Katowicki Browar Khana

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Khan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.09
    • 297

    #361
    Witam 24.05.2014r. u nas znów zawrzało i tak powstało to:

    #55 pszeniczne (wb-06) oraz #56 pszeniczne (MauriBrew Weiss)

    zasyp:

    pilzno 3000g
    pszeniczny 7000g

    w sumie zasyp 10,0kg

    Zacieranie: 35l wody

    42oC - 120" tylko pszeniczny na ostatnie 10" wsypałem resztę czyli 3000g pilzna
    52oC - 20"
    62oC - 20"
    72oC - 40"
    78oC - 1"

    Gotowanie 90"

    w 20" 30g lubelski gran
    w 70" 20g lubelski granulat

    (chmielenie sprawdzę w zapiskach jak tu napisałem źle to skoryguję... )

    ostatecznie wyszły dwa fermentory po 24 l :

    #55 12blg wb-06
    #56 12blg Mauribrew Weiss

    Comment

    • Khan
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.09
      • 297

      #362
      Witam, po 10 dniach burzliwej #55 12blg wb-06 odfermentowało do 2 blg i dalej coś tam pracuje.. a #56 12blg Mauribrew Weiss odfermentowało do 3,5blg.

      Mauribrew Weiss zachowały się odmiennie w stosunku do Wb-06 fermentacja była bardzo burzliwa, sporo piany i fermentacja trwała dosłownie 12 godzin.. i później zero widocznej "pracy" w rurce fermentacyjnej, oczywiście wiadomo, że fermentacja trwała ale przebiegała baardzo wolno... Wb-06 brak oszałamiającej burzliwej.. spokojnie i ciągle...

      Różnice smakowe opiszę po degustacji..

      W niedziele rozlewam

      Comment

      • Khan
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.09
        • 297

        #363
        Rozlaliśmy obie warki
        #55 pszeniczne WB-06 odfermentowało z 12blg do 2blg. do refermentacji dałem 150g cukru na 49 butelek. (kapsle czarne)

        #56 słodkie pszeniczne Mauribrew Weiss z 12 odfermentowało do 3,5blg . do refermentacji użyłem 150g cukru na 50,5 butelek. (kapsle czarne z naklejką )

        Obie warki bardzo smaczne wreszcie udało mi sie osiągnąć mocne i banany i goździki.. jestem baardzo zadowolony i widzę, że to zasługa 120" przerwy przy 42oC. Poprzednie moje pszeniczniaki robiłem bez takiej dlugiej tej przerwy... i były smaczne ale nie tak wyraziste....

        Podczas dzisiejszego dnia rozlewowego po degustacji zielonego piwa.. i różnic smakowych wynikających z zastosowania dwóch różnych drożdży postanowiłem jedną z nich zrobić jako słodką pszeniczkę.. dodałem (o zgrozo;p) tabletki słodzika gdzieś wyczytałem,że daje sie 4-6 tabletek na 1l ja dałem 90 tabletek na 50 butelek czyli 3,6 tabletki na 1l. Wyszło baardzo słodkie... coś mi się wydaję, że za słodkie... trudno będzie co będzie) wypijemy

        Comment

        • Khan
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.09
          • 297

          #364
          Witam
          Jakoś tak z braku czasu nie uzupełniłem wpisów w moim dzienniczku, a wiem, że pamięć jest ulotna i zawodna, a warto mieć zapiski.. oj warto

          Jakiś czas temu powstały dwie kolejne warki zainspirowane pobytem w bieszczadach i odwiedzeniem tamtejszego browaru URSA) w barze lali ciemne IPA.. smakowało

          Tak więc wymyśliłem że kolejna warka będzie cos w tym stylu.

          #57 i #58 CAIPA czerwona AIPA (miała wyjść ciemna ale miałem za mało czekoladowego i wyszło RED czyli Czerwona AIPA;p ) 15blg

          zasyp:

          pale ale 8300g
          pilzno 2700g
          monach 2100g
          czekoladowy 200g
          caramunisch I 700g
          kolendra 5g

          w sumie zasyp 14,0kg

          Zacieranie: 35l wody

          52oC - 5"
          62oC - 50"
          72oC - 60"
          78oC - 1"

          Gotowanie 90"

          90" 40g chinook gran
          60" 40g chinook
          30" 20 wilamette
          30" 50g simcoe
          10" 40g wilamette
          5" 50g amarillo
          5" 5g mech

          ostatecznie wyszły dwa fermentory po 23 l :

          #57 15blg US-05
          #58 15blg Danstar Nottingham ale


          warka już rozlana.. i już w większości wypita!! po prostu pycha) polecam..
          Dodać trochę palonego albo więcej czekolady i będzie ciemno czarne mniam
          Red AIPA jest tez ciekawa cholera.. pisze posta "piwnego" popijając merlota)

          W fermentorach już przelane na cicha #59 Stout Czekoladowy #60 RIS i #61 Stout czekoladowy opis warzenia wkrótce)

          Comment

          • Khan
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.09
            • 297

            #365
            Witam, ostatnio strasznie jakoś tak mało czasu na wszystko, ale aby był jakikolwiek ślad i pamięć o warzeniach uzupełnię i skompletuje przynajmniej style poszczególnych warek jakie warzyłem ostatnio. Receptury... jak odnajde zapiski (a gdzieś je mam ) ) to dopiszę.

            #59 American Stout 12blg
            #60 RIS 29-30 blg
            #61 American Stout 12blg


            te dwa stouty były oczywiście zrobione jako pozostałośc po RISie wiadomo o co biega

            #62 Alt Bier 12blg
            #63 Alt bier 12blg


            #64 Lager niemiecki S-23
            #65 Lager niemiecki german lager Gozdawa


            #66 american lager 12blg s-23
            #67 american lager 12blg w37/70

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • Krakus
              2025.09.12-14 - XXIV Zlot Browar.biz Warka, Browar Browarka
              Krakus
              Jak donosi Krecik, tegoroczny zlot zostanie odwołany w Warce, w ośrodku "Kemping nad Pilicą", ul. Nowy Zjazd 6, blisko stacji kolejowej Warka Miasto.
              Noclegi tanie i skromne, domki głównie 4-osobowe z piętrowymi łóżkami (190 zł za dobę), bez sanitariatów, kablówki, dżakuzi....
              2025-07-18, 19:19
            • etman
              Szyszki chmielu ze zbiorów 2024
              etman
              Wreszcie analizy i certyfikaty porobione, można działać z szyszkami 2024

              Do naszego magazynu zawitało kilka odmian z naszych polskich upraw:Nie ma tego specjalnie dużo, więc zapraszam póki są
              https://www...
              2024-11-27, 16:20
            • Javox
              Warka, Zamkowe
              Javox
              Kod 'W' - Warka

              Zawartość alko 5.6%

              Piana - trochę na początku potem nic.
              Lacing - nic.
              Gaz - średni.
              Barwa - jasne złoto.
              Aromat - zbożowość.
              Smak - słodkawe, zbożowość, lekka goryczka gorzkawa.

              Do kotleta ...
              2024-08-19, 10:29
            • Prusak
              [Funky Fluid] Lubelski Pils
              Prusak
              E: 12, 5 Blg, A: 5, 2 % obj.
              Zapach bardzo ładny, ziołowy z lekkim elementem owocowym.
              Kolor przepisowy, jasna żółć w kierunku pełnego koloru.
              PIana początkowo wysoka, szybko opda do obrączki, słabo osadza się na szkle.
              W smaku wyrażna dominacja ziołowej goryczki,...
              2025-10-04, 16:38
            • darekd
              Warka, Złoty Pils
              darekd
              Z okazji 50 rocznicy powstania browaru uwarzono to jubileuszowe piwo.

              W składzie słód pilzneński i monachijski (bez niesłodowanych składników), chmiele: Lubelski, Magnum i Marynka.
              Alk. 5,0%

              Aromat - wyraźny ziołowy chmiel, pod tym lekki słód
              Piana -...
              2025-07-20, 00:10
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...