Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JAK, Lipiński Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Senior
    • 12-2006
    • 1030

    Warka 56: Czech Pils

    Dziś próba warzenia wieczornego. Zacząłem śrutowanie o 18, o 18:50 początek zacierania. Zobaczymy o której skończę. Wreszcie uwarze czeskiego pilsa z użyciem oryginalnego chmielu żateckiego

    Zasyp:
    • słód pilzneński Suflet - 4kg
    • słód Karapils - 0,3kg
    • słód Carahell - 0,3kg


    Zacieranie planowane z "odwróconą dekokcją". Obecnie "gęste" jest na przerwie scukrzającej, rzadkie stoi w 38°C.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • jkocurek
      Senior
      • 12-2006
      • 1030

      Warka 56: Czech Pils

      Szczegóły zacierania:
      • Zatarcie w 38°C. Po 10' odebrane 11l rzadkiego i odstawione na bok.
      • Gęste:
        • do 50°C i 10'
        • do 62°C i 25'
        • do 72°C i 15' (próba jodowa negatywna)
        • do wrzenia i 20'
      • po połączeniu wyszło 67°C po 10' spadła do 63°C i w tej temp. jeszcze 15'
      • do 72°C i 10' (próba jodowa negatywna)
      • do 78°C 5' i do filtracji
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • jkocurek
        Senior
        • 12-2006
        • 1030

        Warka 56: Czech Pils

        Gotowanie/chmielenie 70'
        • w 10' 40gLubelskiego i 10g Marynki
        • w 40' 30g Żateckiego
        • w 55' 5g Mchu Irlandzkiego
        • w 65' 20g Żateckiego


        Przełom był ale raczej mało spektakularny. Po gotowaniu, które zakończyło się około północy schłodziłem szybko do ok 50°C i pozostawiłem na noc z lekkim przepływem wody przez chłodnicę. Rano brzeczka miała 14°C. Przelałem do fermentora zaniosłem do piwnicy. Po mniej więcej 3 godzinach zadałem gęstwą z Munich Dunkla wprost z fermentora. Objawy fermentacji pojawiły się już po 5 godzinach. Wyszło 27l (25+2) o gęstości 13°Blg, co daje bardzo ładna wydajność 80%.
        Last edited by jkocurek; 14-02-2010, 11:24.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • jkocurek
          Senior
          • 12-2006
          • 1030

          Warka 55: Munich Dunkel V.3

          Przelany na cicha wczoraj, miał ciut ponad 3°Blg, był już całkiem klarowny. Smak OK. Chyba za tydzień trafi do butelek
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • jkocurek
            Senior
            • 12-2006
            • 1030

            Warka 54: Vienna V.2

            Dziś zabutelkowane z 1l rezerwy i 50g glukozy. Smak ciągle zdominowany przez goryczkę. Czyżby ten Perle miał więcej niż deklarowane 6% a-k.? W smaku powoli przebija się słód więc może z czasem będzie lepiej. Wydaje mi się, że piwo bardziej podchodzi pod Octoberfest niż Viennę bo i gęstość większa i goryczka.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • jkocurek
              Senior
              • 12-2006
              • 1030

              Warka 57: German Pils

              Trochę ostatnio się w warzeniu zapuściłem. Czas nadrabiać straty póki chłody trwają. Zatem kolejny "dolniak" tym razem jasny, niemiecki pils a więc wytrawny i gorzki (planowane IBU 39).

              Zasyp:
              • słód pilzneński Suflet - 3,9kg
              • słód monachijski - 0,1kg (brakło pilzneńskiego do 4kg)
              • słód Carahell - 0,6kg


              Zacieranie
              • zatarcie w 20l na 38°C i po 10' odbiór 11l "rzadkiego"
              • "gęste"
                • 50°C - 10'
                • 61°C - 40'
                • 72°C - 20'
                • gotowanie 15'
              • po zmieszaniu
                • 62°C - 40'
                • 72°C 15'
                • 78°C do filtracji


              Gotowanie 70'
              • w 10' - 40g Tettnanger 4,1%ak i 15g Perle 6%ak. - granulaty
              • w 40' - 25g H. Harsbruecker - granulat
              • w 55' - 5g mchu ir.
              • 5' po rozpoczęciu chłodzenia 25g H. Harsbruecker - granulat

              Wyszło 24l brzeczki 13°Blg. Po schłodzeniu do 17°C i przelaniu przeniesione do piwnicy do dalszego schodzenia. Drożdże zadam jutro wprost z tanka z warki 56. Podczas gotowania wykipiało mi ok 1l brzeczki przez co wydajność wyszła nieco gorsza niż ostatnio bo "tylko" 71%.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • jkocurek
                Senior
                • 12-2006
                • 1030

                Warka 55: Munich Dunkel V.3

                Zapomniałem napisać, że zabutelkowałem je w zeszły piątek z dodatkiem 1,5l rezerwy. Po zabutelkowaniu od razu zaniosłem do piwnicy. Nie wiem czy to dobry pomysł bo tak samo zrobiłem z Vienną V.2 i po ponad 2 tygodniach zero gazu.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • jkocurek
                  Senior
                  • 12-2006
                  • 1030

                  Warka 56: Czech Pils

                  Dziś przelany na cichą. Do tanka włożyłem 20g Żateckich szyszek w woreczku obciążonym kamieniem, mam nadzieję, że aromat chmielowy się wzmocni choć i tak jest całkiem przyjemny. Piwo zeszło do 2°Blg a zacieranie nie było zbyt "wytrawne". Aż strach się bać co będzie z German Pilsem.
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • jkocurek
                    Senior
                    • 12-2006
                    • 1030

                    Warka 58 Ginger

                    Czas spróbować czegoś z kategorii SHV zatem na tapetę trafia piwo imbirowe. Fermentacja dolna, chmielenie tylko na lekką goryczkę, zacieranie "na słodko".

                    Zasyp:
                    • słód pilzneński Suflet -3,9kg
                    • słód monachijski - 0,2kg
                    • słód wiedeński - 0,45kg (resztka)

                    Zacieranie:
                    • Zasyp z 20l wody na 38°C
                    • po 10' odebrane 12l rzadkiego
                    • Gęste
                      • do 50°C - 10'
                      • do 66°C - 40'
                      • do 72°C - 15'
                    • do wrzenia, gotowanie - 10'
                    • po zmieszaniu 66°C - 35', z powodu braku kontroli temp. spadła do 63°C
                    • do 72°C - 10'
                    • do 78°C - 5' i do filtracji


                    Gotowanie/chmielenie - 70'
                    • w 10' - 15g Perle 6%ak granulat
                    • w 50' - 130g startego imbiru


                    Po wystudzeniu wyszło 25l brzeczki 13°Blg, co daje wydajność 75%. Śrutowanie na Porkecie u MWA więc może zmienię zepsuty śrutownik na nowy, zobaczymy czy stary da się sensownie naprawić. Fermentor zniesiony do piwnicy. Jutro zadam gęstwą z warki 57.
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • jkocurek
                      Senior
                      • 12-2006
                      • 1030

                      Warka 58 Ginger

                      No i muszę kombinować bo 7 dni to za krótko by w 8°C zakończyła się fermentacja burzliwa warki nr 57. Ponieważ fermentor z 58 stoi już w piwnicy i suche drożdże w34/70 raczej miałyby problemy z zimnym startem więc postanowiłem zrobić z nich starter (nie chce mi się targać fermentora 4 piętra do góry by startować w mieszkaniu). Do startera użyję 1,5l brzeczki zostawionej pierwotnie na rezerwę.
                      Last edited by jkocurek; 14-03-2010, 19:27.
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • fidoangel
                        Senior
                        • 07-2005
                        • 3489

                        Ja spokojnie w takim przypadku daję piwo na "wcześniejszą cicha" a do fermentora z drożdżami wlewam nową warkę.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • jkocurek
                          Senior
                          • 12-2006
                          • 1030

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                          Ja spokojnie w takim przypadku daję piwo na "wcześniejszą cicha" a do fermentora z drożdżami wlewam nową warkę.
                          No właściwie chciałem tak zrobić ale jak otworzyłem fermentor to taka ładna piana aż żal. Może jeszcze poczekam do jutra i zrobię te "wcześniejszą cichą".... Tylko ten osad jest dość mocno luźny. Przy ścianie warstwa ma 2,5cm. Ehhhh nie wiem co robić
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • bielok
                            Senior
                            • 10-2007
                            • 338

                            Cześć.
                            Jacek na na pianie nie ma drożdży?
                            Jak nie ma to bym odlał 250 ml warki i dolał do nowej brzeczki.
                            anioły śmierdzą potem
                            żrą kiełbasę
                            mają w dupie żywych

                            Comment

                            • jkocurek
                              Senior
                              • 12-2006
                              • 1030

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
                              Cześć.
                              Jacek na na pianie nie ma drożdży?
                              Jak nie ma to bym odlał 250 ml warki i dolał do nowej brzeczki.
                              Piana to IMO za mało na start w 8°C. Poza tym wolę zawsze przed taka operacja sprawdzić smak piwa. Gdyby coś było nie tak to straciłbym dwie warki
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • jkocurek
                                Senior
                                • 12-2006
                                • 1030

                                Decyzja podjęta: jednak wygrał starter z w34/70. Jak ruszy fermentacja to zaniosę butle do piwnicy. Myślę, że jutro fermentacja powinna być na tyle rozkręcona by ruszyć w fermentorze bez zbędnego laga i dobrze odfermentować brzeczkę.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎