Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz
					
				
				
			
		NowoKramski Nanobrowar w Zielonej Górze
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Dodawanie 200 g cukru trzcinowego do brzeczki, w której rozpuszczone jest 6,5 kg słodu, to tylko zbędne zawracanie głowy. Efekt smakowy z tego żaden, bo 1 kg caramunichu to zagłuszy. Zresztą cukier do portera dodaje się tylko dla oszczędności - zwiększa moc, rozrzedza gotowe piwo, wszak z fermentacji cukru powstaje w zasadzie tylko alkohol. Jeśli chciałbyś mieć konkretny efekt smakowy, to przy tych składnikach powinieneś conajmniej kilogram cukru trzcinowego, i to ciemnego, dodać do brzeczki.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz...co dodam niezwłocznie dzisiaj:
 ekstrakt jasny 1,6 kg
 cukier 0,2 kg
 cukier z trzciny cukrowej 0,2kg ...
 
 PS. caramunich, nie caramunischComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Cukier trzcinowy był ciemny, to pozostałość z kuchni, prezent od żonyPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuJeśli chciałbyś mieć konkretny efekt smakowy, to przy tych składnikach powinieneś conajmniej kilogram cukru trzcinowego, i to ciemnego, dodać do brzeczki. . Z pewnością nie wpłynie na smak. A czekoladowy był naprawdę dobrze wybarwiony. . Z pewnością nie wpłynie na smak. A czekoladowy był naprawdę dobrze wybarwiony.  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 W ubiegłym roku uwarzyłem jeszcze:- Porter
- Koźlak
- Traper
 
 Sezon 2008 to:- Pils
- Koźlak
- Pszeniczniak
 
 
 Miał być też GRODZISZ, ale wędzony wypadł z zamówienia. Substytutem jest pszeniczniak. Może wiosną uzupełnię piwniczkę piwem rodem z Grodziska.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 W15 - Pszeniczne
 
 My świętujemy u Hausta, a mój pszeniczniak uwarzony w nocy 29/1.03 wystartował dziarsko dzisiaj rano. Gerdzio obiecał słód okopcić, więc i Grodziskie powstanie w tym sezonie. więc i Grodziskie powstanie w tym sezonie.
 
 Pszeniczne jest uwarzone jak niżej:Pilzneński 3kg,Zacieranie:
 Pszeniczny 2kg
 Chmiel lubelski
 Drożdże sezonu - Pils Czeski52stC - 15min
 62stC - 40min
 70stC - 30min
 
 Nastawa ma 13Blg i pracuje w piwniczce.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 no to obowiązkow należy je wysłać go Grodziska na degustację w dniu 23.08.08
 Mniej książków więcej piwaComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 W15 Pszeniczne
 
 Mój pszeniczniak musiał czekać do wczoraj na rozlew. Blg końcowy = 3, drożdże nie próżnowały przez ostatni miesiąc . 44 butelki napełnione (średnio 0,5l). Zabrakło jednej butelki, zmuszony do degustacji "świeżynki" mógłbym zapisać w dzienniku piwnym, że piwko niczego sobie. . 44 butelki napełnione (średnio 0,5l). Zabrakło jednej butelki, zmuszony do degustacji "świeżynki" mógłbym zapisać w dzienniku piwnym, że piwko niczego sobie.  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 No zaszalałeś Ja po miesiącu od momentu warzenia to połowę warki pszeniczniakowej mam już wypitą Ja po miesiącu od momentu warzenia to połowę warki pszeniczniakowej mam już wypitą  Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera. Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.
 
 
 Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.
 
 Zawiera polski dodatek...2025-01-03, 00:43
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.
 
 Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły...
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam!
 Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
 Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...- 
							Channel: Surowce
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio: Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
 White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
 
 Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...- 
							Channel: Surowce
 2024-11-23, 18:56
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio: Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
 Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
 
 Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...- 
							Channel: Surowce
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
		
	 
	 
		
	 
							
						
Comment