Browar Pod Jeżem - pierwsze Wheat

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Von_Igel
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.08
    • 25

    #1

    Browar Pod Jeżem - pierwsze Wheat

    Z kronik ucznia ucznia pomocnika browarnika.....
    4.sierpień, kupiłem puchę ekstraktu.. czekam na przesyłkę....
    10/sierpień. Jest paczka....w instrukcji stoi napisane,że pierwsza fermentacja trwa 4 dni. liczę - wychodzi w wekend, wtedy poluję...musze poczekac do czwartku..straszne.
    13 sierpień. czwartek...warzę...(niechlubna historia w innym wątku). Tutaj kolegom daruję. ( http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=84470 )
    14 sierpień. żona budzi mnie w nocy. Wyrzuć to cholerstwo - bulgota tak, ze ściany się trzęsą...
    17 sierpień. niby dzisiaj powinno być po wszystkim a mało rurki nie urwie. butelki czekają w piwnicy...
    18 sierpień. bulgota dalej, ale urządzenie pokazuje 2blg. Czyli to dziś ..)

    c.d.n.
    Darz Bór

    Von Igel
    Ostatnia zmiana dokonana przez Von_Igel; 2009-08-18, 07:27.
  • Fredd00
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.07
    • 88

    #2
    To nie przewidujesz fementacji "cichej"? Ma sporo zalet...

    Moja kobita też się tego bulgotania wystraszyła, że niby rozerwie pojemnik i ściany zachlapie

    Pozdrawiam!

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      Jak bulga to jeszcze dzień poczekaj...

      Comment

      • Von_Igel
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.08
        • 25

        #4
        Nie - cichej nie. Nie moge tyle czekać......
        Następne wstawiam jak tylko fermentator się zwolni - czyli w czwartek )
        Co do bulgotania - moja zna to z innych "projektów artystycznych" Kłopot w tym, że wino robi czasem bulp, zacier robi bulp bulp..... a warka robi jak koza na werbel

        Seta - więc czekam - myślisz że blg zejdzie do 0?

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          Do zera nie chodzi o to że jeśli przerwiesz fermentację, a w butelce zejdzie Ci tylko dodatkowe 0,5blg to będziesz miał dwukrotnie przegazowane. Czyli napewno gejzer po otwarciu, a być może rozerwie Ci w rękach butelkę!

          Dlatego bardzo ważne jest, aby nie butelkować jeśli się nie jest pewnym że fermentacja ustała.

          Comment

          • Von_Igel
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.08
            • 25

            #6
            Wczoraj wlałem pierwsze 4 małe butelki...nie moge sie doczekać. Oczywiście musiałem już popróbować i...alleluja!!. smakuje jak piwo!!.

            OK - dzis bulgotanie już niewielkie. Aerometr pokazuje mniej niż jeden.
            Więc liczę, że około 17 bedzie po wszystkim.

            Comment

            • Von_Igel
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.08
              • 25

              #7
              Wczoraj odbyło sie butelkowanie.
              Jak rany - co za orka!!
              1 - dzieki aDMIn-owi za pomoc na gg. spanikowałem trochę...
              2 - 2 krzynki ,5 + 12x ,33 =>
              3 - dziś około godziny 8.50 odyła sie pierwsza degistacja 4 butelek popełnionych 2 dni temu. Smakuje jak piwo => SUKCES!!!
              4. wg obliczeń powinno mieć około 3,5%. wg smaku i stanu teraz ma chyba więcej. Czy jest jakiś sposób żeby to poieżyc?

              5. W fermentatorze od wczoraj bulga wesoło Stout. Brak ekstraktu uzupełniłem melasa z buraka i trzciny. Wygląda dobrze.

              Darz Bór
              Von Igel

              Comment

              • Fredd00
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2009.07
                • 88

                #8
                A myślałem, że to mi brakuje cierpliwości w tym tempie to kolega niedługo będzie warzył szybciej niż w koncernie

                Comment

                • Von_Igel
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2009.08
                  • 25

                  #9
                  W domu leżą już ingredienty do kolejnej warki - pszeniczniaka....ale najpierw musze zwolnic butelki

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Von_Igel
                    Nzacier robi bulp bulp..... a warka robi jak koza na werbel
                    No to zrezygnuj z rurki fermentacyjnej, nie domykaj tylko pokrywy na amen. Ja dla ochrony przed intruzami (np. muszki) rzucam na to jeszcze poszewkę od poduszki, obwiązuję sznurkiem lub gumką i nic nie bulga, święty spokój
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Von_Igel
                      Brak ekstraktu uzupełniłem melasa z buraka i trzciny. Wygląda dobrze.


                      Ścigasz się z koncernami?
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • Von_Igel
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2009.08
                        • 25

                        #12
                        Można tak? Bez rurki? - hm.. żona Cię normalnie wyściska.

                        Z koncernami sie nie ścigam, ale nagle okazało się, że 3/4 moich kolegów z biura częściej zachodzi dowiedzieć sie czy aby nie jest mdłe.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Von_Igel; 2009-08-21, 07:30. Powód: uzupełnieni

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Von_Igel
                          Można tak? Bez rurki? - hm.. żona Cię normalnie wyściska.
                          Pewnie, że można A żonie od razu piwo lepiej będzie smakowało
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Von_Igel
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2009.08
                            • 25

                            #14
                            Pierwsza warka przeszła do historii....
                            nawet butelki już pomyte....
                            Bardzo dziekuję wszystkim za pomoc technologiczną
                            Darz Bór
                            Von Igel

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #15
                              E? Przecież butelkowanie było 20 sierpnia, a dziś jest 25, to się nagazować ledwo zdążyło, a dojrzeć nie miało szans.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • darekd
                                Cztery Ściany, Relacja
                                darekd
                                Hazy IPA ,

                                6% alk., ekstr. nie podany

                                Chmiele: Citra, Strata, Nelson Sauvin, Superdelic

                                Aromat - chmielowy z cytrusami i innymi kwaśniejszymi owocami
                                Piana - wysoka, zwarta, trwała, długi kożuszek
                                Barwa - żółto-złota, mętna
                                Wysycenie...
                                2025-10-09, 20:01
                              • ART
                                Artezan, +[Cztery Ściany] ASAP 8.0
                                ART
                                Double west coast ipa z Nelsonem sauvin Idaho7 cryo i Rakau. 9 alk 18 ekstr. Więc odfermentowane teoretycznie mocno jest. Jest czysto, mocno alkoholowo, aromatycznie....
                                2024-02-16, 20:42
                              • ART
                                Cztery ściany, Port
                                ART
                                Bałtyk dotarł do Trzebnicy. I dobrze mu się tu uleżało.

                                Dobre, niemal aksamitne na podniebieniu. Czuć moc ale nie alkohol. Tato mówi że porządne i nada się na grudniowe dni porterowe.

                                Jest o tyle ciekawe, że żadne typowo porterowe klimaty nie dominują w nim. Ale...
                                2022-11-25, 21:05
                              • dadek
                                Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                                dadek
                                Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                                2024-10-23, 00:37
                              • dadek
                                Belgia, Leuven, Borstelsstraat 20, Brouwerij De Coureur
                                dadek
                                Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu". Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
                                2024-10-17, 00:22
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...