Browar Zamość :)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • iKrzysiek
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.07
    • 75

    #31
    Wczoraj mierzyłem i pokazywało mi 2Blg. Dzisiaj rano sporadycznie bulgotało. Jak radzicie czekać konsekwentnie, aż spadnie do 1Blg czy można już rozlewać?

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #32
      Warzyłeś w poniedziałek?
      Ja poczekałbym minimum cały tydzień, żeby się upewnić że co miało być zjedzone, zostało zjedzone... Ryzyko rozerwania butelki nie jest duże przy 2blg, ale wulkan może się robić...

      Comment

      • iKrzysiek
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.07
        • 75

        #33
        Naczytałem się, żeby nie przeciągać z fermentacją bo brzeczka może ulec skażeniu. A poza tym strasznie mnie korci, żeby już porozlewać , wczoraj już nawet butelki pomyłem. Ale skoro tak piszesz to pewnie już poczekam. Drożdże dodałem w poniedziałek rano, więc za trzy dni po pracy do dzieła

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #34
          Przeciąga się z fermentacją po miesiącu, dwóch. Ten tydzień to absolutne minimum.

          Comment

          • iKrzysiek
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2009.07
            • 75

            #35
            To mnie uspokoiłeś. Dzięki.

            Comment

            • iKrzysiek
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2009.07
              • 75

              #36
              No i stało się Pierwsza warka trafiła do butelek. Teraz muszę poczekać Będzie ciężko, ale jakoś dam radę. Ale co tam. Zalałem kolejną brzeczkę z berwkita i mam w związku z tym pytanie. Na zalecane 23 litry wody nauczony pierwszą warką zrobiłem teraz 21 litrów i nadal nie mogę osiągnąć początkowe 12blg. Czy w związku z tym powinienem wsypać więcej glukozy? Teraz wsypałem 0.5 kg glukozy i 0.5 kg suchego ekstraktu słodowego i wyszło mi 11blg.

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iKrzysiek
                Czy w związku z tym powinienem wsypać więcej glukozy? Teraz wsypałem 0.5 kg glukozy i 0.5 kg suchego ekstraktu słodowego i wyszło mi 11blg.
                Myślę, że 20l to max co można z takiej puchy wyciągnąć, ale nie łam się 11blg będzie ok, na pewno lepsze niż dowalić cukru.

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3496

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iKrzysiek
                  No i stało się Czy w związku z tym powinienem wsypać więcej glukozy? Teraz wsypałem 0.5 kg glukozy i 0.5 kg suchego .
                  A może powinieneś sobie zadać zasadnicze pytanie: chcesz zrobić bimber czy piwo?
                  I mając to na uwadze dokładniej poczytać forum.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • iKrzysiek
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.07
                    • 75

                    #39
                    Nie o to mi chodzi. W poprzedniej warce wystartowałem z 9 blg i zatrzymało się na 1 blg. Daje to raptem nieco ponad 4% alkoholu co dla ciemnego piwa jest trochę za mało. Pytanie mam takie - czy dodanie większaj ilości glukozy celem osiągnięci 12 blg może negatywnie wpłynąć na smak piwa?

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #40
                      Tak.
                      W piwie będą dominować lub przynajmniej będą wyraźne nutki etanolowe/bimbrowe etc. Porównaj sobie Warkę Srąg i np amberowskiego Koźlaka. Moc podobna, ale osiągnięta w inny sposób.

                      Comment

                      • iKrzysiek
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2009.07
                        • 75

                        #41
                        W takim razie mniej rozcieńczać ekstrakty z brewkitów, np. 18 litrów gotowej brzeczki zamiast zalecanych 23?

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #42
                          Należy dodawać suchy ekstrakt, albo kupować puchy typu "deluxe". Najlepiej przejść na zacieranie...

                          Proste równania:
                          słód lub ekstrakt słodowy + drożdże = piwo
                          cukier + drożdże = bimber

                          Comment

                          • iKrzysiek
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2009.07
                            • 75

                            #43
                            Teraz dodałem suchy ekstrakt i glukozę i wyszło 11blg, a z opisu powinno wyjść 12.

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iKrzysiek
                              Teraz dodałem suchy ekstrakt i glukozę i wyszło 11blg, a z opisu powinno wyjść 12.
                              W jakiej temperaturze mierzyłeś?

                              Comment

                              • iKrzysiek
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2009.07
                                • 75

                                #45
                                Pierwszy pomiar miałem przy 30 stopniach i wyszło 10.5, a przy 24 miałem 11Blg

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Vojkovice 252, Pivovar Koníček
                                  dadek
                                  Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
                                  2023-11-22, 05:14
                                • heckler
                                  Vlachovo Březí, Vlachova 353, Panský pivovar Vlachovo Březí
                                  heckler
                                  Vlachovo Březí, to miasto w kraju południowo czeskim, położone w podgórzu Šumavy. Szczyci się bogatą historią sięgającą XIII wieku. Początkowo wieś, później podniesiona do statusu miasteczka, a następnie miasta, zachowało historyczne centrum min. zabytkowy, barokowy zamek i kościół...
                                  2025-08-27, 09:46
                                • bimb
                                  Piwo Gozdawa lekko kwaśne alkoholowe i drożdżowe
                                  bimb
                                  Cześć.
                                  Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.

                                  Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było,...
                                  2025-07-13, 17:23
                                • Marianowar_pl
                                  Mango Milkshake IPA
                                  Marianowar_pl
                                  Witam,

                                  Mam pytanie odnośnie uwarzonej jakiś czas temu Mango Milkshake IPA.

                                  Po uwarzeniu i 2 tygodniach burzliwej fermentacji piwo zeszło do 7,5 BLG (z poczatkowych 17) i przestało fermentować.

                                  Po zlaniu na cicha i dodaniu 1 kg puree z mango piwo już 3...
                                  2025-06-24, 13:42
                                • Ahumba
                                  2025.02.21-28 - Warszawa - Kranoprzejęcie w Pubie Pinta
                                  Ahumba
                                  Przez tydzień na kranach w warszawskim Pubie Pinta gościć będą piwa browaru Funky Fluid
                                  Start
                                  2025-02-21
                                  Koniec
                                  2025-02-28
                                  Adres
                                  Warszawa, Pub Pinta
                                  2025-01-30, 19:23
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...