Waga spadła do 2,9°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXV- Amber Ale 13ºBlg (24-V-2007r.)

    Dziś zabutelkowane do 0,5l i *0,33l z dodatkiem 185g glukozy.
    Przebieg fermentacji: 13ºBlg>3,2ºBlg>3ºBlg. Piwo smaczne i zdrowe (tz. nie jest kwaśne ).

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXVI- Pszeniczne 12ºBlg (24-V-2007r.)

    Dziś rozlane z dodatkiem 185g glukozy do 16 butelek 0,5l oraz 3 beczek 5l.
    Przeieg fermentacji: 12ºBlg > 4,8ºBlg > 4,5ºBlg.
    Narazie nie kwaśne więc wielkie me osiągnięcie.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXVIII- Grodzkie 10,5°Blg (06-VI-2007r.)

    Zapomnialem dodać składników:
    - wędzony 2,2kg;
    - pilzeński 1,8kg;
    - Lubelski 50g;
    - drożdze S-33

    W pierwszym dniu temp. fermentacji to 24°C, w drugim do miski z wodą dałem tanka i temp. spadła do 20°C.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXVIII- Grodzkie 10,5°Blg (06-VI-2007r.)

    Zacieranie:
    - 7l wody do 40°C i słód
    - 30' w 37°C
    - dodanie 2l gorącej wody i 50°C przez 20'
    - dodanie 3l gorącej wody i 70°C przez 30'
    - dodanie 3l wody i 75°C przez 30'

    Filtrowanie:
    Po 3h przerwy-nad ranem już zesłabłem i przerwa na spanie.

    Wysładzanie:
    - po 3,2l gorącą wodą bo zacier ostygł.

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka 30g,
    - 20'- Marynka 20g,
    - 60' chłodzenie

    Drożdze zadałem w 28°C.

    Wydajność:
    10,5°Blg i 22,5l. Wydajność 62,6%.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...