Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    W sobotę do mojego browaru dojechał nowy sprzęt-śrutownik. Dziś go użyłem pierwszy raz - fajna zabawa.
    Zakupiłem też termometr elektroniczny ciekawe jak będzie się sprawował.
    Jutro chcę jeszcze zrobić prarę dziurek w kadzi filtracyjnej by zwiększyć przepustowość.
    Znaczy śrutownik sie sprawdził Udało Ci się zachować łuskę nierozdrobnioną?
    A ten termometr jest super. Kopna sie do IKEA'i.
    Co do kadzi to zrób dużo dziurek ale fi 1mm lub nawet mniejsze. Robota upierdliwa ale sie opłaci. Najlepiej byłoby nałożyć na dno siatkę z kajnertki lub miedzi wtedy możnaby wiercić gęsto większe otwory.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Nowy sprzęt w moim browarze

    W sobotę do mojego browaru dojechał nowy sprzęt-śrutownik. Dziś go użyłem pierwszy raz - fajna zabawa.
    Zakupiłem też termometr elektroniczny ciekawe jak będzie się sprawował.
    Jutro chcę jeszcze zrobić prarę dziurek w kadzi filtracyjnej by zwiększyć przepustowość.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arsen99
    Czyli zaraz po zagrzaniu do 66 stopni odbieramy 1/3 zacieru, a nie pozostawiamy w tych 66 stopniach na jakiś czas i dopiero odbieramy.
    reszta i tam ma przerwę w w66°C

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka 6 - Pieroński Ciemny Utopek

    Dziś zabutelkowałem do 44*0,5l butelek z użyciem 150g glukozy.
    Piwo po fermentacji burzliwej już mi smakowało, teraz jeszcze bardziej. Nie mogę się doczekać nagazowania.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka 5- Pszeniczne Ciemne "SYNKOWE" 10,5 Blg

    Dziś rozlane do 42 butelek 0,5l z dodatkiem ok 160g glukozy.
    Po trzech dniach fermentacji burzliwej było 4,5 Blg. Dziś było 4,3 Blg-trochę sporo.

    Leave a comment:


  • arsen99
    replied
    Czyli zaraz po zagrzaniu do 66 stopni odbieramy 1/3 zacieru, a nie pozostawiamy w tych 66 stopniach na jakiś czas i dopiero odbieramy.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arsen99
    Jedno takie pytanie, ja ostatnio też robiłem dekokt, był to mój pierwszy raz.
    Z tego co mi się udało zrozumieć, to po podgrzaniu do pierwszej przerwy czyli do 66 stopni od razu pobiera się 1/3 zacieru, bez dodatkowego przetrzymywania całości w tej temperaturze, a dalej postępuje się tak jak napisałeś. Natomiast Ty jeszcze trzymałeś przed pobraniem 1/3 40 min w tej temperaturze. To jak to w końcu jest?

    A tak

    Leave a comment:


  • arsen99
    replied
    Jedno takie pytanie, ja ostatnio też robiłem dekokt, był to mój pierwszy raz.
    Z tego co mi się udało zrozumieć, to po podgrzaniu do pierwszej przerwy czyli do 66 stopni od razu pobiera się 1/3 zacieru, bez dodatkowego przetrzymywania całości w tej temperaturze, a dalej postępuje się tak jak napisałeś. Natomiast Ty jeszcze trzymałeś przed pobraniem 1/3 40 min w tej temperaturze. To jak to w końcu jest?

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka 7- Pieroński Koźlak 15,5 Blg (19-II-2007r)

    Wczoraj poświęciłem ładne 11h na zrobienie tego piwka.

    Składniki:
    Skład zestawu BA Koźlak Ciemny:
    - słód pilzneński Weyermann 1,25 kg,
    - słód monachijski typ I Weyermann 2,25 kg,
    - słód karmelowy ciemny 0,5 kg,
    - chmiel goryczkowy zastąpiłem szyszkami Marynka 60 g ,
    - chmiel aromatyczny zastąpiłem szyszkami Lubelski 30 g ,
    - gęstwa drożdzowa dolnej fermentacji.

    Zacieranie:
    - śrutę dodałem do 7l wody 55st. i ustaliła się na 50st. i trzymałem 10 min,
    - podgrzałem do 66st. po czym trzymałem jakieś 40 min,
    - podgrzałem ponownie do 66 i 1/3 zacieru do osobnego garnka do dekokcji (podgrzałęm do 72 i trzymam 10 min. po czym podgrzałem do wrzenia, było 95st-nie wiem czy dobrze, ale tak właśnie zrozumiałęm z instrukcji, i trzymałem 10 min. po czy powróciło spowrotem do gara,
    - podgrzałem do 73st i tak trzymałem 60 min.

    Filtrowanie:
    Dałem podbicie i filtrowałem, wysładzałem 4l a później 4*2l (chyba, bo podczas wysładzania było niezłe zamieszanie z innymi warkami).

    Chmielenie:
    - 0 min - szyszki goryczkowe
    -60 min - szyszki aromatyczne i trochę mchu irl.
    -80 min - aromat granulat 5g na koniec kotowania
    -81 min - do wanny

    Chłodzenie:
    jak zwykle w wannie, może z 30 min.

    Fermentacja:
    W sumie wyszło 15,5 Blg i 12l tylko. Drożdze (drożdzowa dolnej fermentacjii z poprzedniej warki) zadałem w temp. 28st.
    Dziś sprawdze jak tam fermentacja przebiega.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka 2- Pieroński Pilsik 7Blg

    Dziś rozlane do 38 butelek 0,5l z dodatkiem ok. 160g glukozy. W smaku dość kwasne-od poczatku same problemy z tym piwem.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka 6 - Pieroński Ciemny Utopek (10-02-2007)

    Dziś przelałem na cichą. Drożdze odfermentowały do 3,5Blg. Po smaku zapowiada się dojść dobrze.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka 5- Pszeniczne Ciemne "SYNKOWE" 10,5 Blg

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Dziś po niespełna 62h sprawdziłem Blg- wyszło 4,5. Przy okazji zamieszałem trochę drożdżami. Piana opadła już po 36h od zadania drożdży.
    Dziś po 10 dniach burzliwej przelałem na cichą. Niestety nie dokonałem pomiaru Blg.
    Myślę, że 3 dni cichej styknie-już dojść odleżało-co?

    Leave a comment:


  • Wielki_B
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Nie wiem jaki ma gęsty splot ten woreczek ale obawiam się, że podwójnym pończochom nie da rady, jednym słowem może nie spełnić oczekiwań.
    Zaraz poproszę córkę o egzemplarz rajtuz. Rozciągnę je z leksza i porównam z woreczkiem, który nie jest rozciągliwy. Dzięki za wniesioną uwagę.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
    I tak zrobię. Mam nylonowy woreczek do ekstrakcji granulatu chmielowego. Po gotowaniu brzeczki wypłukam go, wygotuję i założę na kranik kociołka. Dzięki!
    Nie wiem jaki ma gęsty splot ten woreczek ale obawiam się, że podwójnym pończochom nie da rady, jednym słowem może nie spełnić oczekiwań.

    Leave a comment:


  • Wielki_B
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Myślę, że wyłapuje większość drobin i to bardzo drobnych, polecam spróbować ten patent.
    I tak zrobię. Mam nylonowy woreczek do ekstrakcji granulatu chmielowego. Po gotowaniu brzeczki wypłukam go, wygotuję i założę na kranik kociołka. Dzięki!

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...