Katowicki Browar Khana
Collapse
X
-
Dzisiaj przelałem warki #26 i #27, po 15 dniach burzliwej fermentacji na cichą. Niestety na cichej warki będą siedzieć ok 3 tygodni bo jadę na urlop i nie dam rady rozlać.
Obie warki odfermetowały do 1blg!!!! jedna z 18blg a druga z 17blg.. Nigdy wcześniej nie miałem takiego odfermentowania. Najprawdopodobniej drożdże Wyeast XL 3789 Trapist Blend są takie żarłoczne.
Szkoda, że tak długo będą na cichej, wolałbym aby już leżakowały w butelkach
Comment
-
Po 21 dniach cichej, przystepuje do rozlania warki #26 i #27 niestety po otworzeniu fermentorów na powierzchni zauważyłem, że jest cienka warstewka nalotu, warstewka tak jak na długo stojącej herbacie.. w smaku obie warki są OK.. narazie...
Będę rozlewał, ale jakoś tak bez przekonania.. obie warki z 18blg odfermentowały do 0-0,5blg... niesamowite są te drożdże..
butelki się teraz wygrzewają w piekarniku... idę napić się #25 (też klasztorny belg
)
Comment
-
Opisz kiedyś jakie wrażenie smakowe po domowym HGB i to piwa wytrawnego na wskroś (1BLG).Comment
-
Witam w piątkową nockę znów u nas "wrzało"
Trzecie warzenie na gęstwie z trapistów 3789. W sumie to będzie ok 300 butelek belgów. Całe szczęście, że ostatnie, bo mamy już trochę dość podobnego smaku tych drożdży, czas na jakąś odmianę... już tęsknie za lekką pszeniczką...
Warka #28 Tripel 21blg
Zasyp:
Pilzno - 6500g
Monachijski 15 EBC - 500g
Pszeniczny - 800g
Cukier kandyzowany biały - 500g
Kolendra - 15g
Zacieranie:
62*C - 45"
72*C - 30" próba jodowa
tym razem nie podciągałem do 78*C ( po prostu za dużo się działo -> zapomniałem;p )
filtracja i wysładzanie
Gotowanie i chmielenie - 60"
0" Marynka granulat - 40g
30" Lubelski granulat - 20g
50" cukier biały plus kolendra
Nie miałem kandyzowanego lodowego, więc dałem zwykły biały gdyż nie chciałem zbytnio zabarwiać mojego tripla.
Po gotowaniu filtracja brzeczki na gorąco i chłodzenie do rana na podłodze "warzelni"
po ochłodzeniu się brzeczki, brzeczkę napowietrzyłem i dodałem wody do 21blg i dodałem starter drożdży Wyeast XL 3789 Trapist Blend.
W sumie wyszło 25l - 21BLG.
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$$$$$$
Warka #29 Witbier 11blg
Zasyp:
Pilzno - 2000g
Pszeniczny - 500g
płatki pszenne - 2000g
płatki owsiane - 500g
płatki jęczmienne - 400g
kolendra - 15g
skórka z dużej pomarańczy
Zacieranie:
52*C - 15'
62*C - 90"
72*C - 30" próba jodowa
filtracja i wysładzanie
Gotowanie i chmielenie - 60"
0" Marynka granulat - 20g
30" hallertau Hersbrucker granulat - 20g
40" kolendra - 15g
40" - skórka z pomarańczy
Po dość wolnym przefiltrowaniu gorącej brzeczki poszło do chłodzenia i rozcieńczone wodą do 11blg i zadane drożdżami Wyeast XL 3789 Trapist Blend - sezonowe (starter)
Wydajność:
Wyszło 27l brzeczki o gęstości 11blg.
Tym razem warzenie zakończyłem w 11 godzin.. zazwyczaj moje warzenie dwóch warek trwa 8 godzin.. tym razem spalona wiertarka i konieczność dokończenia śrutowania ręcznie
plus jednak wolniejsza filtracja sprawiło, że warzenie się zlekka przedłużyło.
Warzenie "wspomagane" było warkami: #24, #25, #21 oraz ponad półtora rocznym pierwszym moim pilznerem #5 - niebo w gębie.. warto warzyć, cudowny smak pomimo przechowywania w temperaturach 15-18*C latem... Był to wspaniały akcent tego warzelnego dnia
Comment
-
Witam, po 14 dniach burzliwej Warka #28 Tripel 21blg i Warka #29 Witbier 11blg
zostały przelane na cichą. Tripel odfermentował do 1blg!!! a witek do 0,5 blg... Te drożdże są niesamowite, a zrobiłem już na nich 6 warek
Ten tripelek będzie ładnie rozgrzewał 

ile to będzie alkoholu?? -> nawet nie liczę -> dużo
Comment
-
Nastąpiła pierwsza degustacja Warki #26 dubbel i #27 Belgijskie Speciality (przekręcony dubbel) po miesiącu od rozlania... Bałem się, że mogą być zepsute, gdyż przed rozlaniem po cichej był lekki nalot na powierzchni warek w fermentorze, ale całe szczęście żadnych oznak "kwacha".
Smak jak na tak "młode" klasztorniaki - super. O mocy tych warek nie będę się rozpisywał (z 18blg odfermentowały prawie do zera
) W odróżnieniu od koncernówek o podobnych mocach nie czuć etanolu.. Alkohol objawia się nie w smaku a w miłym szumie w głowie
Comment
-
Witam, 02.10 czyli w niedzielę rozlałem #28 tripel i #29 Witbier Gęstość w obu fermentorach zeszła do zera blg... dla przypomnienia tripel był 21blg a witek 11blg.. po otworzeniu fermentora z triplem nie dało sie wytrzymać zapachu
->> czysty spirytus buchnął spod pokrywy
Rozlaliśmy 44butelki tripla i 54 butelki Witka.
Niestety kolejny mój Tripel i znów wyczuwam lekko kwaskowe nutki zapachowe... w smaku nie jest kwaskowy, aczkolwiek smak zabija mocny aromat kolendry... na razie jestem zawiedziony tym smakiem, ale może podczas leżakowania się smak "wyklaruje" i będzie czuć klasztorniaka a nie piwo kolendrowe. (w procesie warzenia użyłem 15g kolendry i to w całości bez rozdrabniania). Podobny "kolendrowy" problem jest z Witbierem.. i w tym przypadku też użyłem 15g nasion w całości.
Do refermentacji użyłem około 2,5g glukozy na 0,5l brzeczki.
Ta dwie warki są moimi ostatnimi klasztornymi w tym sezonie. Mam dość tych żarłocznych drożdży!!!
) Zostawiłem co prawda litrowy słoik gęstwy (po witku), ale nie wiem czy będę tę gęstwę wykorzystywał. Tęskno mi do pszeniczki
Kolejne warki.. to na pewno pszeniczne i coś jasnego lekkiego..
Comment
-
Witam... pierwszy raz w życiu pije Witka.. (warka#29), nie mam porównania z innymi piwami tego gatunku, ale mi baardzo smakuje. Kolejne piwo jakie będę częściej warzył.
W moim witbierze jest chyba troszkę za dużo kolendry. Sadzę, że po czasie smak się zbalansuje i kolendra będzie mniej wyczuwalna, ale i tak mętny witek mnie zachwycił. Aromaty cytrusów, kolendry ... nie ma chyba innego piwa o tak oryginalnym bogatym smaku.. (nie mówię tu o smakach - pełni słodów, gdyż jest to piwo lekkie i rześkie...). Powiem krótko.. piwo to mnie tak zachwyciło, że stwierdziłem, że warto podzielic się swoimi odczuciami i promowac ten gatunek warki..
)
Pozdrowienia i życzę miłej piątkowej degustacji swoich i nie tyko swoich warek
)
Comment
-
Witam, kolejny wpis .. nie o warzeniu a o kolejnej mojej degustacji...
Degustuje dziś warkę #28 Tripel, rozlane niedawno.. ale osad jakiś taki na dnie..... ->> MUSIAŁEM sprawdzić "czy aby nie kwaskowe". Kwaskowe nie, ale sponiewiera na maxa
potwierdzam moc prawie 12% alk.... masakra.. nie wypiłem jeszcze do końca buteleczki a mam szumik.. a smak.. oj jak dotrwa ta warka do lutego
) to będzie smakowało.. ale nie dotrwa.. bo już dziś smakuje
W piątek warzę 2 pszeniczki.. jedną klasyczna, a drugą jakby pomieszanie pszenicznego z witkiem.. będzie się działo
)
Comment