Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moje waRZenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    Piję piwo
    • 10-2002
    • 6964

    #46
    Myślę o miodowym, ale z miodem sztucznym dodawanym do cichej. Tylko nie wiem ile dać...
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

    Comment

    • fidoangel
      Senior
      • 07-2005
      • 3489

      #47
      Nie da sie zrobić miodowego aby efekt był zadowalający, no może nie do końca bo efekt jest zadowalający ale krótkotrwały.
      Można by ale dojrzewanie i przechowywanie tego piwa musiałoby być jak w browarach w bardzo niskich temperaturach bliskich zeru.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • bumbastic
        Senior
        • 08-2008
        • 134

        #48
        To mnie utwierdza w przekonaniu, że raczej piwa będę robił ze słodu.

        Przy okazji zmieniłem sobie fotkę w moim profilu.. tak dla hecy. Prawdopodobnie będzie to znak rozpoznawczy na etykietkach moich piw.

        Comment

        • fidoangel
          Senior
          • 07-2005
          • 3489

          #49
          A z czego chciałeś robić piwo jak nie ze słodu?
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • przemo70
            † 1970-2019 Piwosz w Raju
            • 05-2007
            • 1501

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
            Nie da sie zrobić miodowego aby efekt był zadowalający, no może nie do końca bo efekt jest zadowalający ale krótkotrwały.
            Można by ale dojrzewanie i przechowywanie tego piwa musiałoby być jak w browarach w bardzo niskich temperaturach bliskich zeru.
            Piłem miodowe anteksa i było smaczne, smak miodu było czuć wyraźnie, nie wiem bo nie pytałem jeszcze jakiego miodu użył i w jakiej ilości, moje miodowe po dodaniu dość sporej ilości miodu naturalnego wielokwiatowego nie ma smaku typowo miodowego jak np ciechan miodowy tylko czuć posmaki kwiatowe a to nie bardzo mi pasuje
            Save water, drink beer ...

            http://www.parowozy.com.pl/
            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

            Comment

            • bumbastic
              Senior
              • 08-2008
              • 134

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
              A z czego chciałeś robić piwo jak nie ze słodu?
              W sensie takim, że bez miodu

              Ciechan akurat w moim odczuciu ma przesadzony smak miodu. Jest za słodki. Chciałem zrobić piwo z lekką nutą miodową ale jak widać trzeba mi było dodać miód gryczany lub inny bardziej intensywny od początku, a nie tylko do refermentacji.
              No i to kiepskie nagazowanie

              Comment

              • bumbastic
                Senior
                • 08-2008
                • 134

                #52
                #17 Jasne 11Blg

                Nawarzona 20/09/2009.
                Skład:
                - pizneński 3,5kg
                - Cara-Red 50EBc - 0,25kg
                - Marynka granulat - 30g
                - Lubelski szyszka - 28g
                - gęstwa Irish Ale
                Zacieranie:
                - na lenia w temperaturze 65-70 StC przez dobre 2 godziny
                Chmielenie:
                50 minut Marynka
                10 minut Lubelski
                Wynik: 23 ltr, BLG 11%

                Doszedłem do wniosku, że brakuje mi takiego słabego, nie za mocno chmielonego, małotreściwego piwa, z przeznaczeniem do częstowania. Piwo zacierało się na lenia po to abym ja mógł się nie lenić i ostatni raz w tym roku skosić trawę w ogródku . Przełomu nie było tak jak i ostatnio więc muszę się z tym pogodzić, że przełom albo jest albo go nie ma i nie zależy to ode mnie. Lubelski jest z mojego chmielnika, który dał plon całych 128g suchych szyszek

                Podczas warzenia z przyjemnością popijałem sobie ostatnią butelkę warki nr 3.
                Nawarzona: 26/05/2008, skład: Puszka Coopers Bitter, cukier 1kg, woda, drożdże. Blg początkowe 11%, Blg końcowe 1,5%. Muszę przyznać, że naprawdę przyjemne piwko to było.

                Comment

                • bumbastic
                  Senior
                  • 08-2008
                  • 134

                  #53
                  #18 Karmelowe 12Blg

                  27/09/2009
                  Składniki:
                  - pisneński - 2kg
                  - monachijski - 1,5kg
                  - Special B 350EBC - 0,5kg
                  - Cara-red 50EBC - 0,5kg
                  - Challenger 7% Alfa - 28g
                  - lubelski z ogródka ?% Alfa - 20g
                  - gęstwa Irish Ale 1084
                  Zacieranie:
                  52St - 10min
                  63St - 20min
                  73St - 45min
                  Chmielenie:
                  80 minut, Challenger od początku, lubelski 10 min przed końcem.
                  Warzelnia wydała 24litry 12% BLG, czyli mniej więcej jak zakładałem. Przełomu nie było. Słody karmelowe dały brzeczce ciekawy jasno brązowy kolor.

                  W między czasie popijałem warkę nr 3 /jeszcze znalazłem jedną/ bo warki nr 4 już nie mam, a było nią piwo z brewkitu Muntons Perfect Pint Lager nawarzone 24/08/2008. W tym piwie po raz pierwszy zamiast cukru użyłem 1kg Brew Enchancer, czyli taką mieszankę glukozy ze słodem. Wiele to nie polepszyło smaku w stosunku do mieszaniny z cukrem, jedynie piwo było bardziej mętne. Ale z tego co pamiętam i mówili goście to i tak było lepsze od "sklepowego".

                  Comment

                  • bumbastic
                    Senior
                    • 08-2008
                    • 134

                    #54
                    Zapomniałem dodać, że tego weekendu poza nawarzeniem piwa przelałem na cichą warkę nr 17 przy BLG 2,5 oraz zabutelkowałem nr 16 /Stout/ w 3 skrzynki. BLG końcowe wyszło 3,5 i do refermentacji użyłem ok 3g cukru na 0,5litra. Chyba jednak wyszło za jasne jak na Stouta ale mimo to czuję, że będzie to znakomite piwo. Już ma piekny zapach i w smaku jest bardzo obiecujące.
                    Last edited by bumbastic; 28-09-2009, 14:49.

                    Comment

                    • bumbastic
                      Senior
                      • 08-2008
                      • 134

                      #55
                      #19

                      02/10/2009 Jasne Pełne 12,5
                      - pilsneński 3,5kg
                      - monachijski 1kg
                      - woda 13,5 ltr
                      - Challenger 40g - dla goryczki
                      - Lubelski, szyszka własna 30g, granulat 9g - dla aromatu
                      - gęstwa Irish Ale 1084
                      Zacieranie w temperaturze zstępującej 70->60St przez 3g 40min. Chmielenie 85 minut Challengerem, a Lubelskim ostatnie 10 minut. W wyniku warzenia powstało 24,5 litra brzeczki o gęstości 12,5BLG. Gęstwa drożdży Irish Ale zebrana z przelanej na cichą warki #18 przy BLG 4,5 i zadana bezpośrednio do brzeczki następnego dnia. W czasie gdy zacieranie się leniło ja się nie leniłem i zabutelkowałem warkę nr 17 z dodatkiem 3,5g cukru na 0,5litrową butelkę. Następne piwo to będzie taka lekka zbieranina z tego co mi zostało
                      Niestety powoli zaczyna się kończyć moja Greta. Coraz więcej ucina szyjek od butelek
                      Last edited by bumbastic; 04-10-2009, 20:44.

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X
                      😀
                      🥰
                      🤢
                      😎
                      😡
                      👍
                      👎