No koniecznie!
Jeżeli temp. jest wyższa od wzorcowych 20°C to wynik pomiaru koryguje się in plus, jeżeli niższa to in minus. Areometr mierzy gęstość a nie zawartość cukru więc jego wskazania są (a raczej powinny znając dokładność dostępnych areometrów) właściwe tylko w temp. wzorcowej: 20°C
Musiałbyś jeszcze zatrzymać fermentację bo ta będzie dostarczać ciągle nowej porcji gazu. Ze wzrostem temp. wydzieli Ci się go jeszcze więcej (rozp. CO2 w wodzie maleje z temp.) Ja polecam pokręcenie areometrem i szybki odczyt zanim nowe bańki wypchną go wyżej.
Jeżeli temp. jest wyższa od wzorcowych 20°C to wynik pomiaru koryguje się in plus, jeżeli niższa to in minus. Areometr mierzy gęstość a nie zawartość cukru więc jego wskazania są (a raczej powinny znając dokładność dostępnych areometrów) właściwe tylko w temp. wzorcowej: 20°CMusiałbyś jeszcze zatrzymać fermentację bo ta będzie dostarczać ciągle nowej porcji gazu. Ze wzrostem temp. wydzieli Ci się go jeszcze więcej (rozp. CO2 w wodzie maleje z temp.) Ja polecam pokręcenie areometrem i szybki odczyt zanim nowe bańki wypchną go wyżej.
) Poza przypadkiem, że jakieś dzikie drożdże rezerwe uzyskaną z chmielin dopadły i pomimo szczelnego zamknięcia przefermentowała w lodówce. Ale wypadki chodza po brzeczce 
Ale chyba jednak w ogóle dałeś te 5.5 na osobną fermentację.. Proszę o wybaczenie, godzina była późna
Comment