Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Katowicki Browar Khana

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Senior
    • 07-2005
    • 3489

    Nie dawaj bo przy tych dodatkach nie będzie go czuć a po niektórych (nie pamiętam konkretnie) miodach sztucznych zostaje biały osad na dnie butelki, jakby kreda i przy wlewaniu nieładnie się mąci.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • Khan
      Senior
      • 09-2009
      • 297

      OK, thx za poradę.
      fakt, że ilość dodatków jest spora.. i ta warka jest w smaku jak na razie, mało piwna. klimaty korzenne wyszły na pierwszy plan.. czas pokaże, to znaczy nie pokaże bo piwo zostanie zniszczone podczas świąt a to już za miesiąc)

      Comment

      • Kazimierz_W
        Senior
        • 05-2009
        • 689

        Ja również gdzieś czytałem o miodzie sztucznym. Co więcej jakiś komercyjny browar używa sztucznego do jednej z receptur. Tyle, że teraz nie pomnę kto i co. Spróbować na pewno warto.
        Browar Bociana smaczny od rana
        Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

        http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

        Comment

        • Khan
          Senior
          • 09-2009
          • 297

          Witam, dziś rozlewam #43 otwieram fermentor i "qwa...." brzeczka z ewidentnym kożuchem białego nalotu... zapach normalny.. smak również, długo nie myślałem i rozlewam w butelki zobaczę czy do śwąt wytrzyma w końcu to ma być świąteczne.. wypijemy choćby kwacha)
          Odfermentowało do 1blg....

          Drugim problemem to #44 Barley, zapach super, lekka drożdżowa pianka już solidnie przerzedzona.. (to juz 2 tygodnie burzliwej... ) niestety martwi mnie odfermentowanie - 12blg... i od tygodnia niewiele zeszło w dół .. sprawdzę za tydzień i będę decydował..

          Comment

          • zgoda
            Senior
            • 05-2005
            • 3516

            Pomerdaj wiadrem, może coś jeszcze ruszy.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • Khan
              Senior
              • 09-2009
              • 297

              Merdnąłem i to dość solidnie

              Comment

              • Khan
                Senior
                • 09-2009
                • 297

                Dziś sprawdzałem barleya... po 26 dniach fermentacji burzliwej z początkowego 28blg odfermentowało do 11blg, liczyłem, że odfermentuje niżej....

                Po poradzie Zgody:
                Pomerdaj wiadrem, może coś jeszcze ruszy.
                pomerdałem i po tygodniu z 12blg spadło na 11blg.. Dziś wiec znów "pomerdałem" .

                Macie jeszcze jakieś pomysły?? Na cicha jeszcze nie zlewam, bo ewidentnie "merdanie" powoduje solidne wydzielanie się CO2.

                Comment

                • zgoda
                  Senior
                  • 05-2005
                  • 3516

                  Wyżej nerek nie podskoczysz, jak drożdże uznały że to koniec roboty. Wyklaruj i do butelek. Z 26 plato do 10 to nie jest tak źle.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • Khan
                    Senior
                    • 09-2009
                    • 297

                    Jeszcze tydzień pozostawię, gdyż te drożdże nie są takie spokojne... Po "pomerdaniu";p ewidentnie fermentor się "nadymał" jak balon i z sykiem gaz ulatywał. Wnioskuje, że moc jeszcze siedzi w drożdżykach

                    Wylizałem spławik.. mniam słodycz tego piwa i smak ... totalnie coś innego niż do tej pory warzyłem.. strasznie jestem ciekawy smaku już gotowego "mojego" barleya.. ale na to jeszcze trzeba będzie poczekać

                    Comment

                    • Khan
                      Senior
                      • 09-2009
                      • 297

                      Witam, kolejny pomiar blg barleya to 11blg.. czyli stoi na tym samym poziomie od ok.. 10 dni...

                      Chyba nie zejdzie niżej. Proponowane "pomerdanie" fermentorem w zasadzie nic nie zmieniło.. może zeszło o 0,5blg. W środę planuje przelać na cichą. I?? jak długo na cichej?? butelkować?? Portera butelkowałem jak miał 8blg. Tu aż strach. Ale skoro nie fermentuje to nie będzie granatów...

                      Comment

                      • jkocurek
                        Senior
                        • 12-2006
                        • 1030

                        Ile dałeś drożdży do BW? US-05 powinny wytrzymać 12% alkoholu, u Ciebie jest na razie 10.2% a pozorne odfermentowanie ekstraktu początkowego to tylko 60%!! Graniczne możliwości tych drożdży osiągniesz przy FG na poziomie 8°Blg przy pozornym odfermentowaniu 72%. Moim zdaniem piwo wykazuje objawy niezdrowej (zatrzymanej) fermentacji z powodu zbyt małej ilości drożdży. Jeżeli dawałeś suche drożdże to powinieneś użyć 4 paczek!
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • Robert13
                          Senior
                          • 04-2010
                          • 899

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi
                          . W środę planuje przelać na cichą. I?? jak długo na cichej?? butelkować?? .
                          Może spróbowałbyś starej metody, czyli nabył paczkę najtańszych drożdzy suchych, ale koniecznie dolnej fermentacji, uwodnił, wlał na dno fermentatora i przelał do niego piwo na f.cichą.
                          Czas cichej minimum 2 tygodnie. Rozlew bez dodatku cukru, ale by tego gazu coś tam było na języku (niekoniecznie widocznym w kuflu) f.cichą zrób w jakimś chłodniejszym pomieszczeniu.

                          Comment

                          • jkocurek
                            Senior
                            • 12-2006
                            • 1030

                            Lepiej uwodnij jakieś drożdże i dodaj do 1-2 litrów dobrze napowietrzonej dość mocnej brzeczki (powiedzmy 15-20°Blg, żeby zbytnio nie rozcieńczyć piwa). Gdy fermentacja wejdzie w fazę wysokich krążków wlej do BW. Dobrze też dodać pożywki dla drożdży. Ja bym jednak użył drożdży górnej fermentacji i dokończył fermentacje w wyższej temperaturze (22-23°C).
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • Robert13
                              Senior
                              • 04-2010
                              • 899

                              Gdyby to były drożdże belgijskie to zdecydowanie tak.
                              Alkohol jest juz wysoki a mam na uwadze zależność, że im wyższa temperatura tym zatrucie alkoholem wzrasta, czyli trzymałbym się temperatur lagerowych i tego by były to pospolite gatunki, które dają się zasuszyć, ale jednoczesnie mają wysoką odporność na alkohol.
                              Dolniaki jedzą też pewne cukry (rafinoza?), które pomijają górniaki, no i są zasuszone w optymalnej fazie do ruszenia.
                              Najlepsza byłaby gęstwa po burzliwej od lokalnego piwowara.

                              Comment

                              • Khan
                                Senior
                                • 09-2009
                                • 297

                                Dzięki za reakcję i chęć pomocy. Człowiek uczy się całe życie. Nie wiedziałem że barleya lub inaczej brzeczkę takiej mocy należy zaszczepić zwiększoną ilością drożdży. No mam teraz dylemat,

                                a tak nawiasem ... jkocurek, masz jakąś gęstwę na zbyciu??
                                Najlepsza byłaby gęstwa po burzliwej od lokalnego piwowara.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎