Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaJesli temat ma się dalej toczyć, to postuluje o wrzucenie go do innego wora.
Dziś rano drożdze z pszenicznego wyłaziły przez rurkę ferm. Część piany pozbierałęm do słoika.
Plany na dzisiejszą noc: marcowe chcę zrobić, a rano do roboty.Leave a comment:
-
Nie wiem co autorzy mieli na mysli pisząc "rozrzedzone zaciery", ale przypuszczam że dotyczy roztworów o ekstrakcie ~5% i niższej. Przytoczony przykład nie do końca pasuje do mojego stwierdzenia, gdzie jasno napisałem że obecność produktów katalizy ma działanie stabilizujące. Zacier o ekstraktywności uzyskiwanej w warunkach domowych, z pewnością rozrzedzonym nazwać nie można.
Niedomiar a nadmiar w przypadku zachowania stabilności - to znacząca różnica.
Czy w takim razie możesz porównać obydwa przykłady?
Jesli temat ma się dalej toczyć, to postuluje o wrzucenie go do innego wora.Ostatnia zmiana dokonana przez huanghua; 2007-03-30, 12:44.Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder"Piowowarstwo" Lewis&Young, str 109 wykres na rys 7.2 " Przetrwanie a-amylazy i b-amylazy w rozrzedzonych zacierach....."
Proszę o cały akapit/wątek/rozdział.Ostatnia zmiana dokonana przez huanghua; 2007-03-30, 11:42.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaCoder, skąd Ty takie rewelacje czerpiesz?Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder(...)Chodzi o to, że po pewnym czasie enzymy wyzdychały i już nic się w zacierze nie działo. To jak długo wytrzymują, zależy od temperatury, mozna przyjąć, że max to 3 godziny zacierania.
To, że nie mają już substratu do katalizy nie czyni ich inaktywnymi. Bardzo czesto produkty katalizy mają działanie stabilizujące na budowę enzymu a w konsekwencji ich działanie.
Odpowiedź co może inaktywować enzymy to już całkiem inny i dłuższy wywód.
Więcej rozsądku w dawaniu "takich" rad i porad.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwaCzyli zaś za długo? A Twoim zdaniem to jakie powinny być max. przerwy, by było ok?Chodzi o to, że po pewnym czasie enzymy wyzdychały i już nic się w zacierze nie działo. To jak długo wytrzymują, zależy od temperatury, mozna przyjąć, że max to 3 godziny zacierania.
Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coderNo, no, to ci zacieranie - w czasie snu jak rozumiem? Tak naprawdę ta druga przerwa już nie była potrzebna, b-amylaza wytrzymała z 60-90 min w tej temperaturze, a-amylaza może ze 3 godziny, potem już enzymów nie było....Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
- gęstwa drożdżowa Wyeasty 3068 od kol. jkocurek'a.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwaWróciłem po 2h to drożdze wylazły z słoika więc szybko przelałem do tanka i zadałem drożdze w 28ºC. W tanku znalazło się 20,5l o 14,8ºBlg.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa- 65-59ºC przez jakieś 4,5h
- 73-70ºC przez jakieś 2,5h
[...]
Chmieliny (brzeczkę z chmielem) wlałem do 4 butelek 0,66l, a z 1,5l poszło w kanał.
Rezerwy chyba zabutelkowałeś ciut za dużo, po fermentacji przelicz uważnie, żebyś nie przegazował piwa - max 200g cukru.Leave a comment:
-
Warka XII- Pszeniczne Mocne14,8ºBlg (29-III-2007)
Wczoraj zaczłem zacierannie pszeniczniaka ok. 21-wszej.
Składniki:
- słód pilzneński 1,8 kg;
- słód monachijski 0,5 kg;
- słód carahell 0,2 kg;
- słód pszeniczny 3,5 kg;
- chmiel goryczkowy Marynka granulat 40 g;
- gęstwa drożdżowa Wyeasty 3068 od kol. jkocurek'a.
Zacieranie:
- podgrzanie do 48ºC
- słód i ustalenie temp. na 45ºC i 10'
- 50' w temp. 56-54ºC
- 65-59ºC przez jakieś 4,5h
- 73-70ºC przez jakieś 2,5h
Później przewiozłem zacier i podgrzałem do 75ºC, gdzie przelałem do filtratora.
Filtrowanie:
Ależ się wkur... , nie chciało lecieć wcale i wcale.
Gdy już coś przeleciało to wlałem 4,5l wody.
Później jeszcze 3*3l.
A później może z 3*1,7l.
Chmielenie:
Zamiarem mmym było zrobienie pełnego garca brzeczki. I ten zamiar się udał.
Do chielenia dałem:
20g na początu
10g w 30'
10g w 50' i chłodnica
60' chłodzenie.
Po schłodzeniu wyjołem chłodnicę i ostawiłem w temp. ok. 30ºC i udalem się po bajtla do pszedszkola.
Wróciłem po 2h to drożdze wylazły z słoika więc szybko przelałem do tanka i zadałem drożdze w 28ºC. W tanku znalazło się 20,5l o 14,8ºBlg.
Chmieliny (brzeczkę z chmielem) wlałem do 4 butelek 0,66l, a z 1,5l poszło w kanał.
Wydajność:
- jak w tanku: 54%
- tank+ pożywka dla drożdzy : 64%.
Gdyby nie filtracja to było by pięknie i dwie warki bym uwarzył (druga to marcowe, a tu się miesiąc kończy).
Leave a comment:
-
Warka X- Marcowe "Heksa" 12,2ºBlg
Dziś "Heksa" rozlana do butelek z dodatkiem 150g glukozy. Wyszło: 0,33l*2, 0,5l*27, 0,66l*7.
Na poczatku było 12,2ºBlg odfermentowało do 4,5ºBlg na burzliwej, a po cichej spadło do 4ºBlg.
Pomiary mogą się różnić z powodu zmiany cukromierza na z Biowinu, który wskazuje prawidłowo.Leave a comment:
-
Warka XI- Schwarzbier św. Partyk 11,2ºBlg (17-III-2007r)
Dziś po 7 dniach burzliwej przelałem na cichą.
Z 11,2ºBlg spadło do 3,2ºBlg.Leave a comment:
-
Warka 9- Pils 11,5 Blg (02-III-2007r)
Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 170g. glukozy do 40 butelek 0,5l.
Z 11,5°Blg spadło do 4°Blg.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: