Nie dawaj bo przy tych dodatkach nie będzie go czuć a po niektórych (nie pamiętam konkretnie) miodach sztucznych zostaje biały osad na dnie butelki, jakby kreda i przy wlewaniu nieładnie się mąci.
Katowicki Browar Khana
Collapse
X
-
OK, thx za poradę.
fakt, że ilość dodatków jest spora.. i ta warka jest w smaku jak na razie, mało piwna. klimaty korzenne wyszły na pierwszy plan.. czas pokaże, to znaczy nie pokaże bo piwo zostanie zniszczone podczas świąt
a to już za miesiąc
)
Comment
-
Ja również gdzieś czytałem o miodzie sztucznym. Co więcej jakiś komercyjny browar używa sztucznego do jednej z receptur. Tyle, że teraz nie pomnę kto i co. Spróbować na pewno warto.Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626Comment
-
Witam, dziś rozlewam #43 otwieram fermentor i "qwa...." brzeczka z ewidentnym kożuchem białego nalotu... zapach normalny.. smak również, długo nie myślałem i rozlewam w butelki
zobaczę czy do śwąt wytrzyma
w końcu to ma być świąteczne.. wypijemy choćby kwacha
) 
Odfermentowało do 1blg....
Drugim problemem to #44 Barley, zapach super, lekka drożdżowa pianka już solidnie przerzedzona.. (to juz 2 tygodnie burzliwej... ) niestety martwi mnie odfermentowanie - 12blg... i od tygodnia niewiele zeszło w dół .. sprawdzę za tydzień i będę decydował..Comment
-
Pomerdaj wiadrem, może coś jeszcze ruszy.Comment
-
Dziś sprawdzałem barleya... po 26 dniach fermentacji burzliwej z początkowego 28blg odfermentowało do 11blg, liczyłem, że odfermentuje niżej....
Po poradzie Zgody:pomerdałem i po tygodniu z 12blg spadło na 11blg.. Dziś wiec znów "pomerdałem" .Pomerdaj wiadrem, może coś jeszcze ruszy.
Macie jeszcze jakieś pomysły?? Na cicha jeszcze nie zlewam, bo ewidentnie "merdanie"
powoduje solidne wydzielanie się CO2.
Comment
-
Wyżej nerek nie podskoczysz, jak drożdże uznały że to koniec roboty. Wyklaruj i do butelek. Z 26 plato do 10 to nie jest tak źle.Comment
-
Jeszcze tydzień pozostawię, gdyż te drożdże nie są takie spokojne... Po "pomerdaniu";p ewidentnie fermentor się "nadymał" jak balon i z sykiem gaz ulatywał. Wnioskuje, że moc jeszcze siedzi w drożdżykach
Wylizałem spławik.. mniam słodycz tego piwa i smak ... totalnie coś innego niż do tej pory warzyłem.. strasznie jestem ciekawy smaku już gotowego "mojego" barleya.. ale na to jeszcze trzeba będzie poczekać
Comment
-
Witam, kolejny pomiar blg barleya to 11blg.. czyli stoi na tym samym poziomie od ok.. 10 dni...
Chyba nie zejdzie niżej. Proponowane "pomerdanie" fermentorem w zasadzie nic nie zmieniło.. może zeszło o 0,5blg. W środę planuje przelać na cichą. I?? jak długo na cichej?? butelkować?? Portera butelkowałem jak miał 8blg. Tu aż strach. Ale skoro nie fermentuje to nie będzie granatów...Comment
-
Ile dałeś drożdży do BW? US-05 powinny wytrzymać 12% alkoholu, u Ciebie jest na razie 10.2% a pozorne odfermentowanie ekstraktu początkowego to tylko 60%!! Graniczne możliwości tych drożdży osiągniesz przy FG na poziomie 8°Blg przy pozornym odfermentowaniu 72%. Moim zdaniem piwo wykazuje objawy niezdrowej (zatrzymanej) fermentacji z powodu zbyt małej ilości drożdży. Jeżeli dawałeś suche drożdże to powinieneś użyć 4 paczek!Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Może spróbowałbyś starej metody, czyli nabył paczkę najtańszych drożdzy suchych, ale koniecznie dolnej fermentacji, uwodnił, wlał na dno fermentatora i przelał do niego piwo na f.cichą.
Czas cichej minimum 2 tygodnie. Rozlew bez dodatku cukru, ale by tego gazu coś tam było na języku (niekoniecznie widocznym w kuflu) f.cichą zrób w jakimś chłodniejszym pomieszczeniu.Comment
-
Lepiej uwodnij jakieś drożdże i dodaj do 1-2 litrów dobrze napowietrzonej dość mocnej brzeczki (powiedzmy 15-20°Blg, żeby zbytnio nie rozcieńczyć piwa). Gdy fermentacja wejdzie w fazę wysokich krążków wlej do BW. Dobrze też dodać pożywki dla drożdży. Ja bym jednak użył drożdży górnej fermentacji i dokończył fermentacje w wyższej temperaturze (22-23°C).Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Gdyby to były drożdże belgijskie to zdecydowanie tak.
Alkohol jest juz wysoki a mam na uwadze zależność, że im wyższa temperatura tym zatrucie alkoholem wzrasta, czyli trzymałbym się temperatur lagerowych i tego by były to pospolite gatunki, które dają się zasuszyć, ale jednoczesnie mają wysoką odporność na alkohol.
Dolniaki jedzą też pewne cukry (rafinoza?), które pomijają górniaki, no i są zasuszone w optymalnej fazie do ruszenia.
Najlepsza byłaby gęstwa po burzliwej od lokalnego piwowara.Comment
-
Dzięki za reakcję i chęć pomocy. Człowiek uczy się całe życie. Nie wiedziałem że barleya lub inaczej brzeczkę takiej mocy należy zaszczepić zwiększoną ilością drożdży. No mam teraz dylemat,
a tak nawiasem ... jkocurek, masz jakąś gęstwę na zbyciu??Najlepsza byłaby gęstwa po burzliwej od lokalnego piwowara.Comment
Related Topics
Collapse
-
Jak zwykle nieco leniwie, z powodu oczekiwania na certyfikację i oznaczenie alfakwasów, wkraczają na nasze półki chmiele w szyszce. Zapraszam na razie po
Chmiel Lubelski
Lubelski PL 2025 - 50 g szyszki 3,5% aa | Sklep Centrum Piwowarstwa
Chmiel Marynka
Marynka PL 2025...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
Dzisiaj, 00:07 -
-
Jak donosi Krecik, tegoroczny zlot zostanie odwołany w Warce, w ośrodku "Kemping nad Pilicą", ul. Nowy Zjazd 6, blisko stacji kolejowej Warka Miasto.
Noclegi tanie i skromne, domki głównie 4-osobowe z piętrowymi łóżkami (190 zł za dobę), bez sanitariatów, kablówki, dżakuzi....-
Channel: Wielkie Zloty BrowarBizu
-
-
Wreszcie analizy i certyfikaty porobione, można działać z szyszkami 2024
Do naszego magazynu zawitało kilka odmian z naszych polskich upraw:Nie ma tego specjalnie dużo, więc zapraszam póki są
https://www...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2024-11-27, 16:20 -
-
Kod 'W' - Warka
Zawartość alko 5.6%
Piana - trochę na początku potem nic.
Lacing - nic.
Gaz - średni.
Barwa - jasne złoto.
Aromat - zbożowość.
Smak - słodkawe, zbożowość, lekka goryczka gorzkawa.
Do kotleta
...
-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-08-19, 10:29 -
-
Klon Specjala z Warki.
Zawartość alko 5.6%
Piana - więcej na początku potem cienka warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - jasny złoty.
Aromat - słód pilzneński, mokre zboże,
Smak - słodkawe, zbożowość, lekka goryczka. Nieco ryżowe......-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-11-05, 19:01 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment