Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JAK, Lipiński Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Senior
    • 12-2006
    • 1030

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
    Akurat... Tylko ten przemysł ciagle sie zmienia i coś 'przemysłowego', co kiedyś było akceptowalne dla smakoszy piwa, dzisiaj już nie jest... A te kombinacje z wysokimi alfa-kwasami służa li tylko temu nieakceptowalnemu przemysłowi piwowarskiemu a nie podwyższeniu jakości piwa, więc skończą się one tak jak zwykle.

    I z tego własnie powodu mamy zjawisko piwowarzenia domowego w latach 80-tych w USA (gdzieś o tym czytałem, juz nie pamiętam gdzie), który rozpowszechnił się później i w Europie i w Polsce.
    To jest nadinterpretacja. To nie z powodu powstawania nowych odmian chmielu pojawiło się piwowarstwo domowe.
    Chmiel dodawany dla goryczki ma minimalny udział w smaku jednak sam charakter tejże może być różny. Mnie np. nie przypada do gustu goryczka Marynki (pozostająca), a ta jaką otrzymałem z Iungi wydaje mi się przyjemniejsza. Czas pokaże. To jest nowa odmiana i ma wg opisu sporo zalet, które mam zamiar sprawdzić sam.
    A to, że piwo uwarzone w domu ma wielokrotnie więcej smaku niż koncerniakowa masówka, na tym forum jest chyba dla wszystkich jasne. Nie jest jednak tak, że nie da się kupić dobrze uwarzonego piwa (inna sprawa to ile za nie trzeba zapłacić).
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • Robert13
      Senior
      • 04-2010
      • 899

      Nie zgadzam się, że to było nainterpretacją (panie posle),
      Jako argumentu uzyłeś 'oczywistej oczywistości", że "od zawsze" nowe odmiany powstają dla przemysłu piwowarskiego i jako wynik ich nacisków i wymagań.
      To jest prawda, ale niejako zakłada ona z góry "stałość" technologiczną w przemyśle piwowarskim i nie może byc uzyta jako argument, bo co innego wymagania klasycznego i starodawnego przemysłu piwowarskiego, a co innego wymagania współczesnego (żółć i majenie piwa wodą)

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
      To nie z powodu powstawania nowych odmian chmielu pojawiło się piwowarstwo domowe.
      Co "poeta" miał na myśli pisząc:
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
      A te kombinacje z wysokimi alfa-kwasami służa li tylko temu nieakceptowalnemu przemysłowi piwowarskiemu a nie podwyższeniu jakości piwa, więc skończą się one tak jak zwykle.

      I z tego własnie powodu mamy zjawisko piwowarzenia domowego w latach 80-tych w USA (gdzieś o tym czytałem, juz nie pamiętam gdzie), który rozpowszechnił się później i w Europie i w Polsce.
      Ano poeta miał na myśli to co pogrubiłem -jako przyczynę powstania piwowarstwa domowego.
      Przypomniało mi się, że pisał o tym Czes.

      Comment

      • Robert13
        Senior
        • 04-2010
        • 899

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
        Chmiel dodawany dla goryczki ma minimalny udział w smaku jednak sam charakter tejże może być różny. Mnie np. nie przypada do gustu goryczka Marynki..
        Aż tak wiele odmian nie 'przeszedłem', ale Marynkę uważam za idealny chmiel (i dla goryczki i dla smaku) do piw mocnych (i "przyciemnionych") i w jednym przypadku także dla piwa 5%. A wszystkie byly fermentowane na drożdzach Irish Ale.
        Jak dla mnie rewelacja smakowa dające zupełnie inne odczucia w zależności z jakim słodem karmelowym jest "połączona".
        Tyle z mojego skromnego doświadczenia.

        PS.
        Nie wiem dlaczego, ale jakos tak mam, że jestem zwolennikiem używania tylko jednego chmielu (goryczka, smak i aromat) przy jednej warce.

        Comment

        • jkocurek
          Senior
          • 12-2006
          • 1030

          Warka 71: Robust porter

          Kolejne piwo na drożdżach British Ale. Znów zamiast Pale Ale słód pilzneński. Planowany kolor 72 EBC, goryczka 41 IBU
          Zasyp:
          • słód pilzneński Litovel 4,4kg
          • karmelowy ciemny Litovel 0,3kg
          • żywiecki palony 0,25kg
          • Carafa III - 0,1kg
          • palony jęczmień 0,05kg


          Zacieranie
          • 50°C - 15'
          • 66°C - 120'
          • 72°C - 10' (na wszelki wypadek)
          • 76°C - 12'


          Gotowanie 70'/chmielenie
          • w 10' - 30g Iunga, 9,1% ak
          • w 40' - 20g Fuggles, 4% ak.
          • w 68' - 20g Fuggles, 4% ak.


          Po wystudzeniu gęstość 14°Blg, zadane gęstwą z Norther England Brown.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • jkocurek
            Senior
            • 12-2006
            • 1030

            Warka 70: Northern England Brown Ale

            Dziś zabutelkowane z dodatkiem 1,5l rezerwy i 40g cukru co powinno dać nasycenie na poziomie 2,6v/v. Gęstość zeszła do 2°Blg.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • leona
              PremiumUżytkownik
              • 07-2009
              • 5853

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
              Dziś zabutelkowane z dodatkiem 1,5l rezerwy i 40g cukru co powinno dać nasycenie na poziomie 2,6v/v. Gęstość zeszła do 2°Blg.
              Masz jakieś uwagi co do chmielenia cascadem? Nie za bardzo cytrusowe nuty?
              Myślę o brownie lub mildzie chmielonym amarillo i zastanawia mnie ta ewentualna cytrusowość chmielu. Kusi

              Comment

              • jkocurek
                Senior
                • 12-2006
                • 1030

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                Masz jakieś uwagi co do chmielenia cascadem? Nie za bardzo cytrusowe nuty?
                Myślę o brownie lub mildzie chmielonym amarillo i zastanawia mnie ta ewentualna cytrusowość chmielu. Kusi
                No wiesz, to jest jeszcze młode piwo, smak nie za bardzo ułożony. Nie zauważyłem przesadnej cytrusowości w aromacie i smaku. Na razie dominują ciemne słody.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • jkocurek
                  Senior
                  • 12-2006
                  • 1030

                  Warka 67 Koelsch v.4

                  Dziś zabutelkowane z 140g cukru rozpuszczonego w 0,7l wody, planowane nasycenie 2,6 v/v. Bardzo smaczne choć niestety lekko mętne, chyba to skutek braku mchu irlandzkiego przy warzeniu (poprzedni koelsch jest znacznie klarowniejszy).
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • jkocurek
                    Senior
                    • 12-2006
                    • 1030

                    Warka 72: Dortmunder Export

                    Pierwszy lager w tym sezonie, uwarzony wczoraj. Planowany kolor 10,9EBC, planowana goryczka 25,9IBU.

                    Zasyp
                    • słód pilzneński 3,9kg
                    • słód monachijski 0,6kg
                    • słód karmelowy jasny Strzegom 0,1kg


                    Zacieranie
                    • 51°C - 15'
                    • 62°C - dekokcja, łącznie ok 35'
                      • 6l odebrane 72°C - 15'
                      • gotowanie 10'
                    • po zmieszaniu 72°, przez ok 1h (wyjście), w tym czasie temp. spadła do ok 65°C, na ostatnie 10' podniesiona znów do 72°C
                    • 76°C 15'



                    Gotowanie 75'/Chmielenie
                    • w 15' - 12g Iunga, 9,5% ak. granulat
                    • w 35' - 25g Hallertau Trdition
                    • w 60' - 4g mchu irlandzkiego
                    • w 72' - 25g Hallertau Trdition

                    Uzyskana brzeczka ma gęstość 14°Blg. Po wystudzeniu zadana W34/70 po rehydracji. Fermentacja startowała w domu, w ok. 18°C, rano juz fermentor ładnie napuchł. Przeniesiony rano do sieni (12°C) a po południu do piwnicy (7°C)
                    Last edited by jkocurek; 28-12-2010, 23:32.
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • jkocurek
                      Senior
                      • 12-2006
                      • 1030

                      Warka 71: Robust porter

                      Dziś zabutelkowane z 1,5l rezerwy po przedłużonej burzliwej (bez cichej). Piwo klarowne, gęstość zeszła do 2°Blg. Smak bez zastrzeżeń. Zebrałem prawie litr gęstwy; pójdzie do szkockiej 70tki, ale to już w 2011roku .
                      Last edited by jkocurek; 30-12-2010, 20:55.
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • jkocurek
                        Senior
                        • 12-2006
                        • 1030

                        Warka 73: Czeski Pils

                        No to czas na pilsa. Starter Urquelli w piwnicy czeka na żarełko. Planowana gęstość 12°Blg, kolor 7EBC, goryczka 41 IBU.
                        Zasyp:
                        • słód pilzneński Litovel - 4,1kg
                        • słód carapils - 0,5kg


                        Zacieranie (18l wody, 75% RO)
                        • zasyp na 38°C
                        • odebrane 13l rzadkiego i odłożone
                          • gęste:
                          • 50°C - 15'
                          • 65°C - 35'
                          • gotowanie 10'
                        • po zmieszaniu
                        • 62°C - 35'
                        • 72°C - 35'
                        • 76°C - 15'

                        Gotowanie 80'/chmielenie
                        • w 20' - 24g granulatu Iunga, 9,5%ak
                        • w 50' - 25g Hallertau Tradition, granulatu 5,2%ak
                        • w 78' - 30g Saaz granulat 3,2%ak


                        Teraz się chłodzi. Przełom ładny ale dopiero po dodaniu pierwszej porcji chmielu. Drożdże zadam jutro.
                        Last edited by jkocurek; 08-01-2011, 23:28.
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • jkocurek
                          Senior
                          • 12-2006
                          • 1030

                          Warka 74: szkockie mocne 70/-

                          Kolejne piwo na British Ale. Planowana gęstość 10°Blg, kolor 33EBC, goryczka 16,6IBU.

                          Zasyp
                          • słód Pale Ale Weyermann - 3,5kg
                          • słód karmelowy jasny Strzegom - 0,2kg
                          • słód palony Żywiecki 0,05kg
                          • palony jęczmień - 0,7kg


                          Zacieranie
                          • 65 °C przez 1:45h
                          • 76°C - 15'


                          Gotowanie 100'/chmielenie
                          • w 40' - 25g Fuggle 4%ak granulat
                          • w 70' - 10g Fuggle 4%ak granulat
                          • w 90' - 4g mchu irlandzkiego.


                          Wyszło 26l 10,5°Blg, kurcze za dobrze bo miało być 10. Może rozcieńczę... Zadane gęstwą British Ale po Robust Porterze.
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • Robert13
                            Senior
                            • 04-2010
                            • 899

                            Skoro ma ono 10Blg, to może nalezałoby ująć słowo "mocne" w jego nazwie?

                            Comment

                            • jkocurek
                              Senior
                              • 12-2006
                              • 1030

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Skoro ma ono 10Blg, to może nalezałoby ująć słowo "mocne" w jego nazwie?
                              Nie należałoby. Ten styl tak ma: http://www.wyeastlab.com/hb_styledetails.cfm?ID=149
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • jkocurek
                                Senior
                                • 12-2006
                                • 1030

                                Bardziej dosłownie byłoby "ciężkie", ale wolę takie tłumaczenie.
                                Last edited by jkocurek; 16-01-2011, 12:00.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎