Myślę o miodowym, ale z miodem sztucznym dodawanym do cichej. Tylko nie wiem ile dać...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Moje waRZenie
Collapse
X
-
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
-
-
Nie da sie zrobić miodowego aby efekt był zadowalający, no może nie do końca bo efekt jest zadowalający ale krótkotrwały.
Można by ale dojrzewanie i przechowywanie tego piwa musiałoby być jak w browarach w bardzo niskich temperaturach bliskich zeru."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
A z czego chciałeś robić piwo jak nie ze słodu?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziNie da sie zrobić miodowego aby efekt był zadowalający, no może nie do końca bo efekt jest zadowalający ale krótkotrwały.
Można by ale dojrzewanie i przechowywanie tego piwa musiałoby być jak w browarach w bardzo niskich temperaturach bliskich zeru.Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziA z czego chciałeś robić piwo jak nie ze słodu?
Ciechan akurat w moim odczuciu ma przesadzony smak miodu. Jest za słodki. Chciałem zrobić piwo z lekką nutą miodową ale jak widać trzeba mi było dodać miód gryczany lub inny bardziej intensywny od początku, a nie tylko do refermentacji.
No i to kiepskie nagazowanie
Comment
-
-
#17 Jasne 11Blg
Nawarzona 20/09/2009.
Skład:
- pizneński 3,5kg
- Cara-Red 50EBc - 0,25kg
- Marynka granulat - 30g
- Lubelski szyszka - 28g
- gęstwa Irish Ale
Zacieranie:
- na lenia w temperaturze 65-70 StC przez dobre 2 godziny
Chmielenie:
50 minut Marynka
10 minut Lubelski
Wynik: 23 ltr, BLG 11%
Doszedłem do wniosku, że brakuje mi takiego słabego, nie za mocno chmielonego, małotreściwego piwa, z przeznaczeniem do częstowania. Piwo zacierało się na lenia po to abym ja mógł się nie lenić i ostatni raz w tym roku skosić trawę w ogródku . Przełomu nie było tak jak i ostatnio więc muszę się z tym pogodzić, że przełom albo jest albo go nie ma i nie zależy to ode mnie. Lubelski jest z mojego chmielnika, który dał plon całych 128g suchych szyszek
Podczas warzenia z przyjemnością popijałem sobie ostatnią butelkę warki nr 3.
Nawarzona: 26/05/2008, skład: Puszka Coopers Bitter, cukier 1kg, woda, drożdże. Blg początkowe 11%, Blg końcowe 1,5%. Muszę przyznać, że naprawdę przyjemne piwko to było.
Comment
-
-
#18 Karmelowe 12Blg
27/09/2009
Składniki:
- pisneński - 2kg
- monachijski - 1,5kg
- Special B 350EBC - 0,5kg
- Cara-red 50EBC - 0,5kg
- Challenger 7% Alfa - 28g
- lubelski z ogródka ?% Alfa - 20g
- gęstwa Irish Ale 1084
Zacieranie:
52St - 10min
63St - 20min
73St - 45min
Chmielenie:
80 minut, Challenger od początku, lubelski 10 min przed końcem.
Warzelnia wydała 24litry 12% BLG, czyli mniej więcej jak zakładałem. Przełomu nie było. Słody karmelowe dały brzeczce ciekawy jasno brązowy kolor.
W między czasie popijałem warkę nr 3 /jeszcze znalazłem jedną/ bo warki nr 4 już nie mam, a było nią piwo z brewkitu Muntons Perfect Pint Lager nawarzone 24/08/2008. W tym piwie po raz pierwszy zamiast cukru użyłem 1kg Brew Enchancer, czyli taką mieszankę glukozy ze słodem. Wiele to nie polepszyło smaku w stosunku do mieszaniny z cukrem, jedynie piwo było bardziej mętne. Ale z tego co pamiętam i mówili goście to i tak było lepsze od "sklepowego".
Comment
-
-
Zapomniałem dodać, że tego weekendu poza nawarzeniem piwa przelałem na cichą warkę nr 17 przy BLG 2,5 oraz zabutelkowałem nr 16 /Stout/ w 3 skrzynki. BLG końcowe wyszło 3,5 i do refermentacji użyłem ok 3g cukru na 0,5litra. Chyba jednak wyszło za jasne jak na Stouta ale mimo to czuję, że będzie to znakomite piwo. Już ma piekny zapach i w smaku jest bardzo obiecujące.Last edited by bumbastic; 28-09-2009, 14:49.
Comment
-
-
#19
02/10/2009 Jasne Pełne 12,5
- pilsneński 3,5kg
- monachijski 1kg
- woda 13,5 ltr
- Challenger 40g - dla goryczki
- Lubelski, szyszka własna 30g, granulat 9g - dla aromatu
- gęstwa Irish Ale 1084
Zacieranie w temperaturze zstępującej 70->60St przez 3g 40min. Chmielenie 85 minut Challengerem, a Lubelskim ostatnie 10 minut. W wyniku warzenia powstało 24,5 litra brzeczki o gęstości 12,5BLG. Gęstwa drożdży Irish Ale zebrana z przelanej na cichą warki #18 przy BLG 4,5 i zadana bezpośrednio do brzeczki następnego dnia. W czasie gdy zacieranie się leniło ja się nie leniłem i zabutelkowałem warkę nr 17 z dodatkiem 3,5g cukru na 0,5litrową butelkę. Następne piwo to będzie taka lekka zbieranina z tego co mi zostało
Niestety powoli zaczyna się kończyć moja Greta. Coraz więcej ucina szyjek od butelekLast edited by bumbastic; 04-10-2009, 20:44.
Comment
-
Comment