Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • nunek
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.01
    • 110

    cytat "Drożdze dodałem w 20°C."

    Mam zamiar zrobić swojego pierwszego dolniaka i chciałem zapytać jak schodzisz z teperaturą do właściwej zadając drożdże w 20C? Jakoś etapowo, czy poprostu wynosisz fermentator do piwnicy?

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek
      cytat "Drożdze dodałem w 20°C."

      Mam zamiar zrobić swojego pierwszego dolniaka i chciałem zapytać jak schodzisz z teperaturą do właściwej zadając drożdże w 20C? Jakoś etapowo, czy poprostu wynosisz fermentator do piwnicy?
      Chłodzę chłodnicą. Podczas chłodzenia gdy garnek jest chłodny na dole , letni u góry przelewam całość do tanka już z drożdzami. Wtedy otczytuję temp. na termometrze. Ponoś im lepiej się schłodzi tym lepsze piwo, ale wodę też trzeba oszczędzać.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • nunek
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2008.01
        • 110

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
        Chłodzę chłodnicą. Podczas chłodzenia gdy garnek jest chłodny na dole , letni u góry przelewam całość do tanka już z drożdzami. Wtedy otczytuję temp. na termometrze. Ponoś im lepiej się schłodzi tym lepsze piwo, ale wodę też trzeba oszczędzać.
        Nie zrozumieliśmy się chodzi mi o to jak schodzisz z temperaturą już po zadaniu drożdży do tych 12-14 stopni w których powinno fermentować

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          To no schadzam brzeczkę zadaję ją drożdzami i do piwnicy. W temp. ok 20st. dojść szybko się namnarzają i zaczyna się fermentacja a temp. pomału schodzi do 8-10st.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • nunek
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2008.01
            • 110

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
            To no schadzam brzeczkę zadaję ją drożdzami i do piwnicy. W temp. ok 20st. dojść szybko się namnarzają i zaczyna się fermentacja a temp. pomału schodzi do 8-10st.
            I właśnie tak też muszę zrobić. Dzięki.

            Comment

            • krogo
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.03
              • 66

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
              To no schadzam brzeczkę zadaję ją drożdzami i do piwnicy. W temp. ok 20st. dojść szybko się namnarzają i zaczyna się fermentacja a temp. pomału schodzi do 8-10st.
              Nie zawsze to takie proste. Stosuję ciągły odczyt temperatury więc przekonałem się, że jak fermentacja burzliwa szybko wystartuje i jest intensywna to temperatura przez kilka dni utrzymuje się znacznie powyżej temperatury otoczenia. I tylko się nam wydaje, że fermetacja przebiega w tak niskiej temperaturze.
              Ja wstawiam pojemnik, w którym odbywa się fermetacja, do dużej miski z zimną wodą, owijam go "pieluchą" i włączam wentylator. Wtedy w ciągu kilku godzin (zanim fermentacja wystartuje na dobre) temperatura brzeczki spada do właściwego poziomu (nawet o 1 - 2 stopnie poniżej temperatury otoczenia). A i tak jak wyłączę wentylator to ponownie wzrasta (i to dość szybko). Oczywiście po kilku dobach (gdy fermentacja nie jest już taka burzliwa) można dać sobie spokój z wodą i wentylatorem.
              Wcześniej miałem takie piwa, że cieszyłem się z bardzo intensywnej fermentacji (w rurce aż gwizdało) a potem dziwiłem się, że po dwóch - trzech dobach fermentacja ustała. A przecież w pomieszczeniu było tylko 10*C. Tylko, że smak takiego piwa miał niewiele wspólnego z tym jaki powinien być.

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                U mnie jak drożdze wleję do tanka, później schłodzoną brzeczkę przelewam z garnka do tanka (przy okazji dorze natleniając) i temp. jest ok. 20st to za 9h mam praktycznie 13-14 st a drożdze dopiero ruszają (jest cieńka warstwa piany). Praktycznie dopiero po ok. 24h fermentacja trwa łądnie.
                A na dolniakach chyba jeszcze nie zdażyło mi się ni razu poniżej 6 dni.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  Warka LXIX- Imbirowe 12,3ºBlg (06-II-2008r.)

                  Składniki:
                  - pilzneński 4,55 kg;
                  - carapils 0,5 kg;
                  - karmel jasny 0,1 kg;
                  - chmiel Marynkai szyszki 07' 45 g;
                  - chmiel Lubelski szyszki 07' 32 g;
                  - korzeń imbiru 90g, starty

                  Zacieranie:
                  - 17l wody do 56°C i słód
                  - 52°C i 15'
                  - podgrzanie na 64-62°C i 25'
                  - podgrzanie na 72°C i 40'
                  - podgrzanie do 75°C filtracja

                  Filtrowanie:
                  Po 20' przerwy.

                  Wysładzanie:
                  - po 8 a później po 4,5l wody

                  Chmielenie:
                  - 0' - Marynka
                  - 45' -Lubelski
                  - 50 -korzeń imbiru
                  - 60' chłodzenie


                  Wydajność:
                  12,3°Blg i 25l+1,5l w butelce do refermentacji (jeszcze z list osadów-będzie 0,5l rezerwy) . Wydajność 68,3%.

                  Drożdze dodałem w 25°C. Woda kranówa.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • nunek
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2008.01
                    • 110

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                    Składniki:
                    - pilzneński 4,55 kg;
                    - carapils 0,5 kg;
                    - karmel jasny 0,1 kg;
                    - chmiel Marynkai szyszki 07' 45 g;
                    - chmiel Lubelski szyszki 07' 32 g;
                    - korzeń imbiru 90g, starty

                    Zacieranie:
                    - 17l wody do 56°C i słód
                    - 52°C i 15'
                    - podgrzanie na 64-62°C i 25'
                    - podgrzanie na 72°C i 40'
                    - podgrzanie do 75°C filtracja

                    Filtrowanie:
                    Po 20' przerwy.

                    Wysładzanie:
                    - po 8 a później po 4,5l wody

                    Chmielenie:
                    - 0' - Marynka
                    - 45' -Lubelski
                    - 50 -korzeń imbiru
                    - 60' chłodzenie


                    Wydajność:
                    12,3°Blg i 25l+1,5l w butelce do refermentacji (jeszcze z list osadów-będzie 0,5l rezerwy) . Wydajność 68,3%.

                    Drożdze dodałem w 25°C. Woda kranówa.

                    Jakie drożdże?

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek
                      Jakie drożdże?
                      Gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • nunek
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2008.01
                        • 110

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                        Gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager
                        Jak Ci się spisują? dziś na nich swojego pierwszego lagera będę robił. Specjalnie piwnice wysprzątałem

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek
                          Jak Ci się spisują? dziś na nich swojego pierwszego lagera będę robił. Specjalnie piwnice wysprzątałem
                          Jakoś się spisują. Skoro już je mam to muszę je wykorzystać.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            Mieszadło

                            Od dziś w browarze kolejny sprzęt dający oszczędność czasu.
                            Otóż mam oto takie cacko- mieszadło.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • nunek
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2008.01
                              • 110

                              Gdzie dostałeś jeśli można wiedzieć termometr z takim długim czujnikiem? Ile ma długości?

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                Warka LXIV- Flaps 13ºBlg (14-I-2007r.)

                                Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 1,5l rezerwy do 50 butelek 0,5l.
                                Przebieg fermentacji: 13ºBlg > 4,5ºBlg > 4ºBlg.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...