W pomieszczeniu w ktorym odbywa sie fermentacja, jest wmiare stale 18-20*C, mysle wiec ze do gornej fermentacji temperatura jest ok. Jasne pszeniczne jest spoko piwkiem ale wystarczy mi 1 na miesiac jako ciekawostka.
Co jeszcze mozna warzyc w tych temperaturach poza ale i jeszcze mniej znanym mi altem?
Stouta bym sprobowal, bo lubie, ale je zaliczylbym raczej do trudniejszych i zostawiam na pozniejszy czas.
Co jeszcze mozna warzyc w tych temperaturach poza ale i jeszcze mniej znanym mi altem?
Stouta bym sprobowal, bo lubie, ale je zaliczylbym raczej do trudniejszych i zostawiam na pozniejszy czas.
.
Tam przecież warzą pod cisnieniem w 80stC, dlatego podobnie powinno być.
. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
Comment