Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JAK, Lipiński Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Senior
    • 12-2006
    • 1030

    Warka 52:Pils startowy

    Przelane dziś na cichą. Gęstość zeszła do 3,5°blg. Myślę, że trochę jeszcze fermentacja pójdzie, szczególnie, że w piwnicy jest ok 8°C. Piwo jest już ładnie klarowne i smakuje bardzo OK
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • jkocurek
      Senior
      • 12-2006
      • 1030

      Warka 54: Vienna V.2

      Po schłodzeniu do 10°C zadane gęstwą zebraną z warki 52. W piwnicy jest 8°C, zobaczymy jak sobie drożdże poradzą.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • jkocurek
        Senior
        • 12-2006
        • 1030

        Warka 53: Oporna pszeniczka

        Pszenica miała 2°Blg przy przelewaniu na cichą 8 dni temu a tu cigle trwa fermentacja. Jak nic wyjdzie coś paskudnie wytrawnego....
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • jkocurek
          Senior
          • 12-2006
          • 1030

          Pszenica miała 2°Blg przy przelewaniu na cichą 8 dni temu a tu cigle trwa fermentacja. Jak nic wyjdzie coś paskudnie wytrawnego....
          Sprawdziłem. Jest 2°Blg czyli poprzedni pomiar mógł byc niedokładny. Nie jest źle
          Last edited by jkocurek; 13-01-2010, 19:55.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • mwa
            Senior
            • 01-2003
            • 5071

            Skąd Jacek u Ciebie takie pesymistyczne myśli?
            Na pewno będzie smaczne tylko inne bo na nowych drożdżach.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • jkocurek
              Senior
              • 12-2006
              • 1030

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
              Skąd Jacek u Ciebie takie pesymistyczne myśli?
              Na pewno będzie smaczne tylko inne bo na nowych drożdżach.
              Bałem się, że te drożdże mogą mi zbyt głęboko odfermentowac brzeczkę, póki co na szczęście nie jest źle.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • mwa
                Senior
                • 01-2003
                • 5071

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                Bałem się, że te drożdże mogą mi zbyt głęboko odfermentowac brzeczkę, póki co na szczęście nie jest źle.
                No i dobrze. Więcej optymizmu. Twoje zdrowie.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • jkocurek
                  Senior
                  • 12-2006
                  • 1030

                  Warka 53: Oporna pszeniczka

                  Wczoraj zabutelkowane. Miałem już dość czekania. Baniak szczelnie zamknięty puchł ciągle ale gęstość pozostała praktycznie bez zmian (jakies perpetuum mobile) . Dodałem tylko mniej (jak na pszeniczkę) surowca do refermentacji: 0,5l rezerwy (odpowiada ok 50g glukozy) i 100g glukozy. Smak zielonego piwo mało weissbierowy. W ogóle zapowiada się sezon dziwnych pszenic bo zakupiłem na wyprzedaży w Twoimbrowarze drożdże 3638-BavarianWheat, zobaczymy co za pszenica na nich wyjdzie.
                  Last edited by jkocurek; 24-01-2010, 14:22.
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • jkocurek
                    Senior
                    • 12-2006
                    • 1030

                    Warka 52 i 54

                    W piwnicy temperatura zeszła do 6°C. Postanowiłem coś z tym zrobić bo to jednak przesada i wczoraj po południu włączyłem dmuchawę, ustawiona na 1000W. Rano temperatura powietrza wynosiła ok 11°C, piwo w ferementorach miało pewno z 1-2 stopnie mniej ale na razie dmuchawę wyłączyłem. Muszę zastosować termoregulator.
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • jkocurek
                      Senior
                      • 12-2006
                      • 1030

                      Warka 55: Munich Dunkel V.3

                      Kolejna wersja monachijskiego ciemnego.

                      Zasyp prostszy niż ostatnio.
                      • słód monachijski - 2,5kg
                      • słód wiedeński - 1,5kg
                      • słód Caraamber - 0,5kg
                      • słós Carafa III Special - 0,1kg
                      • słód barwiący z Żywca - 0,2kg


                      A może i nie aż taki prosty

                      Zacieranie
                      Z odwróconą dekokcją jednowarową, jak ostatnio
                      • Zmieszanie (jasne słody) na 38°C po 10' odebrane 11l rzadkiego
                      • Gęste
                        • 45' w 65°C
                        • 15' w 72°C (opornie scukrza się taka mieszanka)
                        • gotowanie 20'
                      • Po zmieszaniu
                        • 30' w 65°C - skrobia obecna więc jeszcze:
                        • 15' w 72°C
                        • podgrzanie do 78°C, dodanie barwiących i do filtracji


                      Gotowanie 70'/chmielenie
                      w 10' 16g Marynki (szacunkowo 7%alfa)
                      w 40' 20g Tettnanger
                      w 55' 5g Mchu Irlandzkiego
                      w 65' 20g Tettnanger

                      Właśnie się chłodzi. Złoże filtracyjne bardzo mocno się ubiło i filtracja (a właściwie wysładzanie) szła opornie. Musiałem trochę je rozpulchnić, wzruszyłem mniej więcej połowę wysokości i dalej szło już lepiej.
                      Last edited by jkocurek; 30-01-2010, 21:57.
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • Seta
                        Piję piwo
                        • 10-2002
                        • 6964

                        A drożdże Ty jakie dał?
                        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                        Comment

                        • jkocurek
                          Senior
                          • 12-2006
                          • 1030

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                          A drożdże Ty jakie dał?
                          Gęstwa z Vienny V.2, dziś około południa.
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • jkocurek
                            Senior
                            • 12-2006
                            • 1030

                            Warka 55: Munich Dunkel V.3

                            No i drożdże już się wzięły pięknie do roboty. Piana ma ok. 2 cm. Pięknie, pięknie
                            Wracając do warzenia to wyszło 27l brzeczki o gęstości 13°blg, co daje 77%wydajności bezwzględnej i 97% wydajności teoretycznej wg danych z ProMasha. Sprawdza się ta dekokcja.
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • jkocurek
                              Senior
                              • 12-2006
                              • 1030

                              Warka 54: Vienna V.2

                              Dziś przelałem na cichą, po trochę przedłużonej (3 tygodnie) burzliwej no ale w piwnicy zimno (ostatnio 6°C). Gęstość zeszła do 3,3°Blg. Piwo jest już właściwie doskonale klarowne, wkrótce trafi do butelek. Na razie w smaku za bardzo czuć chmiel, mam nadzieję, że z czasem bukiet się ułoży i równowaga przechyli się ku słodowści.
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • jkocurek
                                Senior
                                • 12-2006
                                • 1030

                                Warka 55: Munich Dunkel V.3

                                Zapomniałem dodać, że fermentacja wystartowała przy 6°C!! Brzeczka może była o jakieś 2°C cieplejsza bo noc spędziła na klatce schodowej, gdzie jest trochę cieplej ale i tak drożdże zasłużyły na pochwałę.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎