Myślę o miodowym, ale z miodem sztucznym dodawanym do cichej. Tylko nie wiem ile dać...

. Przełomu nie było tak jak i ostatnio więc muszę się z tym pogodzić, że przełom albo jest albo go nie ma i nie zależy to ode mnie. Lubelski jest z mojego chmielnika, który dał plon całych 128g suchych szyszek 



np. naukowcy wykryli w niektórych szczepach drożdży gen STA1 odpowiedzialny za produkcję przez nie glukoamylazy która rozłoży resztki dostępnych pokarmów na glukozę zdatną do przetrawienia przez te drożdże. Temat się pogłębia w czasie leżakowania i piwach chmielonych na zimno. Jedną z rzeczy zaradczych byłoby unikanie szczepów z obecnością tego genu przy warzeniu piw przeznaczonych do chmielenia na zimno i/lub długiego leżakowania. Niektórzy producenci to podają, np. White Labs https://www.browar.biz/centrumpiwowa...east_purepitch
Comment