Acha, sorry - myślałem, że jako młody i zapewne silny drwal po prostu podnosisz cały fermentor i przelewasz piwo do drugiego.
Nie no, wystarczy mi przelewanie gorącej brzeczki ze słodem do kadzi filtracyjnej, w innych przypadkach bardziej cywilizowane metody pokazują swoją wyższość
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlodedrwale
Witam!
Właśnie zakończyłem moją drugą warkę!
Skład:
Słód monachijski: 2,6 kg,
pilzneński: 1 kg,
Carared: 0,5 kg
Caramunich II: 0,4 kg
Karmelowy ciemny "Strzegom": 80g.
Wydaje mi się, że przy tak dużym zasypie karmelu ciemnego użycie carared i caramunich mija się z celem - nie będzie czuć niuansów. Co na to inni piwowarzy?
Wydaje mi się, że przy tak dużym zasypie karmelu ciemnego użycie carared i caramunich mija się z celem - nie będzie czuć niuansów. Co na to inni piwowarzy?
80g to chyba nie tak dużo, a Carared i Caramunich kolega mlodydrwal dał 5 razy więcej.
Dzięki Krzysiu i wojtomasz(u) za rozwianie wątpliwości. A co do pieczenia chleba, to ja wolę na zakwasie
Dzisiaj pierwsza warka, po dwutygodniowej cichej fermentacji poszła do butelelek razem ze 140 gramami glukozy. Niestety, w czasie cichej nie za bardzo się sklarowała, ale mi to raczej nie przeszkadza. Wyszło 37 butelek 0,5 l.
słód pilzneński - 1 kg,
pale ale - 1,2 kg,
monachijski II - 1,2 kg,
melanoidynowy - 0,7 kg,
carared - 0,4 kg,
caraaroma 0,1 kg,
carafa 0,03 kg (dodałem w czasie filtracji).
Chmieliłem godzinę używjąc 35g Fuggles w szyszkach, niestety goryczka powstała dość silna i nie pasuje :/ mam nadzieję, że się trochę ugładzi podczas fermentacji i leżakowania.
Pod koniec chmielenia miałem dodać mchu irlandzkiego, ale go spróbowałem... smakował jak jakaś saletra, więc postanowiłem odstawić go do szafki.
Acha, nad brzeczką pracować będą wyeast scottisch ale
Co do czwartej warki, to zapomniałem napisać, że wyszło 23 litry brzeczki nastawnej o gęstości 11 st. Blg.
Drożdże użyte do tej warki (wyeast scottish ale) kupiłem okazyjnie, gdyż były one z października 2005, ale mi mo to wystartowały bez problemu w cztery dni, a po zadaniu ich do brzeczki fermentacjia zaczęła się po 20 godzinach.
A teraz apropos drugiej warki: zabutelkowałem ją dzisiaj dodając 150 g glukozy, wyszło 38 butelek 0,5 l. i dwie po tymbarkach 0,25 l. (do obserwacji). Oczywiście sprobowałem młodego piwa i... dawno nie próbowałem czegoś tak paskudnego - jak by drożdże z chmielem zmieszane, paskudne! Mam nadzieję, że za kilka miesięcy ten smak się zmieni.
Dzisiaj IV Warka trafiła na cichą, brzeczka miała 3 °Blg, więc chyba ok. Drożdże ładnie zbite leżały sobie na dnie (w odróżnieniu od drożdży safbrew t58)
Kiedyś był Saison na Madagaskar (niestety parametrów nie pamiętam), ale po lekturze tamtego wątku: https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-na-madagaskar
wiem, że był z dodatkiem przypraw: aframonu madagaskarskiego, skórki bergamotki, pomarańczy...
Aromat - dość wyraźny aromat chmielu z nutą cytrusową, trochę słodu
Piana - zdecydowanie wysoka, trwałą, długi kożuszek, zostaje na szkle
Barwa - zamglone złoto
Wysycenie - średnie, musujące...
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Comment