Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Warka XXVIII- Grodzkie 10,5°Blg (06-VI-2007r.)
Wczoraj zabutelkowałem. Z powodu malego wypadku przy pracy 10l się wylało, więc trochę mniej glukozy dałem. Cała cicha oczywiście poszła na marne, ale 23 butelki się ostały.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Warka XXVII- Wędzone Pale Ale 12,5ºBlg (06-VI-2007r.)
Dziś zabutelkowałem po 13-tu dniach f. cichej z dodatkiem 135g glukozy do 37 butelek 0,5l oraz 5 0,66l.
Blg spadło do 3.
Kolejne warzenie piw przewiduję dopiero na wrzesień, choć i może pod koniec sierpnia coś zacznie się dziać.
Udanych wakacji przy domowym piwku.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Warka XXIX- Wiejskie Jasne 10,1ºBlg (09-VII-2007r.)
Jakoś stęskniło mi się za warzeniem więc wziołem się do roboty.
Składniki:
- pilzneński 4 kg;
- monachijski 0,7 kg;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 50 g;
- drożdze S-04
Zacieranie:
- 15l wody do 54°C i słód i 10 w 52°C
- podgrzanie na 62°C i 40'
- podgrzanie na 73°C i 30'
- podgrzanie do 76°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 4l wody
Chmielenie:
- 0' - Marynka
- 50'- Lubelski
- 60' chłodzenie
Wydajność:
10,1°Blg i 24l. Wydajność 54,5%. Woda użyta mineralna i destylowana 50%/50%
Drożdze zadałem w 26°C. co dalej będziemy widzieć jutro.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Warka XXX- Wiejski Stoud 11ºBlg (09-VII-2007r.)
Drugie piwko dziś zrobone to Wejski stoud.
Składniki:
- pilzneński 3,3 kg;
- monachijski 0,2 kg;
- płatki owsiane 0,5 kg;
- palony jęczmieńi 0,2 kg;
- Carafara III 0,2 kg;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- gęstwa London Ale z jakieś poprzedniej warki.
Zacieranie:
- 15l wody do 69°C i słód i 60' w 68-66°C
- podgrzanie na 76°C i Carafara 10'
- podgrzanie do 77°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 4l wody
Chmielenie:
- 0' - Marynka
- 60' chłodzenie
Wydajność:
11°Blg i 22l. Woda użyta mineralna i destylowana 50%/50%
Drożdze zadałem w 26°C. co dalej będziemy widzieć jutro.
Wydajność zaś słaba, ale nie wiem czy płatki też doliczyć jako słód?Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
No nie, płatki zawieraja skrobię która w całości jest przerabialna przez enzymy ze słodu. Trzeba je w całości doliczyć do zasypu.Comment
-
Małem jednak małą wydajność ale jak przypuszczam że z powodu śrutownika- za grubo zmielone.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Wieczorem było już po 19°C w tankach oraz pomieszczeniu.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Warka XXX- Wiejski Stoud 11ºBlg (09-VII-2007r.)
Dziś przelane na cichą. Z 11-stu spadło na 3ºBlg. Po otwarciu kibla trochę zapach kwaskowaty, ale w smaku jeszcze dobre (w smaku dojść kwaśne ale ze cienego słodu carafara).Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
Comment