Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JAK, Lipiński Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Senior
    • 12-2006
    • 1030

    Warka 58 Ginger

    Wczoraj pod wieczór wlałem fermentujący starter z w34/70 do zimnej (7°C) brzeczki. Dziś po południu sprawdziłem i widać, że fermentacja się rozkręca.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • jkocurek
      Senior
      • 12-2006
      • 1030

      Warka 56: Czech Pils

      Dziś trafił do butelek z 1,5l rezerwy. Gęstość zeszła w okolice 2°Blg. W smaku słodowe z raczej mało wyrazista goryczką. Chmielenie na zimno niewiele dało w smaku, a ponadto w fermentorze zauważyłem niewielkiego (ok 0,5x3cm) gluta, pewno jakaś kolonia bakterii. Boję się by te chmielenie na zimno nie zaszkodziło piwu. Póki co nic niepokojącego nie daje się wyczuć.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • jkocurek
        Senior
        • 12-2006
        • 1030

        Warka 57: German Pils

        Dziś przelany na cichą po 18 dniach od warzenia. Gęstość zeszła ładnie do 2°Blg. Smak jest bardzo przyjemny, słodowość i melanoidy w równowadze z konkretną goryczką. Właściwie to już by je można butelkować ale dam mu jeszcze kilka dni na dofermentowanie. Drożdże niestety pójdą już na zasłużony odpoczynek bo w piwnicy jest 10°C i temperatura rośnie. Na jednej paczce zrobiłem w sumie 5 piw. Powtórka wyniku z zeszłego sezonu. Trzeba by się w przyszłym postarać bardziej.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • jkocurek
          Senior
          • 12-2006
          • 1030

          Warka 54: Vienna V.2

          W końcu po ponad miesiącu od zabutelkowania pojawił sie gaz. Jeszcze objawia sie dość subtelnie ale buduje ładna, trwałą i kremową pianę. Jest szansa, że i Munich Dunkel się nagazuje przed konkursem w Brennej.
          Last edited by jkocurek; 26-03-2010, 21:44.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • jkocurek
            Senior
            • 12-2006
            • 1030

            Warka 59 Best Bitter V.2

            Angielskie ale średniej mocy po raz pierwszy na drożdżach Whitelabs. Wyprzedażowe WLP005 były w fiolce bardzo mocno skłaczkowane. dlatego odebrałem ok 400ml brzeczki, zagotowałem ostudziłem i wlałem do niej zawartość fiolki. Zobaczymy czy ruszą. Przy otwarciu fiolki syknęło i pojawiła się piana. Czy to normalne?

            Skład zasypu:
            • słód Pale Ale Weyermann - 4kg
            • słód CaraAroma - Weyerman - 0,2kg (dzięki Adam)

            Zacieranie angielskie w 68°C. Po 50minutach było po skrobi. Potrzymałem jeszcze 10' a potem dla pewności 10' w 72°C. Do filtracji w temp. 78°C.

            Gotowanie 80'/Chmielenie
            • w 20' 31g granulatu Perle T90 6%ak.
            • w 50' 30g szyszek Lubelskiego '08, szacunkowo 3%ak.
            • w 75' 25g szyszek Lubelskiego '08, szacunkowo 3%ak.
            Last edited by jkocurek; 27-03-2010, 16:34.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • jkocurek
              Senior
              • 12-2006
              • 1030

              Po dwóch godzinach od zadania do butelki z 400ml brzeczki oznak fermentacji brak. Zaczynam się obawiać, że postać drożdży we fiolce świadczyła o ich masowym zejściu... . Czyżby przygoda z Whitelabs miała się zakończyć nim na dobre się rozpoczęła?
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • Marusia
                Senior
                • 02-2001
                • 20211

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                Zaczynam się obawiać, że postać drożdży we fiolce świadczyła o ich masowym zejściu... . Czyżby przygoda z Whitelabs miała się zakończyć nim na dobre się rozpoczęła?
                Moja się tak zakończyła po zakupie WLP podczas akcji przed- Piwodziejowej (Maidenowiec zrobił zbiórkę chętnych i sprowadził) - obie fiolki wylądowały w kiblu. Może te drożdże, przez to, że są w fiolkach, są bardziej podatne na padakę - nie wiem.

                Ale dałeś im tylko 2 godziny, to mało, ja bym poczekała. No, chyba, że śmierdzą trupem
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • mwa
                  Senior
                  • 01-2003
                  • 5071

                  Mi póki co się sprawdzają, ale te Twoje to rzeczywiście różniły się od innych.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • jkocurek
                    Senior
                    • 12-2006
                    • 1030

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                    Mi póki co się sprawdzają, ale te Twoje to rzeczywiście różniły się od innych.
                    No cóż, poczekam. Makaron twierdzi, że takie mogą być. W butelce jest teraz raczej całkiem normalna zawiesina. Z Obaczymy jutro. Fiolka trupem nie capiła.
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • mwa
                      Senior
                      • 01-2003
                      • 5071

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                      Fiolka trupem nie capiła.
                      Może dlatego że była w lodówce.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • jkocurek
                        Senior
                        • 12-2006
                        • 1030

                        Około drugiej w nocy w butelce pojawiło się ciśnienie. Rano już wyraźnie szły bąbelki. Przed chwila wlałem "starter" do brzeczki. Smak sprawdziłem po wlaniu w resztkach z butelki, na szczęście nic niepokojącego w nim nie odkryłem. Teraz czekam na start fermentacji w fermentorze.
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • jkocurek
                          Senior
                          • 12-2006
                          • 1030

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                          Teraz czekam na start fermentacji w fermentorze.
                          No i mam oznaki fermentacji.
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • mwa
                            Senior
                            • 01-2003
                            • 5071

                            No to się cieszę że jest ok.
                            Mam nadzieję że się sprawdzą te drożdże.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • jkocurek
                              Senior
                              • 12-2006
                              • 1030

                              Warka 59 Best Bitter V.2

                              Fermentacja rozkręciła sie w ncy na dobre. Piana przez cały dzień na 3-4cm
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • jkocurek
                                Senior
                                • 12-2006
                                • 1030

                                Warka 59 Best Bitter V.2

                                Przelany dziś na cichą. Gęstość zeszła do ok 4°Blg a więc niezbyt nisko. Przyczyny dwie: wysoka temperatura zacierania (68°C) i mocno flokujące drożdże. Zbiły się na dnie w niesamowitą, prawdziwa gęstwę. Aż ciężko ją było przenieść do słoika. W sobotę trafią do planowanego stouta. Młode piwo w smaku jest mocno słodowe z wyraźna goryczką, czyli OK.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎