Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JAK, Lipiński Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darko
    Senior
    • 06-2003
    • 2078

    No ale niemieckie pilsy mają chmielowy smak i aromat. Przynajmniej te, które ja piłem.

    Comment

    • jkocurek
      Senior
      • 12-2006
      • 1030

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
      A to się jakoś ze sobą nie gryzie?
      Jako rzecze wyrocznia (BJCP ):
      "lekki aromat zbożowy, kwiatowy i korzenny aromat szlachetnych chmieli"
      "Goryczka chmielowa dominuje w smaku"
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • jkocurek
        Senior
        • 12-2006
        • 1030

        Warka 76: Tmave - Rumburak

        Przelane na cichą. Smak OK. Gęstość blisko 4°blg, uff bo bałem się, że zbyt wytrawnie zatarłem.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • jkocurek
          Senior
          • 12-2006
          • 1030

          Warka 78: Pils niemiecki

          Zadany drożdżami wprost z fermentora po Rumburaku.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • jkocurek
            Senior
            • 12-2006
            • 1030

            Warka 75: Ultravox - Vienna Lager

            Zabutelkowany z ok. 0,8l rezerwy i 50g cukru rozpuszczonego w szklance wody. Gestość końcowa 3°Blg.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • jkocurek
              Senior
              • 12-2006
              • 1030

              Warka 79: Desatka

              Coś do napełnienia KEGa. Planowana gęstość 10° Blg, kolor 9EBC, goryczka 26IBU.

              Zasyp:
              • słód pilzneński Litovel - 3,6kg
              • słód Carared Weyermann - 0,3kg


              Zacieranie
              • 60-62°C - 25'
              • 70-72°C - 40'


              Gotowanie 90'/chmielenie
              • w 30 - 16g Iunga 9% ak. (144GPH)
              • w 60' - 24g Żatecki 3% ak (72GPH)
              • w 88' - 24g Żatecki 3% ak (72GPH)


              Wyszło 25l w fermentorze i jeszcze 2 litry osadów o gęstości 10,5°Blg. Zniesione do piwnicy, jutro zadam drożdże.
              Last edited by jkocurek; 19-03-2011, 22:19.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • jkocurek
                Senior
                • 12-2006
                • 1030

                Warka 77: Octoberfest

                Przelane dziś na cichą. Gęstości nie chciało mi się zmierzyć. Smak OK, drożdże poszły na kolejna imprezę do desatki.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • jkocurek
                  Senior
                  • 12-2006
                  • 1030

                  Warka 79: Desatka

                  Dziś zakegowałem w pepsikowym KEGu, a resztę (6l) zabutelkowałem z 36g cukru rozpuszczonego w wodzie.
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • jkocurek
                    Senior
                    • 12-2006
                    • 1030

                    Warka 80: AAA amerykańskie bursztynowe ale

                    Zaopatrzyłem się w zestaw amerykańskich chmieli oraz odpowiednich drożdży z Zymofermu i postanowiłem zrobić coś amerykańskiego by je namnożyć celując z gęstwa w Staśkową AIPA, która zrobiła furorę w Wiśle. Wybór padł na amerykańskie bursztynowe ale (planowana gęstość 12,5°Blg, goryczka 40IBU). Okazało się , z słodu Pale Ale mam tylko 1,5kg więc zastąpiłem go pilzneńskim i monachijskim
                    Zasyp:
                    • słód pale ale - 1,5kg
                    • słód pilzneński - 1kg
                    • słód monachijski - 2kg
                    • słód karmelowy jasny Strzegom - 0,2kg
                    • słód CaraCristal - 0,4kg


                    Zacieranie
                    • 66°C - 2h
                    • 78°C - 0,5h


                    Gotowanie 70'/chmielenie
                    • brzeczka przednia - 10g Centennial (113GPH)
                    • w 10' - 10g Chinook (116 GPH)
                    • w 40' - 15g Amarillo (148,5 GPH)
                    • w 69' - 15g Citra (183 GPH)


                    Wyszło 25l 13°Blg. Zadane drożdżami Zymoferm Z040-6-38 American Ale und Gewürz-Biere. Minęło 24h od zadania (warzyłem wczoraj) i ciągle brak oznak fermentacji. Jak do jutra nie ruszą to zacznę panikować. Trzeba będzie na szybko szukać US-05. Na cichej planuję chmielić citrą i czymś jeszcze. Żeby tylko ta fermentacja ruszyła
                    Last edited by jkocurek; 04-05-2011, 21:42.
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • Robert13
                      Senior
                      • 04-2010
                      • 899

                      Moim sposobem na wzmożenie rozmnażania się drożdzy, gdy po 24 godzinach nie ma oznak zafermentowania, jest ponowne solidne natlenienie. Dmucham przez wężyk.

                      Comment

                      • jkocurek
                        Senior
                        • 12-2006
                        • 1030

                        Warka 80: AAA amerykańskie bursztynowe ale

                        Wczoraj późnym wieczorem pojawiły pierwsze się objawy fermentacji. Dziś rano wieko już nieźle wybrzuszone i piana solidna.
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • bielok
                          Senior
                          • 10-2007
                          • 338

                          Witam

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                          Wczoraj późnym wieczorem pojawiły pierwsze się objawy fermentacji. Dziś rano wieko już nieźle wybrzuszone i piana solidna.
                          bez dmuchania ;-)?

                          Teraz na serio, najdłużej drożdże mi startowały 6 dni i miałem owszem panikę w oczach bo chodziło o warkę 80 l. Teraz jak mi drożdże nie startują dwa dni (choć ostatnio mi się nie zdarzyło) nie panikuje
                          anioły śmierdzą potem
                          żrą kiełbasę
                          mają w dupie żywych

                          Comment

                          • Marusia
                            Senior
                            • 02-2001
                            • 20211

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
                            Witam



                            bez dmuchania ;-)?

                            Teraz na serio, najdłużej drożdże mi startowały 6 dni i miałem owszem panikę w oczach bo chodziło o warkę 80 l. Teraz jak mi drożdże nie startują dwa dni (choć ostatnio mi się nie zdarzyło) nie panikuje
                            U mnie standardowo drożdże startują po 36 godzinach, a czasem po 48 nawet

                            Jkocurek, robiłeś starter, czy drożdże były jeszcze w dacie przydatności bezstarterowej?
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • jkocurek
                              Senior
                              • 12-2006
                              • 1030

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              Jkocurek, robiłeś starter, czy drożdże były jeszcze w dacie przydatności bezstarterowej?
                              No niestety drożdże dotarły do mnie dokładnie w dniu upływu terminu. Wiem, że powinienem zrobić starter ale upłynął trochę ponad tydzień od terminu więc zaryzykowałem.
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • Marusia
                                Senior
                                • 02-2001
                                • 20211

                                No to dobrze poszło
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎