Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Warzenie Piotra

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • hasintus
    Senior
    • 07-2006
    • 850

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mas1519 Wyświetlenie odpowiedzi
    Chmielenie 65 min.
    - 50 g Hallertau Spalt Select 5 min. gotowania
    - 30 g Tetnannger na ostatnie 15 min. gotowania
    Witam nowego piwowara!
    Nie bardzo zrozumiałem 65 minut chmielenia? gotowania?

    Comment

    • mapajak
      Senior
      • 12-2002
      • 1187

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mas1519 Wyświetlenie odpowiedzi
      Thx. Jak nabiorę wprawy to może zrobimy kiedyś wymianę produktów
      Bardzo chętnie.

      Comment

      • gobong
        Senior
        • 04-2005
        • 658

        #18
        Wydaje mi sie że na przegazowanie ma wpływ nie tylko ilość surowca do refermentacji ale także rodzaj drożdży, w ubiegłym sezonie budvar lagery dały mi praktycznie same granaty mimo że dodawałem minimalne ilosci glukozy. Saflager w34/70 mimo sporej dawki glukozy dały mi solidnie nagazowane piwa ale nie ma problemu z otwieraniem i nalewaniem. 170 gram na 20 litrów , sporo ale nie powinny to byc granaty.
        Last edited by gobong; 04-04-2009, 15:17.

        Comment

        • mas1519
          Member
          • 01-2007
          • 31

          #19
          Nie bardzo zrozumiałem 65 minut chmielenia? gotowania?
          65 minut gotowania, chwmielenie od 5 minuty, więc właściwie to 60 minut chmielenia.

          170 gram na 20 litrów , sporo ale nie powinny to byc granaty
          Małe sprostowanie - 170 gram na 22l bo tyle wyszło. Dziś jest 6 dzień od zabutelkowania, piwo już nagazowane, wyszło mocno słodowe i jak na mój gust zbyt słodkie. Granatów może nie będzie bo piwo i tak raczej szybko zniknie
          Ten tank bar mnie trzyma, ja muszę być blisko
          Jak nałogowiec czekać na ten znak
          Ten tank bar jest dla mnie jak dla Francuza bistro
          Bez niego jestem dętka czyli flak

          Comment

          • hasintus
            Senior
            • 07-2006
            • 850

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mas1519 Wyświetlenie odpowiedzi
            Dziś jest 6 dzień od zabutelkowania, piwo już nagazowane, wyszło mocno słodowe i jak na mój gust zbyt słodkie.
            Jak dojrzeje to będzie mniej słodowe a słodycz zniknie całkowicie. Trochę cierpliwości. Niech polageruje chociaż z miesiąc.

            Comment

            • radekam
              Senior
              • 03-2006
              • 165

              #21
              Także mi sie wydaje że wpływ na przegazowanie mają drożdże.
              W tym sezonie robię na Urquellach i już raz musiałem pilsa odgazowywać przez podnoszenie kapsli (500 g glukozy na 60 l piwa czyli 166 g/20 ltr) i chyba będę musiał robić to drugi raz.
              Następne piwko (ciemny lager) zadałem już 400 g glukozy/ 60 ltr tj 133 g/20l i też nie ominie się bez odgazowania.
              Przy jego otwarciu piana momentalnie idzie do góry, podnosi się przy tym osad z dna butelki.

              Pora chyba zmienić kanony dotyczące ilości glukozy/ekstraktu do nagazowania.
              Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
              W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
              W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

              Comment

              • GaGacek
                Member
                • 08-2004
                • 96

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedzi
                170 gram na 20 litrów , sporo ale nie powinny to byc granaty.
                Zauważ że piwo od fermentowało do 5 Blg
                [...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
                Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor

                Comment

                • mas1519
                  Member
                  • 01-2007
                  • 31

                  #23
                  Koelsch obecnie prezentuje się tak
                  Click image for larger version

Name:	koelsch.jpg
Views:	1
Size:	9,5 KB
ID:	2028289
                  Piwko nawet nawet, goryczka maleje. Przy następnych piwach chcę położyć nacisk na głębsze odfermentowanie i może pomyślę o lepszej klarowności, choć osobiście nie uwazam jej za konieczną
                  Ten tank bar mnie trzyma, ja muszę być blisko
                  Jak nałogowiec czekać na ten znak
                  Ten tank bar jest dla mnie jak dla Francuza bistro
                  Bez niego jestem dętka czyli flak

                  Comment

                  • mas1519
                    Member
                    • 01-2007
                    • 31

                    #24
                    Temperatury już sprzyjające więc popełniłem kolejną warkę (3 dopiero).

                    Pils 12 blg

                    - pilzeński 4 kg
                    - karapils 0,3 kg

                    Zacieranie:
                    - 65 C - 30 min.
                    - 72 C - 40 min.
                    - 78 C - do filtracji

                    Chmielenie 65 min.
                    - 20g Magnum w 5 min. gotowania
                    - 20g Lubelski w chłodzeniu

                    Po ostudzeniu zadane Saflager S-23.

                    Piwo odfermentowało do 3 blg, przelane na cichą.
                    Ten tank bar mnie trzyma, ja muszę być blisko
                    Jak nałogowiec czekać na ten znak
                    Ten tank bar jest dla mnie jak dla Francuza bistro
                    Bez niego jestem dętka czyli flak

                    Comment

                    • mas1519
                      Member
                      • 01-2007
                      • 31

                      #25
                      Kolejna warka warzona była wspólnie u kuzyna Kuby w Browarze Podgórskim.

                      Koźlak 16,5blg

                      - Monachijski - 3,5 kg
                      - Pilzeński - 2 kg
                      - Caramunich III - 0,25 kg
                      - Carared - 0,25 kg
                      - Caraaroma - 0,15 kg

                      Zacieranie:
                      - słód do wody o temp. 45°C
                      - 52°C - 15 min.
                      - 62°C - 25 min.
                      - 1/3 do dekokcji - 72°C - 15 min. następnie 20 min. gotowania i zawrócenie.
                      - 72°C - 15 min.
                      - 75°C - filtracja

                      Chmielenie - 75 min.
                      - Marynka 28g - 60 min.
                      - Lubelski 15g - 15 min.

                      Zadane 2206 Bavarian Lager.

                      Wydajność niższa od planowanej bo miało być pełne 17blg no ale trudno mówi się.
                      Ten tank bar mnie trzyma, ja muszę być blisko
                      Jak nałogowiec czekać na ten znak
                      Ten tank bar jest dla mnie jak dla Francuza bistro
                      Bez niego jestem dętka czyli flak

                      Comment

                      • mas1519
                        Member
                        • 01-2007
                        • 31

                        #26
                        Warka warzona była również wspólnie z Kubą w Browarze Podgórskim 13 marca.


                        Porter bałtycki 21°blg

                        - Pilzeński - 6 kg
                        - Monachijski - 1,5 kg
                        - Caramunich II - 0,25 kg
                        - Caraaroma - 0,20 kg
                        - Czekoladowy 0,15 kg
                        - Jęczmień palony 0,10 kg

                        Zacieranie:
                        - słód do wody o temp. 58°C
                        - 56°C - 15 min.
                        - 66°C - 45 min.
                        - 72°C - 20 min.
                        - 75°C - filtracja

                        Chmielenie - 75 min.
                        - Marynka 30g - 45 min.
                        - Lubelski 25g - 15 min.
                        - Mech irlandzki - 15 min.

                        Zadane gęstwą 2206 Bavarian Lager.

                        Zeszło do ok 5,5°blg.
                        Ten tank bar mnie trzyma, ja muszę być blisko
                        Jak nałogowiec czekać na ten znak
                        Ten tank bar jest dla mnie jak dla Francuza bistro
                        Bez niego jestem dętka czyli flak

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X
                        😀
                        🥰
                        🤢
                        😎
                        😡
                        👍
                        👎